Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Oscary vyhrál Oppenheimer i jeho herci Cillian Murphy a Robert Downey Jr.

Kultura

  23:05aktualizováno  11. března 3:36
Udílení 96. Oscarů opanoval se sedmi soškami včetně ceny za nejlepší film roku Oppenheimer. Za roli otce atomové bomby převzal sošku Cillian Murphy, věnoval ji „všem, kdo bojují za mír“. Oceněn byl i režisér díla Christopher Nolan a herec vedlejší role Robert Downey Jr. Z hereček zvítězila Emma Stone za Chudáčky.

„Ztrácím hlas, nevím, co povídám, ale to nevadí. Vážím si vás a chci se o to podělit s vámi,“ oslovila Emma Stone své herecké soupeřky včetně indiánské favoritky Lily Gladstone z filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce, jenž skončil bez cen. Režisérovi děkovala za životní roli v Chudáčcích, kteří nasbírali čtyři sošky.

Pomyslný bronz pak bral nevšední příběh holocaustu Zóna zájmu, který dostal dvě trofeje, za mezinárodní film a za zvuk, jenž vzdáleně doléhá z lágru do vily velitele koncentračního tábora v Osvětimi.

Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal Robert Downey Jr. v roli admirála, protihráče titulního hrdiny z filmu Oppenheimer. „Chci poděkovat své veterinářce, tedy své ženě, našla mě jako chudáčka a zachránila mě,“ prohlásil populární komiksový Iron Man.

Trofej pro herečku ve vedlejší roli dostala Da’Vine Joy Randolphová za Zimní prázdniny. „Bože, to je krása! Díky, že jste mě viděli,“ děkovala dojatě představitelka matky, jež ztratila syna ve vietnamské válce.

Cenu za nejlepší krátký animovaný film si odnesl titul Je po válce, inspirovaný hudbou Johna Lennona a Yoko Ono. Mezi celovečerními animovanými díly zvítězil příběh Chlapec a volavka, který natočil japonský klasik Hajao Mijazaki.

Nejlepší původní scénář má podle amerických akademiků francouzské justiční drama Anatomie pádu, nejlepší adaptovaný scénář pak Americká fikce, založená na boji se stereotypy o černošské kultuře.

Za nejlepší masky i výpravu byli odměněni bizarní Chudáčci, připsali si též trofej za nejlepší kostýmy, kterou k pobavení publika předával nahý muž, zakrytý zprvu pouze obálkou se jménem vítěze.

Režisér Christopher Nolan získal Oscara za režii velkofilmu Oppenheimer (10. března 2024).

Nejlepší vizuální efekty předvedl japonský snímek Godzilla Minus One, v němž titulní příšera povstane z atomového spadu po útoku na Hirošimu a Nagasaki, za střih, hudbu a za kameru si Oscary vysloužil Oppenheimer. Nejlepší píseň, skladba What Was I Made For, zazněla ve filmu Barbie. Pro autorské duo Billie Eilish a Finneas O’Connell je to už druhý takový Oscar.

Mezi krátkými dokumenty vyhrála Poslední opravna, z celovečerních dokumentů uspěl válečný deník z ruské invaze na Ukrajinu 20 dní v Mariupolu. „To je první Oscar v ukrajinské historii, i když bych ho rád vyměnil za to, aby se to nikdy nestalo,“ přiznal režisér Mstyslav Černov.

Za krátký hraný film Podivuhodný příběh Henryho Sugara získal cenu režisér Wes Anderson, v minulosti neúspěšně nominovaný na Oscara za celovečerní snímky Psí ostrov, Grandhotel Budapešť či Taková zvláštní rodinka.

Už počtvrté ceremoniál uváděl Jimmy Kimmel, který se vrátil i proto, že se mezi nominované dostaly divácké hity. „O filmech, které lidé viděli, se totiž snadněji vtipkuje,“ vysvětlil moderátor.

Zmínil tak úspěch Barbie, podle něj odvozený „od panenky, kterou už nikdo nemá rád“, žertem dražil růžové kalhoty jejího protějšku Kena, vytkl nominovaným filmům jejich průměrnou délku skoro dvě a půl hodiny, ale také vážně poděkoval všem, kdo herce a scenáristy podpořili v jejich stávce.

Ještě před zahájením se pořadatelé připravili na plánované protesty proti dění v Gaze, jimiž propalestinští aktivisté dali najevo, že v čase války není vhodné ukazovat lesk hollywoodského svátku. Demonstranti však pouze narušili dopravu poblíž uzavřeného dějiště Oscarů. Někteří účastníci večera, třeba zpěvačka Billie Eilish s bratrem nebo herec Mark Ruffalo, si připjali rudé odznáčky požadující příměří v Gaze.

Přehled všech vítězů

Nejlepší film: Oppenheimer

Režie: Christopher Nolan (Oppenheimer)

Herečka v hlavní roli: Emma Stone (Chudáčci)

Herec v hlavní roli: Cillian Murphy (Oppenheimer)

Herečka ve vedlejší roli: Da’Vine Joy Randolphová (Zimní prázdniny)

Herec ve vedlejší roli: Robert Downey Jr. (Oppenheimer)

Cizojazyčný film: Zóna zájmu (Velká Británie)

Původní scénář: Arthur Harari, Justine Trietová (Anatomie pádu)

Adaptovaný scénář: Cord Jefferson (Americká fikce)

Filmová píseň: What Was I Made For? (Barbie)

Animovaný film: Chlapec a volavka

Krátký animovaný film: VÁLKA SKONČILA! Inspirováno hudbou Johna a Yoko

Dokument: 20 dnů v Mariupolu

Krátký dokument: Poslední opravna hudebních nástrojů

Hudba: Ludwig Göransson (Openheimer)

Kamera: Hoyte van Hoytema (Oppenheimer)

Střih: Jennifer Lame (Oppenheimer)

Zvuk: Tarn Willers, Johnnie Burn (Zóna zájmu)

Masky a vlasový styling: Nadia Stacey, Mark Coulier, Josh Weston (Chudáčci)

Kostýmy: Holly Waddingtonová (Chudáčci)

Výprava: James Price, Shona Heathová (Chudáčci)

Vizuální efekty: Takashi Yamazaki, Kiyoko Shibuya, Maski Takahashi, Tatsuji Nojima (Godzilla Minus One)

Krátkometrážní hraný film: Podivuhodný příběh Henryho Sugara

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!