Hlavní obsah

Grossi jednal s Putinem o ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S ruským prezidentem Vladimirem Putinem a šéfem ruské státní energetické firmy Rosatom Dmitrijem Lichačovem jednal ve středu o situaci v ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. „Jednání s Lichačovem se nesla v napjaté atmosféře,“ poznamenal šéf MAAE.

Foto: Ramil Sitdikov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během jednání se šéfem Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafaelem Grossim (první zprava) a šéfem ruské státní energetické firmy Rosatom Dmitrijem Lichačovem (uprostřed).

Článek

Grossi se s Putinem a Lichačovem sešel v Soči, informovala agentura RIA Novosti.

Šéf MAAE podle ruské agentury po skončení rozhovorů se šéfem Rosatomu sdělil, že jednání se nesla v napjaté atmosféře, ale že „mohl zhodnotit situaci ohledně Záporožské jaderné elektrárny“.

Elektrárnu mají od začátku války na Ukrajině pod kontrolou ruské síly a její bloky byly odstaveny. Na chod zařízení, které je potřeba mimo jiné chladit, dohlíží Rosatom. Situace okolo elektrárny budí obavy z možných bezpečnostních hrozeb.

Bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny je křehká, řekl v Kyjevě šéf MAAE

Válka na Ukrajině

Grossi na tiskové konferenci hovořil o „velmi intenzivních a vyčerpávajících pracovních jednáních“ s ruskými představiteli, včetně představitelů Rosatomu a ministerstev zahraničí a obrany.

Výměna názorů s Putinem

Následné setkání s Putinem zahrnovalo „důležitou výměnu názorů“ o ukrajinské elektrárně a nešíření jaderných zbraní, uvedl šéf MAAE.

Grossi na začátku února při své návštěvě v Kyjevě varoval, že bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny zůstává křehká.

Poukázal na to, že zařízení mělo dříve asi 12 000 zaměstnanců, ale že jejich počet se snížil asi na 2000 až 3000, takže provoz sofistikovaných zařízení v elektrárně je obtížnější.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna. Ilustrační foto

Během své návštěvy elektrárny v únoru pak uvedl, že zařízení má i přes zničení blízké Kachovské přehrady dostatek vody k chlazení.

Putin ve středu podle ruských médií naopak Grossiho ujistil, že Moskva dělá vše proto, aby bezpečnost zařízení vylepšila.

Šéf MAAE se s Putinem naposledy setkal v říjnu 2022.

Bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny se mírně zlepšila, uvedl šéf MAAE

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám