Zahrada

Cibule – základ kuchyně

Cibule je jednou ze základních zelenin využívaných při přípravě pokrmů. Velmi často je však také využívána i jako prostředek proti různým chorobám a neduhům, které díky obsahu aktivních látek s antibiotickými účinky dokáže potlačit.

Cibule AMFORA F1
Zdroj: MORAVOSEED CZ a.s.

Nejrozšířenější způsoby pěstování jsou jarní výsev semen přímo na záhon nebo výsadba ze sazečky. Je možné vyzkoušet i pěstování z předpěstovaných sazenic cibule. Výhodou je ranější sklizeň a větší velikost cibulí. U obřích salátových cibulí jako je GLOBO dorůstající až do 1 kg, je to přímo podmínka dosažení „dospělé velikosti“.

Cibule sazečka je dostupná jenom u několika základních odrůd, takže se pusťme do pěstování dalších zajímavých odrůd cibule ze semínek. Velikost cibulí pěstovaných ze semen často cibuli ze sazečky výrazně předčí. Navíc má větší trvanlivost při skladování díky lepšímu zdravotnímu stavu cibulí.

Pro pěstování v sušších podmínkách doporučujeme odrůdy španělského typu, většinou s tmavší vnější suknicí jako například u odrůdy AMFORA F1. Je to odrůda se silnějším kořenovým systémem a zejména s vynikající skladovatelností. Dosahuje hmotnosti až 185 g. Naopak do severnějších oblastí a vlhčích podmínek se lépe hodí odrůda BOLERO F1, která má v sobě vlastnosti cibulí Rijnsburgského typu.

Sáčky cibulí MAGNATE F1 a ENTITA
Sáčky cibulí MAGNATE F1 a ENTITA | Zdroj: MORAVOSEED CZ a.s.

Díky široké nabídce osiv cibule máme možnost vyzkoušet také odrůdy atraktivní svým tvarem nebo barvou. Stále žádanější je pro svůj praktický pravidelně válcovitý tvar odrůda TOSCA. Cibule mají průměr okolo 5 cm a délku 14–17 cm. Mají výbornou skladovatelnost, netrpí krčkovou hnilobou a pohodlně se krájí na kolečka například do salátů, ke gulášům apod. Pro čerstvou spotřebu oceníme zejména odrůdy červené barvy jako je MAGNATE F1 s výrazně lesklou tmavě karmínovou barvou, která červeno-bílými kroužky ozdobí špízy a čerstvé saláty.

Pro sklizně svazkové „jarní cibulky“ s natí je vhodná odrůda cibule sečky ENTITA, kterou lze vysévat na jaře, ale i během léta.

Zajímavostí na závěr je červenofialová šalotka SHELIA určená pro pěstování ze semen, která dorůstá do podstatně větších rozměrů než běžná šalotka množená cibulkami (množilka).

Pro více informaci i nákup semen navštivte www.moravoseed.cz.

Radek Aust
výkonný manažer

ZDROJ: MORAVOSEED CZ a.s.