Čím je speciální turnaj v Indian Wells? "Pátý grandslam" se hraje v poušti a patří k nejoblíbenějším v kalendáři

Zdroj fotky: Getty Images

Po roce se opět vracíme do Indian Wells. Místo je populární svou jedinečnou lokací mezi kalifornskou pouští a horami. Na tzv. "pátý grandslam" se rádi vrací jak fanoušci, tak i tenisové hvězdy. Letos má tento speciální turnaj taktéž co nabídnout. Napíše další kapitolu do své rozmanité historie.

Tenisový ráj v kalifornské poušti

V březnu se, stejně jako každý rok, vrací světová špička na oblíbený turnaj v kalifornském Indian Wells, ležící dvě stě kilometrů od slavného Los Angeles. Hned po grandslamových turnajích se jedná o nejnavštěvovanější tenisovou akci na světě a proto se mu přezdívá "pátý grandslam". V minulém roce sem zavítalo 442 000 diváků. Rekordní účast zaznamenal o pár ročníků dříve. V roce 201 navštívilo areál během dvou týdnů 475 000 tenisových nadšenců.

Ti však do tenisového ráje musí podstoupit náročnou cestu. Nejjednodušší variantu představuje let do Los Angeles a následné podstoupení tříhodinové jízdy autem do místa dění. Z americké metropole se lze do Palm Springs dostat i letadlem. Podle informací to však v malém letadle není dvakrát pohodlná cesta. Následný zážitek ovšem stojí za to.

Turnaje se každoročně účastní nejlepší tenisté světa, kteří se představí v areálu o velikosti 218 metrů čtverečních. Nalezneme tady také druhý největší stálý kurt na světě. Místní centrální dvorec předčil jenom Stadion Arthura Ashe, na kterém se odehrává US Open.

Kromě fanoušků se na tohle místo rádi vracejí i samotní hráči. Všichni si chválí vybavení a  organizaci turnaje. Právě proto podnik tenisté už od roku 2014 volí jako nejlepší turnaj kategorie Masters 1000.

Mezi vítězi nalezneme velká jména. Novak Djokovič, Roger Federer, Rafael Nadal, Serena Williams, Maria Sharapova a spousta dalších opanovali klání pod hřejivým sluncem. Legendární Američanka a její sestra Venus ale turnaj v letech 2001 až 2014 nehrály. Sesterská dvojice měla v roce 2001 proti sobě nastoupit do semifinále, starší Venus však odstoupila. V souvislosti se spekulacemi o ovlivňování zápasů, na Serenu bučeli diváci po celou dobu finále. To nepřestalo ani po její výhře a během předávání trofejí. Serena turnaj bojkotovala, kvůli této nepříjemné zkušenosti, do roku 2015, přičemž Venus se zde představila až o rok později.

Zrodily se tady také nové hvězdy bílého sportu. Z posledních let můžeme zmínit například Naomi Osaku a Biancu Andreescu. Obě na BNP Paribas Open v Indian Wells zaznamenaly zisk prvního titulu z okruhu WTA a ve stejném roce dokázaly vyhrát US Open. Svůj první turnaj zde v roce 2021 vyhrála i Paula Badosa.

Česká a slovenská stopa na turnaji

Na tomto slavném americkém turnaji najdeme i několik českých úspěchů. Jediným hráčem, který si v americké poušti došel pro titul byl v roce 1989 Jaroslav Mečíř. Ve finále tehdy v pěti setech porazil Francouze Yannicka Noaha. Do závěrečného zápasu se propracoval také dvakrát Ivan Lendl, Petr Korda a naposled v roce 1997 Bohdan Ulihrach. Ani jeden ze zmíněné trojice na trofej bohužel nedosáhnul.

U žen delší seznam jmen nenajdeme. Jedinou hráčkou, která zabojovala o trofej byla v roce 1990 Helena Suková. Ta podlehla ve třech setech Martině Navrátilové, která tehdy už reprezentovala USA. V posledních letech se o nejlepší výsledky postarala Karolína Plíšková. Ta v letech 2016 a 2017 postoupila do semifinále. Čtvrtfinále si v Indian Wells Tennis garden zahrála například Petra Kvitová, Markéta Vondroušová nebo loni Karolína Muchová. Posledními českými vítězkami se staly minulý rok Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou v ženské čtyřhře.

Velké úspěchy zažil v Indian Wells i slovenský tenis. Na turnaji v kalifornské poušti dvakrát triumfovala Daniela Hantuchová. Obzvlášť zisk prvního titulu se zapsal do historie. V roce 2002 zažila slovenská tenistka průlomovou sezónu. Jako 25. hráčka žebříčku došla až do finále, kde porazila čtvrtou hráčku světa Martinu Hingis a získala svůj první titul. Tehdy se stala nejníže postavenou vítězkou turnaje. Na konci roku už ale působila mezi nejlepšími deseti ženami planety. V Indian Wells triumfovala podruhé v roce 2007, když jako 14. nasazená porazila ve dvou setech Světlanu Kuznětsovou. Slovenka se do místa dění i nadále vrací. Po konci aktivní kariéry v roli komentátorky.

Co přinese letošní ročník? 

Již včera odstartoval další ročník turnaje. Mužskému a ženskému pavouku dominují světové jedničky Novak Djokovič a Iga Swiatek. Srbský tenista se navíc v Kalifornii představí poprvé od roku 2019. Očekává se tedy velký návrat. Turnaj na druhou stranu během prvního dne přišel o dvě zvučná španělská jména. Kvůli zranění se odhlásili bývalí vítězové Paula Badosa a Rafael Nadal.

"Tvrdě jsem pracoval, ale nejsem připravený hrát na nejvyšší úrovni na tak důležité akci. Není to snadné rozhodnutí, ale nemohu lhát sám sobě ani tisícům fanouškům," okomentoval odhlášený Španěl.

V akci bude mnoho českých zástupců. U mužů se můžeme těšit na Jiřího Lehečku, Tomáše Macháče a debutanta Jakuba Menšíka. Z Češek se představí Markéta Vondroušová, Linda Nosková, Karolína Plíšková, Kateřina Siniaková a Marie Bouzková. Poslední jmenovaná už včera postoupila do druhého kola.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi

Nejnovější komentáře

Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full