Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Raději nakupuji akcie, ale pár procent do bitcoinu se vyplatí dát, říká finanční analytik

Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Technologické akcie jsou momentálně velmi drahé, investiční příležitosti je třeba hledat i v jiných sektorech nebo i v Evropě, domnívá se analytik finančních trhů společnosti XTB Marek Nemky. Upozorňuje ale, že většině lidí se vyplatí nakupovat ETF zaměřené na akciové indexy, které zahrnují mnoho společností v jednom balíčku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V investičním portfoliu může být také bitcoin, který minulý týden opět překonal hranici 60 tisíc dolarů. „Pár procent se tam určitě vyplatí dát, já osobně mám v portfoliu pět procent kryptoměn,“ říká Nemky.

V rozhovoru dále říká:

  • Proč se podle něj technologická sedmička firem zúžila na čtyřku.
  • Které sektory a akcie jsou v současnosti zajímavé.
  • Kdy začnou centrální banky snižovat úroky a co to bude znamenat pro dluhopisy a hypotéky.

Hlavní akciové trhy i v letošním roce rostou. Co je tlačí vzhůru? Co nejvíce ovlivňuje náladu na akciových trzích?

Poslední měsíc je to výsledková sezona. Společnosti se s námi podělily o hospodářské výsledky za čtvrtý kvartál roku 2023. Když se na to podíváme šířeji, jde o relativně pozitivní kvartál. Jelikož roste ziskovost firem, investoři to vnímají dobře a jsou ochotni za jednotlivé akcie zaplatit více, což vidíme i na vývoji akciových trhů.

V loňském roce přispělo k vysokému růstu akciového indexu S&P 500 do značné míry sedm technologických firem, kterým pomáhalo nadšení kolem umělé inteligence. To jsou firmy Amazon, Apple, Microsoft, Alphabet, Nvidia, Meta a Tesla. Zdá se, že toto nadšení kolem nich neopadlo ani v letošním roce. Vyplatí se nyní nakupovat jejich akcie?

V současnosti se spíš hovoří o čtyřce než o sedmičce IT firem, jelikož

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Osobní finance

Trhy

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější