Více než 1300 videorozhovorů a podcastů o byznysu

Inzerce

Inzerce

Jak vymáhat nezaplacené účty a co dělat, když se pohledávky dostanou do prodlení?

inzerce
Před 2 měsíce

Vymáhání pohledávek není nikdy příjemnou záležitostí, ale může se stát nezbytným krokem, pokud se dostanete do situace, kdy vám někdo dluží peníze a neplatí. Tento článek má za cíl přiblížit co to vlastně pohledávka je a jakým způsobem můžete postupovat, když se pohledávky ocitnou v prodlení a co to obnáší.

Co je to Pohledávka?

Pohledávka je nárok na zaplacení určité částky peněz, kterou máte vůči někomu jinému. Může se jednat o faktury za služby nebo zboží, půjčky, nezaplacené účty a podobně. Pokud vám někdo dluží peníze, máte právo požadovat jejich zaplacení a můžete využít různé prostředky k vymáhání této pohledávky, včetně právních kroků před soudem.

V každém případě je důležité jednat rychle, když se vaše pohledávky dostanou do prodlení. Čím dříve podniknete kroky k vymáhání pohledávky, tím větší je šance na úspěch a rychlé vyřešení situace.

Pohledávky po splatnosti

Pokud máte pohledávku vůči někomu a ta je po splatnosti, znamená to, že dlužník nezaplatil ve stanoveném termínu. Proces vymáhání pohledávky

Inzerce

V případě, že se dostanete do situace, kdy se rozhodnete vymáhat pohledávku, tak nejjednodušším způsobem je zpravidla oslovit advokátní kancelář.

V takovém případě se nejprve provede posouzení vymahatelnosti této pohledávky. Pokud je pohledávka považována za vymahatelnou, advokátní kancelář zašle oznámení o právním zastoupení společně s advokátní výzvou na adresu dlužníka.

V této advokátní výzvě je dlužníkovi stanovena krátká lhůta, obvykle 10 dní, na provedení plnění. Pokud v této lhůtě nedojde k uhrazení pohledávky, zpravidla dochází k podání návrhu na vydání elektronického platebního rozkazu. Tento platební rozkaz je vlastně takovou zjednodušenou formou žaloby.

Soud poté, během 2-3 měsíců, vydá elektronický platební rozkaz a žalovaného (dlužníka) poučí o možnosti podat odpor do 15 dnů. Pokud v této lhůtě žalovaný nepodá odpor, platební rozkaz nabývá právní moci a může být následně použit k vymáhání pohledávky prostřednictvím exekutora.

Pokud máte otázky ohledně vašeho vymáhání nezaplacených faktur, nebo s vymáháním potřebujete pomoci, neváhejte se obrátit na naši advokátní kancelář Fabian & Partners– rádi vám s vymožením vašich pohledávek pomůžeme.

Veškerá doporučení, informace, data, služby, reklamy nebo jakékoliv jiné sdělení zveřejněné na našich stránkách je pouze nezávazného charakteru a nejedná se o odborné rady nebo doporučení z naší strany. Podrobnosti na odkazu zde.

Autor: inzerce

Publikujeme každý den, což nás něco stojí. Označený reklamní článek zde můžete mít i vy!

Komentáře

Vybraná témata

Nenechte si ujít

Premium
jiri-rostecky-eshopy-web

Nejčastější chyby začínajících e-shopů | Jiří Rostecký

petr-macek-web

Buduje vlastní nástroj pro podnikatele. Co měl udělat jinak? | Petr Macek (Caflou)

Premium
jan-dobisek-web

Průzkum mezi 120 copywritery: S čím se na trhu potýkají? | Jan Dobisík

matous-syrovy-web

I kamenné prodejny jde dělat jinak. Jak díky nim rostou Koupelny Syrový? | Matouš Syrový

Premium
alex-ilyash-web

Přežili, protože to nezavřeli. Jak Alex Ilyash poráží konkurenci a řídí dvě firmy najednou

tomas-kohut-web

Otestovali přes 200 e-shopů. Co zjistili o jejich logistice? | Tomáš Kohút (Skladon)

Premium
daniel-sosyn-web

Vyrábí a prodává výživové doplňky za 85 milionů korun ročně | Daniel Sosýn (Protein & Co.)

jemelka-pokorny-web

Vstup investora do firmy: Jak může probíhat spolupráce? | Jiří Jemelka a Jaroslav Pokorný