Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cena bitcoinu roste, blíží se halving. Vysvětlujeme, co to je a proč je důležitý

Halving je ve světě bitcoinu zásadní událostí. Ilustrace: Tomáš Hrivňák, Midjourney
Halving je ve světě bitcoinu zásadní událostí. Ilustrace: Tomáš Hrivňák, Midjourney

Těžit bitcoin bude od poloviny dubna náročnější. Je tomu tak i proto, že se přibližně v polovině měsíce blíží takzvaný halving, při kterém se odměna za vytěžení bitcoinu sníží o polovinu. Proč je to pro největší kryptoměnu důležitou událostí? A co znamená pro běžné investory do bitcoinového ETF?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Cena bitcoinu od začátku roku strmě roste. Je tomu tak i proto, že se přibližně v polovině dubna blíží takzvaný halving, při kterém se odměna za vytěžení bitcoinu sníží o polovinu. Tato událost se opakuje zhruba každé čtyři roky a ve většině případů se po ní bitcoin zhodnotil.

Je tomu tak proto, že na rozdíl od klasických měn, jejichž nabídka na trhu roste a klesá podle politiky centrálních bank, celkový počet bitcoinů je předem určen.

Mechanismus vydávání bitcoinu a jeho omezená nabídka jsou jedním z nejdůležitějších rysů této kryptoměny. Ve světě nikdy nebude více než 21 milionů bitcoinů, přičemž 19 milionů už lidé vytěžili. Na poslední přijde řada zhruba v roce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Osobní finance

Technologie

Trhy

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější