Zloději za loňský rok způsobili vloupáním škodu za 378 milionů, meziročně jde o 60% nárůst. Nejméně se krade v Pardubickém kraji

ČR – Každý den 13 vloupání. Taková je statistika zaznamenaných krádeží vloupáním do bytů, rodinných domů nebo chat a chalup v loňském roce na území České republiky. A zatímco meziročně počet krádeží poklesl, u způsobené škody je trend opačný. V roce 2022 způsobili zloději jedním vloupáním průměrnou škodu přes 52 000 Kč, vloni už to bylo více než 78 tisíc. Celkově si tak v celé republice „připsali“ škody na majetku za 387 milionů korun. Kde zloději řádili nejvíc a který kraj je naopak nejbezpečnější?

Zloději si vloni jako cíl vloupání nejčastěji vybírali rodinné domy, kde způsobené škody přesáhly 237 milionů. Došlo tak k 30% nárůstu oproti předchozímu roku 2022, kdy se škody vyšplhaly „jen“ na 168 milionů, zatímco u bytů či víkendových chalup výrazněji nevzrostly. Vyplývá to ze statistiky kriminality Policie České republiky.

„Nárůst škody, který jde ruku v ruce s menším celkovým počtem vloupání, potvrzuje dlouhodobý trend profesionalizace zlodějů. Zatímco dříve se amatérští zloději pouštěli do častějších menších výprav, dnes začínají být více aktivní profesionální organizované bandy, které jdou najisto, a tím pádem způsobí i vyšší škodu. Majitelé tak musí věnovat zabezpečení mnohem větší pozornost, protože vybaveného a zkušeného zloděje už obyčejným zámkem nezastaví,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz, která se už více jak 100 let věnuje výrobě zámků a zabezpečovacích systémů.

U rodinných domů, které jsou nejoblíbenějším cílem zlodějů, často pokulhává především zabezpečení všech přístupových cest. Zatímco vchodové dveře majitelé vybaví kvalitní certifikovanou zámkovou vložkou, boční vchody, garáže a sklepy zaostávají. Většina zlodějů přitom míří právě sem.

„Rodinné domy, na rozdíl od bytů, nabízejí více cest dovnitř a nižší riziko odhalení. I zde přitom platí pravidlo pěti minut – pokud se zloděj do této doby nedostane dovnitř, pravděpodobně pokus vzdá. Právě těchto pět minut vydrží odolávat například zámková vložka v III. třídě odolnosti nebo kvalitní petlice s odolným visacím zámkem,“ dodává Neuvirt.

Nejméně vloupání v Pardubickém kraji

Nejvíce vloupání a nejvyšší škody si v loňském roce připsala hustě obydlená Praha (897) a Středočeský kraj (895), na třetí příčce se umístil Moravskoslezský kraj (520 případů). Na opačném konci žebříčku s pouhými 85 registrovanými případy je Pardubický kraj, který se tak jako jediný dostal pod sto vloupání za rok a zloději zde nepřekonali hranici dvou milionů za způsobené škody.

„Vloupačky“ do bytů přinesly škody za 113 milionů

Na byty nejčastěji cílili zloději v Praze, Moravskoslezském a Ústeckém kraji, zatímco Vysočina vzhledem k menšímu počtu větších měst zaznamenala pouhých 12 vloupání do bytů. V celé republice se pak škody na bytech vyšplhaly na 113 milionů.

 

Chaty a chalupy si zloději vybírají napříč republikou – kromě oblíbeného Středočeského a Moravskoslezského kraje tak často cílili také na Liberecký, kde se nachází řada turistických lokalit. Nejméně pak lákaly chalupy v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Celkově pak vloupáním do chat způsobili zloději škodu přes 27 milionů.

„Po covidových letech, kdy se lidé mnohdy na chalupy doslova přestěhovali, a to i s velmi cenným vybavením, se vloni situace zklidnila. Majitelé se učí nenechávat v rekreačních obydlích veškerou výbavu a být důslednější v zabezpečení. Průměrná škoda ale i tak meziročně roste,“ upozorňuje Petr Neuvirt.

Objasněnost vloupání se nelepší, v Praze se najde jen každý desátý pachatel

Většina okradených majitelů nemovitostí bohužel nemá příliš velkou šanci, že se podaří najít pachatele či odcizené věci. U rodinných bytů i domů se průměrná objasněnost případů pohybuje okolo 22 %, podobně jako v předchozím roce. O něco lepší naději mají vlastníci chalup, kde se podaří objasnit zhruba 30 % všech vloupání.

A jak si vedou z pohledu objasněnosti jednotlivé kraje? Více než 50% úspěšnost si může připsat pouze Jihomoravský kraj, na druhém místě je Pardubický se 45 %. Nejhůře je na tom Praha, kde se zadaří zajistit pachatele pouze v 10 % případů.

Komentáře