#Lukáš Kovanda, Ph. D.

Trump nemá v úmyslu zakročit proti bitcoinu či kryptoměnám

11. března 2024
Trump nemá v úmyslu zakročit proti bitcoinu či kryptoměnám obecně, vrátí-li se do Bílého domu. Dnes to řekl v rozhovor pro CNBC, pochvaluje si, že si lidé za kryptoměny masově kupují „jeho“ nové tenisky.

Pokud se Donald Trump stane opět prezidentem USA, proti bitcoinu ani kryptoměnám obecně nijak nezakročí. Trump to dnes řekl v rozhovoru pro CNBC. Doplnil, že jej pozitivně překvapilo, v jakém objemu lidé kryptoměnami platili za luxusní „Trump-tenisky“, které nedávno uvedl na trh.

Bitcoin dnes odpoledne středoevropského času, po zmíněném rozhovoru s Trumpem, vykázal svoji historicky nejvyšší cenu, 72 385 dolarů, plyne z dat agentury Bloomberg. V korunách se cena jednoho bitcoinu dnes poprvé v historii přiblížila úrovni 1,7 milionu korun za jeden bitcoin.

Trumpova slova mohou podpořit další růst ceny bitcoinu a obecně kryptoměn. Prezident USA má stěžejní slovo při výběru kandidáta do čela americké centrální banka. Trh si tedy dnešní Trumpova slova zřejmě vyloží tak, že stane-li se prezidentem, přístup jak centrální banky, tak regulačních orgánů v USA k bitcoinu a dalším kryptoměnám bude poměrně benevolentní. To by mělo umožnit jejich rychlejší šíření.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.
Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace.

Více o mně

Odebírejte ekonomické komentáře