Interiér

Žijete v malém bytě? Toto je 6 triků designérů, jak jej snadno opticky zvětšit

Máme pro vás několik jednoduchých tipů, jak si lze malý prostor zvětšit snadno a rychle.

malý byt s otevřeným prostorem s černou kuchyní, jídelním bílým stolem a obývacím pokojem s modrou sedačkou
Zdroj: Shutterstock

Malé místnosti dokážou působit okouzlujícím a útulným dojmem, avšak jejich zařizování umí být kvůli úspoře místa dost náročné. Jakmile nemáte dostatek prostoru, vaše možnosti začnou být dost omezené. I pro malé interiéry ale existují řešení.

1 Dejte pryč všechno nepotřebné

Prvním a absolutně nejdůležitějším krokem, co můžete udělat, aby váš prostor vypadal větší je, že se zbavíte všeho nepotřebného. Zbytečné hromadění věcí způsobuje, že místnost působí malým, stísněným dojmem a také se v ní hůř orientuje.

Věřte, že rozhodně ve svém domově nemusíte mít 100 různých knih, časopisů, hraček a dalších drobností, které vám akorát zabírají prostor. Místo toho si vyberte pár oblíbených věcí, které si chcete ponechat a zbytek darujte známým nebo charitě.

2 Vymaluje své stěny světlými barvami

Jak je známo, světlé barvy odráží přirozené světlo a místnost se díky tomu bude zdát větší. Tmavé barvy naopak prostor zmenšují, ale bude působit intimněji a útulněji. Pokud chcete docílit efektu velkého prostoru, zvolte světlou a neutrální paletu barev. Výbornou volbou jsou krémová a bílá.

Kromě toho je dobré, abyste se drželi pouze jednoho odstínu a nevytvářeli stěny s různými prvky, protože právě jednolitost může zlepšit proporce vašeho prostoru. Pokud nechcete, aby byla barva v místnosti jednotná, natřete okenní a dveřní lišty o odstín světlejší barvou, než je zbytek místnosti.

moderní obývací pokoj v neutrálních barvách
Zdroj: Shutterstock

Při výběru barev berte v úvahu i ostatní povrchy v místnosti, zejména podlahy. Určitě budete chtít, aby stěny barevně ladily se zbytkem místnosti a nedocházelo k výrazným kontrastům. Díky tomu vytvoříte vizuální soudržnost a rovnováhu, místo toho, abyste zdůrazňovali rozdíly mezi povrchy.

3 Zbavte se dveří

Pokud není možné, abyste v místnosti prorazili stěny a vytvořili tak větší prostor, pak může být řešením demontáž dveří. Zvlášť, pokud se vaše dveře otevírají směrem do místnosti. To může zabírat prostor a rušit plynulost domácnosti.

Uvažujte proto nad úplným odstraněním dveří nebo alespoň jejich nahrazením dveřmi posuvnými. Pamatujte, že v malých prostorách se počítá každý milimetr. Tato snadná změna bude fungovat i v místnostech, které mají pantové skříně, jako jsou koupelnové skříňky nebo skříně v ložnicích.

4 Zbavte se koberců a rohožek

Koberce a předložky se často používají k tomu, aby dodaly místnosti teplo, texturu a barvu. Na stranu druhou ale mohou způsobit, že malý prostor bude působit mnohem víc stísněně a přeplněně. Pokud chcete, aby váš malý pokoj vypadal větší, vykašlete se na koberec a raději nechte podlahu holou.

Dřevěné či laminátové podlahy a dlaždice jsou výbornou volbou pro malé prostory, protože místnost tzv. otevírají a dělají ji prostornější. Kromě toho se mnohem snadněji udržují v čistotě, což je v malém prostoru vždy výhodou. Pokud se bez koberce přesto neobejdete, vyberte si malý, který nezakrývá celou podlahu.

černá židle s vídeňským výpletem a modrý vzorovaný koberec
Zdroj: Shutterstock

5 Okna ponechte minimalistické

V malém bytě také zvažte odstranění dekorativních okenních doplňků, jako jsou volány a závěsy. Nejen, že tyto ozdoby zabírají prostor, ale především místnost opticky zmenšují. Místo toho raději zvolte minimalistické řešení, jako jsou rolety či žaluzie. Ty vám umožní okno zakrýt, aniž by zmenšili váš prostor.

Pokud si i přesto závěsy ve své domácnosti přejete, dobrou alternativou je instalace kolejniček na strop – nikoli na stěny. Následně použijte lehkou tkaninu, například plátno, kterou zavěsíte až k podlaze, abyste opticky zvýraznili výšku místnosti.

6 Použijte zrcadla

Máte omezený rozpočet anebo toužíte po rychlém řešení? Použijte zrcadla. Díky jejich schopnosti odrážet okolní předměty vzniká iluze prostoru. Můžete zavěsit několik menších zrcadel nebo si rovnou opatřit nadrozměrná zrcadla, ze kterých si vytvoříte stěny.

černo-šedá ložnice s vestavěnou skříní se zrcadlovými dveřmi
Zdroj: Shutterstock

Náš tip: Chcete-li dosáhnout co nejvíce světla anebo přenést kousek scenérie za okny do interiéru, umístěte zrcadla tak, aby odrážela právě okno s výhledem.

7 Nepřeplňte interiér nábytkem

Mnoho lidí, kteří si zařizují malý prostor chybuje v tom, že ho zaplní menšími kusy nábytku. Věřte nebo ne, ale pokud si domov vybavíte několika většími kusy, můžete tím prostor opticky zvětšit. Proto vybírejte pouze pár výrazných kusů v jednoduchých barvách (textiliích).

Také investujte do nábytku, který vám může sloužit hned k několika účelům. Například otoman, který funguje i jako konferenční stolek, nebo konferenční stolek s vestavěným úložným prostorem.

Volte nábytek na nožičkách, které prostor odlehčí. Při hledání vhodných jídelních židlích vybírejte takové, které mají otevřený rám. Velkým trendem jsou také transparetní židle. Obdélníkový jídelní stůl vyměňte za kulatý.

V úvahu je třeba vzít i to, jak nábytek umístíte. Snažte se o to, aby umožnil prostoru „dýchat“.  Nábytek mírně odtáhněte od stěny. Postel v místnosti natočte do úhlu místo toho, abyste ji tlačili do jednoho rohu. K pohovce umístěte postranní stolky, namísto velkého konferenčního stolu, který by mohl blokovat plynulost místnosti.

skleněný jídelní stůl
Zdroj: Shutterstock

8 Zdobte s rozvahou

V menších prostorách musíte být mnohem vybíravější ohledně toho, jaké dekorace a doplňky zvolíte. Vybírejte raději pár výraznějších kousků. Ideální volbou jsou opět lesklé či průhledné materiály, které nezahltí prostor a do interiéru přinesou více denního světla.

Galerie

Text: Claudie Kornelová
Foto: isifa/Shutterstock, Unsplash
Knižní zdroje:

  • My Small Space od Anna Ottum
  • Kniha – Petite Places od Die Gestalten Verlag
  • Kniha – 150 Best Tiny Space Ideas od Francesc Zamora