Videa

Cyberdog 2 nám ukazuje, jaká budoucnost nás čeká za pár let [video]

Jako technologický bloger a nadšenec do spotřební elektroniky jsem měl možnost testovat spousty smartphonů, počítačů a gadgetů nejrůznějšího ražení. A když už něco takového děláte několik let, postupem času zjistíte, že vás už jen tak něco nepřekvapí. Je proto velice příjemným zpestřením, když se mi do rukou dostane něco unikátního, s čím se nesetkávám běžně a co v člověku dokáže vyvolat upřímný pocit nadšení. A přesně do této kategorie spadá Xiaomi Cyberdog 2.

Cyberdog 2 je čtyřnohý robot, o němž lze v zásadě říci, že jde o technologické demo. Zároveň jde o druhou generaci, která dostala do vínku značně vylepšenou mechatroniku. Téměř všechny komponenty pohonného ústrojí jsou v porovnání s předchozí verzí lehčí, kompaktnější a výkonnější. Důležitou úlohu zaujímá design, který už není čistě účelový, jelikož vývojáři se rozhodli, že Cyberdog bude co možná nejvíce připomínat živého psa.

Cyberdog 2 jako otevřená platforma pro všechny

Je nutné zmínit, že po designové stránce se Cyberdog 2 skutečně povedl. Zatímco ostatní roboti, jako je například Spot od Boston Dynamics, vyvolávají v lidech spíše nepříjemné pocity, Cyberdog budí spíše zvědavost. A to je podle mě celkem zásadní vlastnost, která je pro roboty podobného charakteru naprosto klíčová. Pokud míříme do budoucnosti, v níž budou roboti běžnou součástí našich životů, musíme je jako společnost vnímat pozitivně.

O pár odstavců výše jsem zmínil, že Cyberdog 2 není spotřebitelský produkt v pravém slova smyslu. S tím mimo jiné souvisí fakt, že Xiaomi dává většinu zdrojových kódů volně k dispozici prostřednictvím Githubu. Cyberdog tak představuje otevřenou platformu pro firmy a nadšence, kteří se zajímají o robotiku a nemají prostředky či schopnosti na to, aby si vyvinuli vlastní hardware. S pořízením Cyberdoga 2 totiž získáte naprosto ucelený balíček zahrnující pokročilou mechatroniku, čidla, kamery a dostatečně výkonný hardware, na kterém lze rozjet vlastní operační software včetně prvků využívající strojové učení.

V přiloženém videu jsem se na Cyberdoga podíval podrobněji a dozvíte se v něm například, jak dlouho vydrží fungovat na jedno nabití, jak se ovládá, a k čemu je vlastně dobrý. Pokud ale z nějakého důvodu upřednostňujete psanou formu před videem, můžete si přečíst můj souhrnný článek, kde jsem se na Cyberdoga podíval z poněkud jiné perspektivy a kromě jiného se více zaměřil na použitý hardware.

Pokud si nechcete nechat ujít moje další videa a baví vás technologická témata, nezapomeňte se přihlásit k odběru na YouTube.

Richard Streit

Pisálek, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří cestování, rodina, elektronická hudba, příroda a moderní technologie.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button