Čím nahradit chipsy? Zvolte vhodnější jídlo pro své srdce

Chipsy

Klasické smažené bramborové chipsy nejsou zdravou potravinou. Na tom se shodneme. To, že škodí vaší štíhlé postavě, je vlastně ten nejmenší problém. Množství soli a tuku, které je v nich obsaženo je totiž závratné. A ještě horší je to, že jich na posezení dokážeme spořádat celou hromadu. Neobsahují totiž téměř žádnou vlákninu, která by nás dokázala nasytit. Co se týká ostatních prospěšných živin, ani jich zde moc není.

Co se děje poté, co sníte chipsy

Tuk je nositelem chuti a sůl nám velmi chutná. Už tak jí denně spořádáme více, než je zdrávo. Pokud každý den sníte asi 30 g chipsů (což je velikost porce, navrhovaná výrobci na obalech chipsů), pak do svého těla můžete dostat asi 0,45 g soli (cca půl lžičky soli) a 10 g tuků. Příliš mnoho soli může zvyšovat krevní tlak a tuky zase působí na nárůst hmotnosti. To může též ovlivnit faktory, které jsou důležité pro zdraví vašeho srdce, jako je cholesterol či hladina cukru v krvi. Už pár hodin po konzumaci dochází k negativnímu ovlivnění funkce krevních cév.

Hummus
Foto: Pexels

Zelenina křupe jako chipsy

Pokud hledáte nějakou pochutinu k televizi, kterou byste chipsy nahradili, zkuste hummus se zeleninou. Pravdou je, že hummus obsahuje na množství 100 g asi tolik tuku, co chipsy, nicméně mají mnohem více přidaných hodnot. Zelenina, kterou k němu jíme, obsahuje vlákninu, vitamíny a živiny. Samotný hummus je zdrojem bílkovin a zdravého tuku. Chcete-li hřešit, zkuste tuto alternativu.

Ořechy ano, ale nepražené

Oříšky, jako jsou arašídy, mandle, kešu nebo i jiné druhy obsahují na 30 g asi 165 kalorií. Pokud tedy jíte ty, které jsou nepražené. A abychom se vyhnuli nadměrnému množství soli, tak je kupujte i nesolené. Pokud jste zvyklí na ty pražené a solené, může vám chvíli trvat, než si zvyknete na chuť přírodních ořechů. Najednou ale můžete objevit, že kešu mají vlastně nasládlou chuť a mandle, když jsou neloupané, mají hořký podtón.

Ovoce zaženou chuť na chipsy

I ovoce se může stát vaším společníkem. 30 g chipsů vychází kaloricky stejně, jako dva banány nebo tři pomeranče. Kromě přijatých kalorií můžete do svého těla dostat s ovocem navíc vitamíny, živiny a vlákninu. Po zipsech obvykle saháme z důvodu nudy. Pokud se naučíte chroupat v tomto stadiu něco jiného, méně kaloričtějšího a výživnějšího, můžete prospět svému zdraví.

Zdroje info:

https://www.cnbc.com/2023/12/22/cardiologist-shares-the-no-1-popular-junk-food-she-never-eats-what-she-has-instead-for-heart-health.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3666855/

Foto: Pexels