Hlavní obsah

Na burzu s rizikem „občanské války“. Uživatelé hrozí akciím sociální sítě

Foto: Shutterstock.com

Podle Bloombergu začaly tisíce uživatelů ze skupiny WallStreetBets hlasovat pro shortování akcií Redditu.

Reklama

Silná komunita WallStreetBets se opět hlásí o slovo. Hrozí, že vsadí proti růstu ceny akcií sociální sítě Reddit, kde se paradoxně nachází její fórum. Skupina malých investorů nesouhlasí s plánovaným vstupem společnosti na burzu.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Členové jednoho z diskuzních fór na sociální síti Reddit známí jako WallStreetBets prosluli tím, že se jim dařilo zpopularizovat některé vybrané akcie a dosáhnout výrazného zvýšení jejich ceny. Nyní je ale jejich plán opačný a míří přímo na samotný Reddit. Nelíbí se jim totiž plánovaný vstup této sociální sítě na burzu.

Americká společnost hodlá investorům v rámci primární veřejné nabídky akcií (IPO) prodat přibližně 22 milionů akcií, za které by chtěli získat až 748 milionů dolarů, tedy 17,3 miliardy korun. Přesný termín burzovního debutu zatím Reddit nezveřejnil, ale podle zahraničních zdrojů k tomu má dojít ještě během března.

Reddit je jednou z nejnavštěvovanějších webových stránek na světě s desítkami milionů denních aktivních uživatelů. Na této sociální síti funguje nespočet komunit. Jednou z těch nejslavnějších a nejvlivnějších je 15milionová skupina zvaná WallStreetBets, což můžeme volně přeložit jako Sázky na Wall Street. Lidé se zde často baví o investování do neoblíbených, rizikových a podhodnocených akcií.

O pořádný humbuk se skupina WallStreetBets postarala v lednu 2021, kdy manažeři miliardových investičních fondů začali sázet na pokles akcií (takzvaný prodej na krátko neboli short selling) skomírající společnosti GameStop, která prodává videohry a herní konzole. Pokud by cena akcií skutečně klesala, oni by na tom vydělali. Ale netušili, co přijde.

Jak funguje shortování

  • Prodej nakrátko neboli shortování funguje na opačném principu než klasický nákup akcií. V tomto případě sází obchodující na pokles.
  • Od brokera si „vypůjčí“ akcie a musí je do nějaké doby vrátit.
  • Prodej nakrátko tedy spočívá v tom, že si investor „zapůjčí“ 1000 akcií například za 100 milionů dolarů. Tuto tisícovku akcií okamžitě prodá a doufá, že jejich cena spadne. Pokud cena spadne, nakoupí zpět 1000 akcií třeba jen za 50 milionů dolarů, brokerovi těchto 1000 akcií vrátí a jeho zisk z této operace činí 50 milionů dolarů.
  • Shortování je proti klasickému nákupu akcií více rizikové. Zatímco při běžném obchodování může investor přijít „pouze“ o vklad, u krátkého prodeje se může shortař dostat do záporu. Může se totiž stát, že akcie neklesnou, ale naopak posílí… Pokud by 1000 akcií musel shortař nakupovat zpět za 150 milionů dolarů, pak na této operaci tratí 50 milionů dolarů.

Proti „kravaťákům“ z Wall Street se postavila až dvoumilionová armáda drobných amatérských investorů, většinou mladých kluků. Ti se na fóru sjednotili a podnikli přímý střet s bohatými správci majetku. Hromadnými a řízenými nákupy akcií GameStop dokázali během pár dní vyšponovat cenu akcie z původních přibližně 17 dolarů až nad 300 dolarů.

Ukázalo se, že mocná Wall Street může být najednou o poznání křehčí, když byly fondy nuceny obří ztrátové obchody uzavírat. Například Melvin Capital Management odepsal kolem sedmi miliard dolarů, přičemž v jednu chvíli ztrácel miliardu denně.

Hodnota spravovaného majetku se smrskla na polovinu a fond musel investory zažádat o finanční injekci. Pro velmi úspěšný fond, který do té doby dokázal ročně generovat dvouciferné výnosy a patřil k elitě na Wall Street, to byla hořká pilulka. Sázka na pokles akcií GameStop se mu stala osudnou, v květnu 2022 Melvin ukončil činnost a investorům vrátil zbytek peněz.

Ironií osudu je, že WallStreetBets se chystá sabotovat právě IPO Redditu, který je jeho domovskou platformou. Podle Bloombergu začaly tisíce uživatelů WallStreetBets hlasovat pro shortování akcií. Důvody uváděli různé – nelíbí se jim například, že firma není dostatečné zisková, mají obavy z konkurence, ale i z větší kontroly a cenzury. Někteří zase považují shortování Redditu za zábavu a výzvu.

Pro samotný Reddit je postoj této důležité komunity obzvlášť nepříjemný a rozhodně ne vítaný. O to víc, když v dokumentech předložených americkému regulátorovi při žádosti o vstup na burzu zdůraznil, že skupina WallStreetBets je pro jeho hodnotu a růst klíčová.

Oblíbená sociální platforma se tak ocitá v paradoxní situaci, kdy její nejpopulárnější a nejvlivnější uživatelé jsou zároveň jejími protivníky. Rozhodně bude stát za to sledovat, kam se tento neobvyklý příběh posune.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Reklama

Doporučované