Založ si blog

Čo vlastne znamená „milovať“?

O láske je povedané toto: keď sa mi kvetina páči, tak si ju utrhnem, keď kvetinu milujem, tak ju denne zalievam.

Čo to znamená naozaj milovať, starať sa o kvetinu? Znamená to pochopiť potreby svojich blízkych a napĺňať ich, teda „polievať“. Láska znamená rozpoznať to, čo ostatní potrebujú a poskytnúť im to.

Predstavte si, že narazíte na usychajúcu kvetinu. Môžeme ju ľahko oživiť tým, že jej dáme vodu, a potom budeme svedkami toho, ako sa vzchopí a ožije. A čo láska, ktorá akoby úplne vädne, ako kvetina, ktorá odumrie? Strácame nádej, alebo ju ďalej zalievame? V takom prípade si pravá láska vyžaduje, aby sme vytrvali a naďalej sa o ňu starali.

Aj keď mnohí môžu namietať, že je treba nechať usychajúce kvetiny na pokoji, ja si myslím, že by sme si mali udržať nádej a pokračovať v ich zalievaní. Je to preto, že v prírode nič nezmizne. Samotné cykly prírody nám ukazujú príklady neúrodných krajín, kde náhle vyklíči život.

Preto, aj keď čelíme smrti, deflácii života, môžeme takýto stav prekonať. Ako? Závisí to od rozšírenia nášho vnútorného vnímania.

Keď hovoríme, že niečo „ožíva“, máme na mysli život na našej úrovni, obnovenie jeho životodarných síl. V našom súčasnom chápaní to môže znieť pritiahnuté za vlasy, ale skutočne môžeme zvrátiť procesy rozkladu a rozpadu prostredníctvom nášho úsilia.

Kde môžeme nájsť trpezlivosť na takéto snahy? Nikto nemá neobmedzenú trpezlivosť. Môžeme skôr tento proces pochopiť. Ak naša láska ochabuje, môžeme ju po určitú dobu oživovať tým, že ju budeme považovať za investíciu do toho, čo sa snažíme oživiť. V takýchto prípadoch by sme nemali myslieť na roky, ktoré to potrvá; stanú sa bezvýznamnými, keď už žijeme výsledok. Naše úsilie, ktoré investujeme, sa rýchlo rozplynie tvárou v tvár cieľu toho, čo sa snažíme oživiť. Náš duch potom prenikne do tohto mŕtveho stavu a vyklíči.

Okrem toho by sme sa v tomto úsilí nikdy nemali vzdať, akokoľvek je ťažké. Stáva sa to neúnavnou snahou a nakoniec sa zmení na skutočnú modlitbu. Raz som mal susedu, ktorej malý syn bol chorý na zápal mozgu. Pamätám si, ako mi asi o druhej alebo tretej ráno zaklopala na dvere a priniesla mi toto dieťa, malý uzlíček, podala mi ho a bezmocne povedala: „Vezmi si ho.“ Vzdala sa. Nikdy by sme nemali padnúť do takého stavu. Tým, že sa nikdy nevzdávame, nakoniec dosiahneme skutočnú modlitbu. Je to veľmi zložité a môžu nastať prípady, keď sa nám zdá, že je už príliš neskoro, ale odkaz zostáva: nikdy sa nevzdávajte v láske a starostlivosti o druhých.

 

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Luhansk / UA vojak / UA armáda /

Ďalšia pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov? USA rokujú s krajinami G7

04.05.2024 11:00

Peniaze by mali byť splácané z neočakávaných ziskov zo štátnych ruských aktív mrazených prevažne v Európe, z ktorých stále plynú úroky.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708267x
Priemerná čítanosť článkov: 1879x

Autor blogu

Kategórie