Založ si blog

Budapešť: Perla na brehu Dunaja

Budapešť, hlavné mesto Maďarska, je jedným z najkrajších a najzaujímavejších miest, ktoré láka návštevníkov z celého sveta svojou majestátnou architektúrou, bohatou kultúrou a životom na každom kúte. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najvýznamnejších pamiatok, ktoré by ste nemali prehliadnuť pri svojej návšteve Budapešti. Od pôsobivých mostov cez nádherné historické budovy až po poklady kultúrneho dedičstva, Budapešť má čo ponúknuť každému, kto túži po objavovaní a dobrodružstve. Pripravte sa na dobrodružnú cestu cez tisícročnú históriu a kultúrnu rozmanitosť tohto fascinujúceho mesta, kde každý krok je plný zázrakov a prekvapení.

Každý roh a každý oblúk odhaľuje nový kúzelný svet. Starobylá architektúra sa dotýka neba a z každej historickej stavby vyžaruje príbeh minulosti. Ulice sú plné života, farieb i vôní. V nasledujúcich riadkoch vám predstavím pamiatky hlavného mesta Maďarska postupne od východnej stanice po parlament.

 

Keleti stanica

 

Keleti pályaudvar, známa aj ako Keleti stanica, je hlavná železničná stanica v Budapešti, hlavnom meste Maďarska. Ak ste na svoj výlet do Maďarska prišli práve sem, tak Vás ohromí hneď po príchode. Stanica bola postavená v rokoch 1881 až 1884 a od svojho otvorenia patrila medzi najväčšie a najdôležitejšie železničné stanice v Maďarsku. Jej názov „Keleti“ znamená „východný“ v maďarčine, pretože sa nachádza na východnej strane Budapešti. Keleti stanica slúži ako dôležitý dopravný uzol pre medzinárodné a vnútroštátne vlaky, pričom poskytuje spojenia s mnohými európskymi krajinami. Stanica je tiež známa svojou elegantnou architektúrou, výzdobou a historickým významom. V blízkosti stanice sa nachádza množstvo hotelov, reštaurácií a obchodov, čo robí toto miesto dôležitým bodom nielen pre cestujúcich, ale aj pre turistov.

 

Národné múzeum Maďarska

 

Národné múzeum Maďarska, známe tiež ako Magyar Nemzeti Múzeum, je hlavné múzeum maďarskej histórie, kultúry a umenia. Nachádza sa v Budapešti a je jedným z najvýznamnejších múzeí v krajine. Múzeum bol založené v roku 1802 a jeho zbierky zahŕňajú artefakty a exponáty týkajúce sa maďarskej histórie od praveku až po súčasnosť. Medzi najvýznamnejšie artefakty patria korunovačné klenoty maďarských kráľov, ako aj archeologické nálezy a umelecké diela. Okrem stálych expozícií múzeum tiež organizuje dočasné výstavy, prednášky a rôzne podujatia zamerané na popularizáciu maďarskej histórie a kultúry. Národné múzeum Maďarska je preto nielen dôležitou inštitúciou pre výskum a uchovávanie maďarskej histórie, ale aj dôležitým miestom pre vzdelávanie a kultúrne aktivity.

 

Országos Széchényi Könyvtár

 

Knižnica Národného múzea Maďarska v Budapešti sa nazýva Országos Széchényi Könyvtár, čo v preklade znamená Národná knižnica Széchényiho. Táto knižnica je jednou z najvýznamnejších a najväčších knižníc v Maďarsku a má bohaté zbierky kníh, dokumentov, rukopisov, máp a iných kultúrnych artefaktov. Knižnica bola založená v roku 1802 a nesie meno grófa Istvána Széchényiho, ktorý bol jedným z jej hlavných zakladateľov. Zbierky knižnice obsahujú viac než dva milióny kníh a mnoho vzácnych a historicky cenných rukopisov a dokumentov. Knižnica má aj špeciálne zbierky zamerané na maďarskú históriu, kultúru, umenie a vedecký výskum. Országos Széchényi Könyvtár slúži ako dôležitý zdroj pre študentov, výskumníkov a verejnosť, ktorá môže využívať jej zbierky na štúdium, výskum a obohatenie. Je to tiež dôležitá inštitúcia pre uchovávanie maďarskej kultúry a jej šírenie medzi ľuďmi.

