Dílna a hobby

Video: Dálkové ovládání na klíči od auta nefunguje? Takto si jej opravíte

Pokazilo se vám dálkové ovládání na klíči od auta? Problémem mohou být nečistoty uvnitř klíče, anebo také technická vada. V obou případech je oprava velmi jednoduchá a zvládnete ji i svépomocí.

muž drží klíč od auta s dálkovým ovládáním
Zdroj: Shutterstock

Důležitým krokem je odhalení příčiny, proč se ovládání pokazilo. Klíč otevřeme a očistíme kontakty isopropylalkoholem. Následně vyzkoušíme zdali už ovládání na dálku funguje. V mnoha případech může za nefunkčnost právě nečistota v zařízení. Vyčištění alkoholem by proto mohlo pomoci.

Pokud váš klíč nejeví známky života, zřejmě došlo k narušení kontaktů. Ty zkontrolujeme pomocí multimetru. Pokud nevykazují hodnoty, našli jsme pravé viníky. A výměna kontaktů také není žádná věda.

„Náhradní díly“ najdeme například ve staré klávesnici, přičemž opět nezapomeneme pomocí multimetru otestovat, zda jsou funkční. Následně si je pomocí děrovače vystřihneme a přilepíme do našeho klíče. Po tomto menším zásahu by mělo dálkové ovládání opět fungovat.

A ještě jedna věc, nové kontakty si můžeme vyrobit také z obyčejné hliníkové fólie. Postup je stejný jako v případě staré klávesnice. Ale dost bylo teorie, podívejte se ve videu, jak klíč opravit:

Text: Juraj Koreň
Video: youtube.com/@IdeasYtrucos713
Foto: isifa/Shutterstock