Při cestování s notebookem je na prvním místě bezpečnost. Hrozí poškození i hackerský útok

2148155102

Notebook je dnes pro mnoho lidí nezbytnou věcí, kterou si berou s sebou na cesty. Pokud patříte mezi ně, měli byste vědět, jak minimalizovat rizika poškození samotného přístroje i jeho dat. V tomto článku se dozvíte, jak chránit notebook před krádeží a ztrátou, jak správně manipulovat s notebookem a jak se vyhnout rizikům spojeným s veřejnými Wi-Fi sítěmi.

Minimalizujte rizika poškození notebooku a jeho dat

Prvním a nejdůležitějším bodem je ochránit notebook před krádeží a chránit ho heslem. Může být také užitečné vybírat starší model, který by vás v případě ztráty nebo poškození nemusel tak mrzet. Dalším krokem by mělo být použití kvalitní ochranné tašky nebo batohu s přihrádkou a dobrým polstrováním, které notebook ochrání při přenášení. Při cestování letadlem by notebook neměl být necháván v odbaveném zavazadle, ale spíše v příručním zavazadle.

Mohlo by vás zajímat:  Toyota jede druhý ročník podzimní roadshow po republice
5480
Zdroj obrázku: Freepik

Jak správně manipulovat s notebookem

Důležité je také manipulovat s notebookem opatrně a vyhnout se zvedání notebooku za obrazovku nebo za roh. Při přenášení by měly být všechny kabely a externí zařízení odpojeny. V zahraničí se pak může hodit přepěťová ochrana a univerzální adaptér, které ochrání notebook před kolísavým napětím a zajistí, že ho zapojíte a případně nabijete.

Polepy notebooku nejen odlišují vaše zařízení od ostatních, ale také chrání proti škrábancům. Notebook by neměl být necháván v extrémně horkých nebo naopak studených prostorách a před přesunem na delší vzdálenosti by měl být vypnut, aby se nepřehřál. Vždy by měl být chráněn bezpečnostním antivirem a data by měla být bezpečně zálohována na externím disku nebo USB disku.

Mohlo by vás zajímat:  V těchto zemích hrozí nejpřísnější tresty za řízení pod vlivem alkoholu

Jak se vyhnout rizikům spojeným s veřejnými Wi-Fi sítěmi

Veřejné Wi-Fi sítě jsou dalším potenciálním rizikem, proto je daleko bezpečnější používat osobní hotspot. USB flash disky jsou pak užitečné pro průběžné zálohování dat. Pokud chcete notebook propojit s jiným zařízením, noste s sebou alespoň jeden kompatibilní USB kabel. Notebook by neměl být nikdy nechán bez dozoru na veřejných místech a měl by být chráněn heslem, aby byly vaše citlivé informace v bezpečí.

Zdroj: https://www.makeuseof.com/protect-laptop-traveling-tips/
Karel Michalec

O Karel Michalec

Kontakt na autora: karel.michalec@autozine.cz

Zobrazit více příspěvků autora