V orwellovském roce 1984 měl v Japonsku premiéru animovaný film Naušika z Větrného údolí. A právě touto klasikou žánru se nechala inspirovat značka Seiko v další limitce z řady Presage.

Dnes je snímek o mladé dívce Naušika v post-apokalyptické budoucnosti považován za jeden z mnoha mistrovských kousků animátora a režiséra Hajao Mijazakiho. Ten má na svém kontě mimo jiných ocenění také dva Oscary – Cesta do fantazie (2003) a Chlapec a volavka (2024). V roce 2015 dostal čestného Oscara.

Hodinky nesou celou řadu odkazů na oslavovaný snímek. Na první pohled upoutá modrý smaltovaný číselník, odkazující na barvu šatů Naušiky. Tým pod vedením mistra smaltu Mitsury Jokosawy dosáhl dokonalého odstínu. Na pozici šesti hodin je vytištěn emblém z jedněch šatů Naušiky.

Velká korunka umožňující dobrou ovladatelnost byla pro tuto 1500kusovou limitku speciálně navržena. Zdobí ji modré křišťálové sklíčko, které odkazuje na oči Ohmů, obří druh podobný trilobitovi, kteří jsou ústředním prvkem děje.

Na pozlacené zadní části pouzdra je vyryta legenda o Větrném údolí. Safírovým průhledem je pak možné při práci pozorovat automat s možností manuálního nátahu 6R51, což je nová verze kalibru 6R55. Nový strojek stejně jako jeho předobraz nabízí 72hodinovou rezervu nátahu.

Limitka bude dodávána ve speciálním boxu, který bude obsahovat ilustraci scény z filmu a originální kartičku s japonsky psaným vzkazem od animátorského mistra Mijazakiho: Žijme, aniž bychom byli svázáni časem.

Seiko Presage x Studio Ghibli Nausicaä of the Valley of the Wind limited edition

Ref.: SPB437 | automatický nátah s možností manuálního | ocel / ø 40,5 mm | vodotěsnost 100 m | kožený řemínek | limitovaná edice 1500 kusů | 1600 USD (cca 36 980 Kč)

 

 

 

 

Andrej Poliak