Reklama:

Arnold Strongman Classic 2024 - výsledky

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

Čím je Arnold Classic ve vztahu k Olympii, tím je Arnold Strongman Classic ve vztahu k soutěži World's Strongest Man. Arnold Sports Festival přinesl o víkendu 2. - 3. března další ročník strongmanských závodů spojených s druhým nejzvučnějším titulem, kterého lze ve strongman sportu dosáhnout. Na trůnu šampiona se zde od roku 2018 vystřídali Hafthor Bjornsson, Martins Licis a Mitchell Hooper a letošní ročník měl být zajímavý mimo jiné tím, že všichni tito borci se spolu měli vzájemně utkat. Celé závodní pole čítalo 11 jmen a ve hře byly také tučné finanční odměny v celkové výši 182.000 dolarů.

Jak to na soutěži, jejíž průběh si nikdy nenechá ujít ani sám Arnold Schwarzenegger, dopadlo?

Elephant Bar Deadlift

Arnold Strongman Classic 2024 otevřel mrtvý tah na maximální váhu na prodloužené ose a úvodní disciplína ukázala, že v deadliftu je jenom jeden král. Hafthor Bjornsson, který odešel ze strongman sportu v roce 2020 poté, co o 1 kilogram překonal 500kilový absolutní světový rekord v mrtvém tahu Eddieho Halla, se po 4 letech vrátil na této disciplíně vítězně. Byl jediným, kdo dokázal na "mrtvole" zvednout více než 1000 liber a 456 kilogramy si zajistil průběžné první místo před Bobbym Thompsonem a Mitchellem Hooperem. Letošního prvního černého Petra v podobě zranění si bohužel hned v úvodu smolně vytáhl Kanaďan Maxime Boudreault, jemuž se stal osudným už první pokus s 352 kilogramy, při kterém utrpěl zranění levého latissimu, ještě než činku odlepil od podlahy. "Arnold" tím pro něj skončil.

Timber Carry

Letošní ohrada zůstala zakulacená na zapamatovatelných 400 kilech a závodníci měli 30 vteřin na to, aby ji bez použití trhaček vlastníma rukama dopravili na 11metrovou nakloněnou rampu. Na ohradě poprvé vystrčil růžky aktuální nejsilnější muž světa Mitchell Hooper, který s ohradou vyběhl nahoru za bezkonkurenčních 7,1 vteřin, čímž překonal druhého Hafthora i na ohradě tradičně silného, tentokrát třetího Mateusze Kieliszkowského. Až nahoru už se podařilo dostat ohradu jen Martinsu Licisovi, další závodníci zbývající desítky už brali body nikoli za čas dokončení disciplíny, ale pouze za přepočtené metry. I druhá disciplína ukázala, že brutální váhy na "Arnoldu" mohou být pro těla závodníků příliš, a jak Evan Singleton, tak Oleksii Novikov si z ohrady odnesli zranění bicepsu. Oba se však rozhodli v závodě pokračovat.

Dinnie Stone Carry

Ve třetí disciplíně čekala farmářská chůze po skotsku. Už v 19. století se našel člověk, který si řekl, že by byl dobrý nápad vzít dva velké žulové kameny (145 a 188 kg), přidělat k nim kovové kruhy jako držadla a vyjít si s nimi na procházku. Původní kameny siláka Donalda Dinnieho sice zůstaly doma ve Skotsku, organizátoři Arnold Strongman Classic ovšem nechali vyrobit jejich repliky, aby závodníky o tuto lahůdku neochudili. Podobně jako u klasické farmářské chůze bylo cílem donést kameny co nejdál a v rámci 90vteřinového časového limitu bylo povoleno jedno položení.

Také zde bral nejvíce bodů Kanaďan Mitchell Hooper, který zapsal 12,6 metrů. Vítězstvím úvodní disciplíny druhého soutěžního dne potvrdil skvělou formu a bodově se dotáhl na Hafthora Bjornssona na čele závodu. Dinnie Stones bohužel vyřadily ze hry dalšího závodníka. Američan Thomas Evans po pár krocích kameny upustil, a když se pokusil pokračovat, chytil se za paži, odešel do zákulisí a k další disciplíně už nenastoupil.

