#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Inflace v Česku dále výrazně klesá, nejníže od roku 2018

11. března 2024
Padají ceny zeleniny – už nejen i zemědělců, ale i v obchodech, takže poprvé právě od roku 2018 je inflace přesně na inflačním cíli ČNB, v EU je podle všeho šestá nejnižší.

Únorová míra inflace činí v Česku rovná dvě procenta v meziročním vyjádření. Poprvé od konce roku 2018 se tak míra inflace ocitá přesně na cíli České národní banky. Od ledna 2019 včetně byla vždy nad tímto cílem.

Česká národní banka přitom ve své prognózuje, zveřejněné už ovšem před více než měsícem, předpokládá, že únorová inflace měla činit v meziročním vyjádření 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg počítali ve střední hodnotě svých aktuálních odhadů s údajem 2,1 procenta. Přesně dvouprocentní úroveň je tedy nižší, než čekala centrální banka i většina trhu. Koruna však nový údaj bezprostředně reagovala jen velmi mírný oslabením vůči euru. Nejde tedy o výraznější překvapení. Byť trh zjevně sází zase na o něco rychlejší letošní snižování úrokových sazeb ČNB, jehož tempo ovšem může tlumit z pohledu centrální banky až příliš slabá koruna. Inflace v únoru citelném zpomalila i proto letošnímu lednovému údaji, meziročně 2,3 procenta.

Českou inflaci v únoru evidentně snižovalo to, že prodejci potravin v čele s řetězci konečně začali alespoň částečně promítat historicky zcela se vymykající zlevnění zemědělců, prakticky dvacetiprocentní, do koncových cen. Zatímco například zelenina v lednu meziročně zdražovala ještě o více než třináct procent, v únoru už meziročně zlevňovala, o 0,1 procenta. Meziměsíčně pokles inflace tlumil růst cen pohonných hmot, jenž způsobil růst cen ropy na světových trzích a slábnutí koruny vůči dolaru.

Inflace v Česku je tedy v meziročním vyjádření za měsíc únor nižší než na Slovensku (nynější údaj Eurostatu ke slovenské meziroční inflaci, byť podle jiné metodiky, je 3,7 procenta), v Rakousku (Eurostat má za únor dokonce 4,2 procenta), v Polsku (odhad trhu dle Bloombergu je 3,2 procenta, výsledek bude zveřejněný až v pátek v tomto týdnu) i než v Maďarsku (tam již únorová inflace byla rovněž zveřejněna, činí 3,7 procenta).

V Německu je únorová inflace podle tamních statistiků 2,5 procenta a podle údaje Eurostatu 2,7 procenta.

V celé eurozóně byla únorová inflace 2,6 procenta, jak plyne z aktuálních údajů Eurostatu. Inflace v Česku tedy je výrazně nižší než v celé eurozóně.

Podle všeho je únorová inflace v Česku šestá nejnižší v celé EU. Nižší ji v únoru měly zřejmě jen Lotyšsko, Itálie, Litva, Dánsko a Finsko.

Celoročně by inflace v Česku měla činit 2,2 procenta. Byla by tak v rámci EU podprůměrná i právě z celoročního pohledu.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře