Zamýšlená stálá expozice příbramských betlémů je minulostí

PŘÍBRAM – Už řadu let se mluví o záměru vytvořit v Příbrami stálou expozici betlémů. Ta by měla odrážet bohatou betlemářskou tradici Příbrami a okolí. Ovšem město a spolek Příbramští betlemáři se stále nemohli shodnout na konečné podobě.

V jednu dobu se mluvilo o tom, že stálá expozice vznikne v prostorách bývalého Muzea III. odboje v zadní části Zámečku – Ernestina, nicméně podle nejnovějších informací tomu asi tak nebude. Jak na posledním zasedání městského zastupitelstva informoval místostarosta Miroslav Peterka, tak valná hromada spolku Příbramští betlemáři vybírala ze dvou variant, jak dále naložit s betlémy v jeho vlastnictví. „První varianta zahrnovala darování betlémů pro stálou expozici v Galerii Františka Drtikola, to se mělo týkat těch betlémů, na které spolek od města získal dotaci a ostatní by město od spolku odkoupilo. Druhá varianta byla prodat celou sbírku Hornickému muzeu Příbram. Spolek se rozhodl pro prodej muzeu,“ uvedl Peterka. Podle svých slov se ale místostarosta na místě domluvil s ředitelem muzea Josefem Velflem na případné spolupráci pro zapůjčování betlémů na výstavy do městské galerie.

Nicméně loni se tradiční výstava betlémů nekonala v galerii ale v prostorách cáchovny dolu Vojtěch a podle informací z muzea měl u veřejnosti velký úspěch a je tak otázkou, zda se vůbec betlémy do galerie vrátí. Při vystavování v prostorách muzea na Březových Horách totiž odpadá poměrně náročné stěhování.  

Komentáře