Lucky loser Luca Nardi se v Indian Wells postaral o šok, ve třetím kole vyřadil Novaka Djokoviče

Zdroj fotky: Getty Images

V Indian Wells prohrál Luca Nardi již ve finále kvalifikace. Dostal ale druhou šanci a nakonec se dočkal startu v hlavní soutěži. Tam se postaral o bezpochybně největší překvapení letošního ročníku, když si ve třetím kole vyšlápl na světovou jedničku Novaka Djokoviče.

Do hlavní soutěže jako šťastný poražený

Luca Nardi je aktuálně 123. hráč světa. Kvůli tomuto postavení se musel o místo v hlavní soutěži v Indian Wells poprat již v kvalifikaci. Úvodní překážku zvládnul Ital s přehledem, když porazil Francouze Terence Atmaneho po setech 6-4, 6-0. Stopku mu následně ve finále kvalifikace vystavil David Goffin po téměř třech hodinách boje.

Na dvacetiletého Itala se ale usmálo štěstí a do hlavní soutěže prvního letošního turnaje Masters 1000 postoupil jako "lucky loser". Dostal se přitom rovnou do druhého kola, kde nahradil 30. nasazeného Etcheverryho.

Jeho prvním soupeřem v hlavní soutěži byl Zhizhen Zhang. Favorizovaného Číňana dokázal porazit po setech 6-3, 3-6, 6-3 a postoupil do 3. kola.

Největší výhra dosavadní kariéry

V osmifinále nastoupil Luca Nardi proti světové jedničce Novaku Djokovičovi. Srb v Indian Wells startoval poprvé od roku 2019. Jednalo se také o jeho první turnaj od semifinálové prohry na Australian Open. Na úvod ve druhém kole porazil ve třech setech Australana Vukiče a favoritem byl samozřejmě i v následném třetím kole.

Nardi ale předváděl životní výkon. Jako první prolomil v páté hře podání soupeře a díky tomu získal první set. Djokovič se mezitím nadechoval k obratu. Ve druhé sadě se dostal do vedení 2-0. O to sice vzápětí přišel, ale servis Itala prolomil v šesté hře podruhé a tentokrát si tuto výhodu nenechal vzít.

Bodem zlomu byl i v rozhodujícím dějství šestý game. Italský tenista se dostal do vedení 4-2. Utkání dovedl do vítězného konce a po setech 6-4, 3-6, 6-3 vyřadil světovou jedničku a majitele dvaceti čtyř grandslamových titulů Novaka Djokoviče.

"Je to zázrak. Jsem dvacetiletý kluk, sto dvacátý na světě, a porazil jsem Novaka. To je šílené. Do dnešního večera mě nikdo neznal. Doufám, že si diváci ten zápas užili. Já mám z výhry strašnou radost," radoval se po utkání Ital.

"Lucovi patří velká gratulace. Hlavně ve třetím setu hrál skvělý tenis. Sledoval jsem jeho hru, protože jsem toho o něm moc nevěděl. Ale vypozoroval jsem, že má velmi kvalitní hru od základní čáry, zejména z forhendu. Velmi dobře se pohybuje. Má talent," pochválil svého přemožitele Novak Djokovič.

Nevydařený start sezóny pro světovou jedničku

Luca Nardi oslavil v kalifornské poušti své největší vítězství v dosavadní kariéře. Novak Djokovič naopak nepožívá povedený vstup do letošní sezóny. Nardi je nejníže postaveným hráčem, který jej dokázal porazit na grandslamu či turnaji Masters. Podruhé v kariéře prohrál s "lucky loserem". Shodou okolností opět s hráčem z Itálie. Na turnaji ve Vídni jej v roce 2020 porazil Lorenzo Sonego, který dokázal postoupit až do finále.

"Letos jsem zatím bez titulu. Je to něco, na co nejsem zvyklý. Většinu kariéry jsem rok začínal triumfem na grandslamu, v Dubaji nebo jiném turnaji. Ale tohle je součást sportu. Musím to akceptovat. Někdy vyhrajete, někdy prohrajete. Teď jen doufám, že zase nějaké výhry přidám. Každá trofej, kterou případně získám, bude skvělá. Trošku se na posledních turnajích motám v jakémsi negativním kruhu, kde se neblížím svým ideálním výkonům."

Díky postupu do osmifinále si Luca Nardi zajistil debut v TOP 100. V živém žebříčku se aktuálně nachází na 95. příčce. Dalším soupeřem Itala bude Američan Tommy Paul.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full