 

Dohány utcai zsinagóga

 

Najvýznamnejšia synagóga v Budapešti sa volá Dohány utcai zsinagóga, čo v preklade znamená Synagóga na Dohányho ulici. Je to najväčšia synagóga v Európe a druhá najväčšia na svete (po synagóge v New Yorku). Dohány utcai zsinagóga bola postavená v neomaurickom štýle v rokoch 1854 – 1859 a je považovaná za architektonický skvost. Má kapacitu asi 3 000 ľudí a jej vnútorné priestory sú bohato zdobené. Synagóga je známa najmä svojím monumentálnym vonkajším vzhľadom s vežami, kupolami a farebnými mozaikami. Okrem svojho náboženského významu je Dohány utcai zsinagóga aj dôležitým miestom pre pamiatku holokaustu a pamätník obetiam maďarského židovského obyvateľstva počas druhej svetovej vojny. V jej areáli sa nachádza Národný pamätník holokaustu, ktorý pripomína tragické udalosti a obety holokaustu v Maďarsku. Dohány utcai zsinagóga je preto nielen dôležitým náboženským miestom, ale aj významným symbolom maďarskej židovskej komunity a miestom pamiatky a vzdelávania.

 

Fashion street

 

Fashion Street, alebo Váci utca, je známa obchodná ulica v centre Budapešti. Táto ulica je populárna medzi nákupnými nadšencami a turistami z dôvodu jej pestrej ponuky obchodov, butikov, reštaurácií a kaviarní. Fashion Street je známa svojou luxusnou atmosférou a ponúka široký výber medzinárodných značiek oblečenia, obuvi a doplnkov. Ulica je tiež často vyzdobená počas sviatkov a špeciálnych udalostí, čo pridáva do ulice ešte viac šarmu a atraktívnosti. Fashion Street je miestom, kde návštevníci môžu nielen nakupovať, ale aj relaxovať a užívať si atmosféru jedného z najživších obchodných priestorov v Budapešti.

 

Fontána Danubius

 

Fontána Danubius je jednou z najvýznamnejších fontán v Budapešti. Nachádza sa na rohu Duna korzó (nábrežie Dunaja) a Rooseveltového námestia. Fontána bola postavená v roku 1880 ako súčasť osláv stého výročia únie Budína, Ostrihomu a Pešti, ktoré sa stali súčasťou Uhorska. Fontána zobrazuje postavu postavenú na širokom kameni, ktorá symbolizuje Uhorské kráľovstvo a odkazuje na historický význam rieky Dunaj pre krajinu.

 

Budapeštianske koleso

 

Budapeštianske oko, známe aj ako Budapeštianske koleso, je moderná atrakcia nachádzajúca sa v Budapešti, hlavnom meste Maďarska. Toto veľkolepé koleso sa nachádza na námestí Erzsébet tér, v blízkosti Dunaja, a ponúka nádherný panoramatický výhľad na mesto. Budapeštianske oko je jedným z najväčších kolies na svete, s výškou viac ako 65 metrov. Poskytuje jedinečný pohľad na historické pamiatky Budapešti, vrátane Budínskeho hradu, Parlamentu, Budapeštianskej baziliky a reštaurácií a kaviarní pri Dunaji. Táto atrakcia je obľúbená medzi turistami aj miestnymi obyvateľmi, pretože poskytuje nezabudnuteľný zážitok a možnosť obdivovať krásu Budapešti z výšky. Budapeštianske oko je tiež obľúbené miesto pre romantické prechádzky a večerné výlety, keď je mesto osvetlené nočnými svetlami.

 

Széchenyiho most

 

Széchenyiho most je jedným z najznámejších a najdôležitejších mostov v Budapešti, hlavnom meste Maďarska. Nachádza sa v centre mesta a priečnie cez rieku Dunaj, spájajúc časť Budína s časťou Pešť. Most bol postavený medzi rokmi 1839 a 1849 a je pomenovaný po uhorskom šľachticovi a politikovi, grófovi Istvánovi Széchenyim. Széchenyiho most je významnou symbolickou a architektonickou pamiatkou Budapešti. Jeho konštrukcia a dizajn sú impozantné, s veľkými oblúkmi a sochami, ktoré zdobia jeho povrch. Most je tiež dôležitým dopravným uzlom v meste, pretože slúži ako dôležitá cesta pre automobilovú a pešiu dopravu medzi časťami mesta. Okrem svojej praktickej úlohy ako dopravný most je Széchenyiho most tiež populárnou turistickou atrakciou, ktorá ponúka nádherný výhľad na panorámu Budapešti a na Dunaj. Most je tiež významným miestom pre kultúrne podujatia a prechádzky pre miestnych obyvateľov a návštevníkov mesta.

 

 

Budínsky hrad

 

Budínsky hrad je historická pevnosť nachádzajúca sa na kopci nad riekou Dunaj v Budapešti. Je to jedna z najdôležitejších historických pamiatok v krajine. Hrad bol postavený v 13. storočí a bol sídlom maďarských kráľov a vládcov počas stredoveku a renesancie. Budínsky hrad prešiel mnohými prestavbami a úpravami počas svojej histórie, vrátane barokovej prestavby v 18. storočí. Dnes je Budínsky hrad turistickou atrakciou s mnohými historickými pamiatkami, vrátane Kráľovského paláca, Matyášovho kostola a Rybárskej bašty. Je to tiež miesto, kde sa nachádza Národné múzeum Maďarska a Budínskej galerie. Budínsky hrad je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO ako súčasť Budapeštianských pamiatok.

