Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politici chtějí kvůli cenám potravin rozhýbat antimonopolní úřad. Reforma ale podle expertů míjí hlavní problémy

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna. Foto: ČTK
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna. Foto: ČTK

Za problém drahých potravin či mobilních dat může podle některých expertů nefunkční Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Vláda teď proto připravuje reformu, která má jeho pravomoci posílit. Ne všechny nápady na změnu ale jdou správným směrem, míní odborníci. Co se kolem antimonopolního úřadu chystá?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Margrethe Vestager je jednou z nejznámějších členek Evropské komise. Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž si za deset let ve funkci vydobyla pověst nesmlouvavé strážkyně férového fungování trhů. Zasáhla například vůči americkým technologickým gigantům jako jsou Google, Apple či Facebook, kteří podle Komise zneužili svého dominantního postavení.

Vestager a její Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž si respekt získává i díky tomu, že se soustředí na případy ovlivňující velkou část společnosti. Naposledy například faktické antimonopolní oddělení Komise udělilo pokutu Applu za zneužití jeho postavení v oblasti streamování hudby, což se přímo dotýká peněženek všech evropských majitelů mobilů iPhone a tabletů iPad.

Šéf tuzemského Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna je ve veřejném prostoru vidět mnohem méně než jeho kolegyně z Bruselu. A není to nutně dané jen tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jídlo a gastronomie

Telekomunikace

Trhy

Vláda Petra Fialy

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější