Simona Halep se představí na turnaji v Miami

Zdroj fotky: Getty Images

Simoně Halep zkrátili před pár dny trest za doping ze čtyř let na devět měsíců a před chvílí rumunská média potvrdila, že tenistka dostala divokou kartu do hlavní soutěže v Miami.

Dvaatřicetiletá Simona Halep byla obviněna před několika měsíci z dopingu. Měla pozitivní test na roxadustat, který stimuluje tvorbu hemoglobinu a červených krvinek. Lék Roxadustat má podobné účinky jako erythropoetin neboli "krevní doping". Rumunská tenistka po zveřejnění trestu oznámila, že se proti verdiktu odvolá k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS) v Lausanne.

Snížení trestu 

Před pár dny oznámil CAS na svém webu verdikt ohledně dopingu u Simony Halep. Bývalé světové jedničce byl trest za doping zkrácen ze čtyř let na devět měsíců. Zákaz její činnosti nastal 7. října 2022 a díky zkrácení trestu toto období skončilo už 6. července 2023.

"Po pečlivém zvážení všech předložených důkazů komise CAS rozhodla, že paní Halep prokázala na základě rovnováhy pravděpodobnosti, že se roxadustat dostal do jejího těla prostřednictvím konzumace kontaminovaného doplňku stravy, který užívala ve dnech krátce před 29. srpnem 2022," uvedla komise.

„Během celého toho dlouhého a náročného procesu jsem si udržovala víru v to, že pravda nakonec vyjde najevo a bude dosaženo spravedlivého rozhodnutí, protože jsem vždy byla čistá sportovkyně,“ napsala Halep v prohlášení. „Nemůžu se dočkat návratu na tour,“ dodala tenistka.

Navíc CAS rozhodl i o tom, že ITIA musí Simoně Halep zaplatit odškodné. Konkrétně ve výši 20 tisíc švýcarských franků (asi 528 tisíc korun) na právní poplatky.

Miami Open

Už za 10 dní startuje tisícovka v Miami, kam dostala divokou kartu Emma Raducanu, Venus Wiliams a Caroline Wozniacki. Trojice tenistek se připojí na Hard Rock Stadium k ostatním hráčkám, které zahrnují všech současných TOP 10 v žebříčku. V čele světová jednička a šampionka dvouhry z roku 2022 Iga Swiatek, úřadující šampionka Australian Open Aryna Sabalenka a finalistka Miami Open 2023 Elena Rybakina.

Zbývající divoké karty pro dvouhru, čtyřhru a kvalifikaci budou oznámeny v následujících týdnech podle webu wtatennis.com, který článek o divokých kartách zveřejnil 29. února 2024.

O týden později tedy dnes 7. března se v rumunských médiích začalo psát o tom, že Simona Halep dostane divokou kartu do hlavní soutěže na Miami Open. Což se o pár hodin potvrdilo a rodačka z Constanțu se představí na tomto turnaji.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full