 

Rybárska bašta

 

Rybárska bašta je jednou z najvýraznejších a najfotogenickejších stavieb v Budapešti. Nachádza sa na Budínskom hrade, pričom jej výstavba bola dokončená v roku 1905 v rámci rekonštrukcie hradu. Rybárska bašta má sedem veží, ktoré symbolizujú sedem maďarských kmeňov, ktoré podľa legendy založili Maďarsko. Svoj názov získala podľa toho, že sa tu kedysi nachádzalo rybárske trhovisko. Dnes je Rybárska bašta populárnou turistickou atrakciou s výhľadom na panorámu Budapešti, najmä na Budínsky hrad a Parlament. V jej priestoroch sa tiež nachádzajú reštaurácie a kaviarne, kde si návštevníci môžu vychutnať tradičné maďarské jedlá a nápoje.

Kostol svätého Štefana

 

Kostol svätého Štefana, známy aj ako Bazilika svätého Štefana, je najväčší kostol v Budapešti a jedna z najvýznamnejších náboženských pamiatok v Maďarsku. Kostol je venovaný svätému Štefanovi, prvému maďarskému kráľovi a bol postavený v neoklasicistickom štýle v rokoch 1851 až 1905. Okrem svojho náboženského významu sa Bazilika svätého Štefana často využíva na kultúrne a umelecké podujatia, vrátane koncertov a výstav. Je to jedno z najdôležitejších náboženských a kultúrnych miest v Budapešti a symbol náboženského a historického dedičstva Maďarska. Bazilika svätého Štefana je významnou turistickou atrakciou a je známa svojou impozantnou architektúrou, majestátnymi vežami a nádhernými interiérmi. V kostole sa nachádza relikviár s prstom svätého Štefana a návštevníci môžu vystúpiť na vyhliadkovú plošinu v jednej z veží, odkiaľ majú panoramatický výhľad na Budapešť.

 

Budapeštianska štátna opera

 

Budova opery v Budapešti, oficiálne nazývaná Budapeštianska štátna opera, je jednou z najvýznamnejších operných budov v Európe. Bola postavená v neorenesančnom štýle v rokoch 1875 až 1884 podľa plánov architekta Miklósa Ybla. Budova opery je nádherným príkladom maďarskej architektúry 19. storočia a je považovaná za jeden z najkrajších divadelných komplexov na svete. Vnútorné priestory opery sú bohato zdobené a majú luxusnú atmosféru. Hlavná hala je zdobená zlatom, mramorom a bohatou ornamentikou. Budova opery je domovom pre Budapeštiansku operu a Maďarský balet, pričom sa tu pravidelne konajú operné predstavenia, balety a koncerty. Okrem svojej umeleckého a historického významu je budova opery v Budapešti tiež obľúbenou turistickou atrakciou, ktorú si návštevníci môžu pozrieť počas prehliadky alebo počas návštevy niektorého z predstavení.

 

Országház

 

Budova Parlamentu v Budapešti, známa aj ako Országház, je jednou z najvýznamnejších a najkrajších budov v Maďarsku. Nachádza sa na brehu rieky Dunaj a je to jedna z najväčších parlamentných budov na svete. Budova bola postavená v neogotickom štýle medzi rokmi 1885 a 1904 podľa návrhu architekta Imre Steindla. Parlament má veľkolepú architektúru s vežami, kupolami, veľkými oknami a bohatou ornamentikou. Je považovaný za symbol maďarskej demokracie a národného hrdinstva. Budova Parlamentu je tiež dôležitou turistickou atrakciou v Budapešti a je známa svojimi nádhernými interiérmi, vrátane korunovačnej haly, kde sú umiestnené korunovačné klenoty maďarských kráľov. Okrem svojho náboženského a historického významu sa Budova Parlamentu v Budapešti tiež využíva ako miesto pre zasadnutia parlamentu a iné štátne udalosti. Je to jedna z najvýznamnejších ikon mesta Budapešť a dôležitá súčasť maďarského kultúrneho dedičstva.

Ak vás článok zaujal, tak budem rád za každý váš komentár či zdieľanie. Všetky tieto pamiatky som pre vás hodil do navigácie aj s popismi. Neváhajte! Cestujte!

 

Link na mapu:

https://maps.app.goo.gl/mJzZEVr1HhoprXCJ7

 

Text a foto: ThDr. PhDr. Mgr. Ondrej Miškovič, LL.M.

 

 

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330776x
Priemerná čítanosť článkov: 1378x

Autor blogu