Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Splnit cíl ekonomického růstu nebude pro čínské komunisty snadné

Čínská vláda v letošním roce cílí na růst HDP na „kolem“ pěti procent. Tedy podobně jako v loňském roce, kdy ekonomika vzrostla o 5,2 procenta. Na svém území země bojuje s propadem na realitním trhu a deflací.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Čínský komunistický režim chce, aby ekonomika rostla přibližně stejným tempem jako loni. Nebude to však tak jednoduché. A určitě ne bez masivního stimulačního balíčku, který však z probíhajícího ostře sledovaného zasedání parlamentu nevzešel, varují ekonomové.

Vláda si v letošním roce dala za cíl ekonomický růst „kolem“ pěti procent, což je v zásadě stejné tempo jako loňských 5,2 procenta, ukazuje graf. Ekonomové v průzkumu pro agenturu Bloomberg však předpovídají, že růst hrubého domácího produktu (HDP) se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější