Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nikdy jsem nic neplánoval a funguje to skvěle, říká ke své slibně rozjeté kariéře herec Thomas Schubert


Thomas Schubert ve filmu Ohnivě červená obloha | foto: Vertigo

Premium Rozhovor
Rok po premiéře v soutěži Berlinale se novinka uznávaného německého režiséra Christiana Petzolda Ohnivě červená obloha dostala do českých kin. Letní příběh mladého spisovatele, který během urputné tvorby svého románu nedokáže vnímat život kolem sebe, zdobí výkon rakouského herce Thomase Schuberta, nominovaný na Evropskou filmovou cenu. „Žijeme v době, kde se narcismus vyplácí, a to se ve filmu odráží,“ říká.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Christian Petzold má za sebou filmy jako Fénix nebo Undine a nikdy přesně nevíte, co od něj čekat. Jaký byl váš první dojem ze scénáře Ohnivě červené oblohy?
Ohnivě červená obloha mě zaujala, jen jsem si s ní nevěděl úplně rady. Viděl jsem všechny Christianovy nejznámější filmy a tento jsem si mezi ně nejdřív nedokázal zařadit. Zůstal ve mně po čtení velký otazník, nedokázal jsem odhadnout tón ani celkovou emoci.

Ale scénář mi přišel dobrý, měl v sobě tajemství a prostory, které jako herec můžu vyplnit. Poslal jsem proto scénář několika kamarádům a ti na něm chválili hlavně humor. Ten jsem tam já nejdřív neviděl, možná proto, že jsem znal Christianova předchozí dramata a jeho novinku jsem četl taky vážně.

Až při prvním čtení u stolu, kde se sešel celý štáb a kde jsme se hodně nasmáli, mi došlo, že právě tohle je způsob, jak film může fungovat – vyprávět ho lehce a s vtipem. Mého hrdinu totiž není třeba brát příliš vážně.

Ostatně ani žádná z ostatních postav ho tak nebere. Všichni Leona rychle prokouknou a většina není jeho chováním nijak zasažena. Dál si užívají příjemné léto, než aby se hádali s tímhle idiotem.

Lidovky.cz: Leon je ve filmu opravdu směšný, i tím, jak je posedlý sám sebou. Léto byste s ním trávit asi nechtěli, přesto celý film udrží naši pozornost. Jak těžké bylo vytvořit z něj někoho, kdo diváky pořád zajímá?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!