Apollon Wheels

Možná si říkáte, co má 182kilový axle společného s řeckým bohem Apollónem. Pravdou je, že nic. Tato disciplína nemá kořeny v antice, nýbrž v 19. století, kdy si francouzský silák Louis Uni, přezdívaný "Apollon", nechal pro své potřeby upravit železniční dvojkolí, čímž vznikla všeobecně neoblíbená tlustá osa s napevno přidělanými těžkými koly, která dodnes budí strongmany ze spaní. Závodníci měli za úkol dostat axle do propnutých paží nad hlavu, přičemž každé opakování mělo vždy začínat znovu ze země.

Jestli po třetí disciplíně byli Mitchell s Hafthorem na prvním místě "tělo na tělo", po axlu bylo rázem všechno jinak. Zatímco Mitchell, který jako jediný používal vzpěračský split jerk, tzv. rozeskočení do nůžek, dokázal dostat osu nad hlavu pětkrát, Hafthor zapsal pouze jedno úspěšné opakování, čímž najednou před poslední disciplínou ztrácel na vedoucího Kanaďana, který na AC obhajoval loňské vítězství, 4 body. Na nápravě se naopak dařilo Mateuszi Kieliszkowskému a Tomu Stoltmanovi, kteří shodně předvedli 4 opakování, což je oba vrátilo do hry o medaile.

Čtvrtá disciplína byla poslední pro Evana Singletona, který po ní ze závodu s těžkým srdcem odstoupil. Později na Instagramu doplnil, ze měl problémy s pravým kolenem či lýtkem a roztrženou kůží na dlani. Dostalo se mu jak slov podpory, tak konstruktivní kritiky, která naznačovala, že by mu do budoucna mohl prospět malinko soustředěnější, techničtější a méně sebedestruktivní přístup.

Stone Medley

O konečném pořadí mělo rozhodnout zajímavé medley, složené z jednoho tlaku 136kg kamene nad hlavu, jednoho přehození 166kg kamene přes laťku a zdvihu 186kg kamene na rameno na počet opakování. Časový limit 2,5 minut nejlépe využil Mateusz Kieliszkowski, za jehož výkonem 5 kamenů (první dva kameny + třikrát kámen na rameno) zela hluboká propast. Martins, Hafthor a Oskar Ziółkowski nezvedli ani první kámen, Bobby Thompson a Oleksii Novikov ztroskotali na přehození kamene přes laťku a Toma Stoltmana s Mitchellem Hooperem zastavil nejtěžší kámen, který se jim nepodařilo vyhoupnout na rameno ani jednou.

Mateuszovo vítězství na kamenech rozhodlo o tom, že nakonec odsunul na třetí místo Toma Stoltmana a vybojoval tak cenné stříbro. První místo, a tedy i titul šampiona Arnold Strongman Classic, s velkým náskokem 11,5 bodů spolehlivě uhájil nejsilnější muž světa Mitchell Hooper, který ukázal, že je momentálně nespornou světovou strongman jedničkou.


Arnold Strongman Classic 2024 - výsledky

pořadí jméno země body
1. Mitchell Hooper  Kanada 52,0
2. Mateusz Kieliszkowski  Polsko 40,5
3. Tom Stoltman  Velká Británie 38,5
4. Hafthor Bjornsson  Island 38,0
5. Bobby Thompson  USA 32,0
6. Oleksii Novikov  Ukrajina 25,0
7. Evan Singleton (odstoupil)  USA 24,0
8. Martins Licis  USA 23,0
9. Thomas Evans (odstoupil)  USA 10,0
10. Oskar Ziółkowski  Polsko 8,0
11. Maxime Boudreault (odstoupil)  Kanada 0


Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/2024_Arnold_Strongman_Classic
https://barbend.com/2024-arnold-strongman-classic-results
https://ironmind.com/news/Apollons-Wheels-Apollons-Axle-Setting-the-Record-Straight/



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie