Detektívka pre deti má krásne posolstvo

Detektívky pre deti nie sú novinkou, veď klasikou tohto žánru boli už knižky Astrid Lindgrenovej a mnohých ďalších autorov. Hrdina z nočného autobusu, ako znie názov novej detskej detektívky (vydal Absynt), pochádza z Londýna a okrem dobrodružstva otvára témy šikanovania, bezdomovectva, detskej osamelosti a ľudských hodnôt vôbec. Unikátne na celom príbehu je, že je napísaný z pohľadu chlapca, ktorý spolu s kamarátmi šikanuje svojich spolužiakov a okolie.

11.03.2024 07:00
debata
Onjali Q. Raúf : Hrdina z nočného autobusu Foto: Absynt
kniha hrdina z nocneho autobusu Onjali Q. Raúf : Hrdina z nočného autobusu

Bezmenná tvár

Britská autorka Onjali Q. Raúf predkladá čitateľom dnešný svet z pohľadu desaťročného chlapca Hectora, s ktorým nevedia dať rady učitelia ani rodičia. Hector je ešte malý na to, aby bol členom nebezpečného tínedžerského gangu, je ešte len desaťročné dieťa, ale v škole prenasleduje a vydiera najmä mladších žiakov, ktorí z neho majú strach. Zdalo by sa, že taký chlapec musí pochádzať z rozvrátenej asociálnej rodiny, no rodina je usporiadaná a obaja rodičia majú v životných hodnotách jasno: mama sa angažuje v oblasti ekológie, ako filmárka dokumentaristka otvára vážne spoločné témy. Poriadnu a usilovnú sestru dávajú Hectorovi za príklad a jemu sa zdá, že ho doma ani v škole nikto nemá rád.

kniha jaternice tiahnu na pariz Čítajte viac Úchvatný príbeh pre tínedžerov: Jaternice tiahnu na Paríž

Hectorovi navonok na ničom nezáleží, nerobí si veľa ani z riaditeľských pokarhaní, ani z domáceho väzenia, pokiaľ môže hrať svoje obľúbené počítačové hry. A dvaja „kamaráti“, s ktorými v škole vystrája, ho len radi provokujú k ďalším „odvážnym kúskom“. Jedného dňa, aby sa pred „kamošmi“ ukázal, sa pustí do bezdomovca v parku – najprv mu chce iba ukradnúť čiapku, no napokon mu vezme celý vozík, v ktorom má svoje „poklady“, a utopí ho v parku v jazierku.

kniha hotel balkan Čítajte viac Kniha týždňa: Čo nájdete pod posteľou v Hoteli Balkán

Záhadné krádeže sôch

Cez svoju spolužiačku, ktorá pomáha v útulku pre bezdomovcov, sa Hector o svojej obeti dozvie viac. Zrazu to už nie je bezmenná tvár v páchnucich šatách, ale Thomas, ktorý má za sebou smutný príbeh, v ktorom prišiel o rodinu. Lenže v meste sa začínajú množiť záhadné krádeže sôch, ktoré verejnosť a zrejme aj polícia pripisujú bezdomovcom.

Najprv zo stanice Paddington zmizla socha slávneho medvedíka Paddingtona, potom amorov šíp zo sochy na fontáne a aj anjel. Na každom mieste zostal po páchateľovi či páchateľoch odkaz v zašifrovanom písme, tajný znak, akými medzi sebou komunikujú ľudia bez domova. Hector bol náhodným svedkom jednej z krádeží a – čuduj sa svete – páchateľ akoby „jeho“ bezdomovcovi Thomasovi z oka vypadol! Hector sa rozhodne Thomasa vypátrať a zistí, že on s krádežami nemá nič spoločné, a zrejme ani žiadny iný človek bez domova. Komu však záleží na tom, aby z týchto ľudí v očiach verejnosti spravil zlodejov a prečo?

Socha medvedíka Paddingtona za stanici... Foto: Shutterstock
shutterstock 229278469 Socha medvedíka Paddingtona za stanici Paddeington zohráva v knihe dôležitú úlohu.

Hector spoznáva svet ľudí bez domova, aj ľudí, ktorí sa im snažia pomáhať, no nezmyselné a provokačné krádeže pribúdajú a prípad vyšetruje polícia. Nik sa nespolieha, že uverí deťom ani bezdomovcom a tak Hector s novými priateľmi naplánujú tajnú akciu, pri ktorej chcú prichytiť páchateľa priamo pri čine. Dokáže sa chlapec, ktorý šikanoval slabších, postaviť silnejším? Nestratí v rozhodujúcej chvíli odvahu? Detektívny príbeh je plný napätia a rozuzlenie je veľmi prekvapivé, hoci v skutočnosti aj logické. Výtržník Hector, ktorý šikanoval spolužiakov a bezdomovca, sa napokon stáva hrdinom, ktorý cestuje v nočnom autobuse, aby odhalil pravdu a napravil krivdu. Hectorovi napokon ľudia bez domova nepriamo pomôžu nájsť domov vo svojej vlastnej rodine a objaviť hodnoty, ktoré si viac cenia človeka než peniaze.

Paolo Giordano Čítajte viac V novej knihe Tasmánia siaha Paolo Giordano až k oblakom. Spomína v nej aj Bratislavu

Dobrodružný príbeh Hrdina z nočného autobusu hovorí o vážnych témach deťom zrozumiteľne, bez predsudkov, láskavo, no bez pátosu, s dávkou humoru aj sebairónie, akú autorka Onjali Q. Raúf vložila do postavy rozprávača. Kniha je určená pre deti od deviatich rokov.

Onjali Q. Raúf napísala už viacero úspešných kníh pre deti, v slovenčine vyšiel Hrdina z nočného autobusu ako prvý, v preklade Kristíny Kováčik Bartovej. Spisovateľka je tiež zakladateľkou organizácie s názvom Making Herstory, ktorej cieľom je podporovať ľudí, aby spolupracovali na spravodlivejšom svete pre ženy a dievčatá po celom svete, a organizácie O’s Refugee Aid Team, ktorá sa snaží získavať materiálnu i finančnú pomoc a šíriť osvetu o pomoci pre utečencov. V roku 2022 získala kráľovské vyznamenanie Rad britského impéria za svoju literárnu prácu a boj za práva žien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy