Hlavní obsah

Část západní a střední Afriky je bez internetu. Kvůli poruše podmořského kabelu

Foto: Quantcom.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezi země, kde dochází k výpadkům připojení k internetu, patří Pobřeží slonoviny, Libérie, Benin, Ghana, Benin, Niger, Namibie, Burkina Faso nebo Lesotho.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Velká část západní a střední Afriky zůstala ve čtvrtek bez internetového připojení. Provozovatelé několika podmořských kabelů hlásí poruchy, příčina problémů ale není bezprostředně jasná, informují světové agentury.

Africký provozovatel podmořských kabelů Seacom podle webu The Guardian potvrdil, že služby západoafrického kabelového systému jsou nefunkční a že zákazníci, kteří se na tento kabel spoléhali, byli přesměrováni na kabel Google Equiano, který Seacom používá. „K přesměrování dochází automaticky, když na trase dojde k problému,“ uvedli zástupci společnosti v e-mailu.

V posledních letech došlo v Africe k narušení sítě v důsledku poškození kabelů vícekrát. „Dnešní narušení však ukazuje na něco většího a patří k nejzávažnějším,“ uvedl pro The Guardian Isik Mater, ředitel výzkumu společnosti NetBlocks, která dokumentuje případy narušení přístupu k internetu po celém světě.

Výpadek postihl nejméně desítku zemí a v těch nejhůře postižených, jako je Pobřeží slonoviny, se objevily obavy z výpadku fungování základních služeb. Podle dat Netblocks se problémy objevily i v Libérii, Beninu, Ghaně nebo Burkině Faso.

Podobně zaměřená firma Cloudflare na síti X informovala, že k závažnému narušení přístupu k internetu došlo také v Gambii, Guineji, Nigeru, Namibii a Lesothu.

Reklama

Související témata:

Doporučované