TOP 5 momentů z letošních Oscarů

15.03.2024

Letošní „Oscaři“ už znají své vítěze, a že jich ani letos nebylo málo. Na slavnostním předávání se objevil každý, kdo v Hollywoodu něco znamená, a ačkoliv kvůli palestinským protestům ceremoniál začal o něco později, žádné „usekávání“ jako na Českých lvech se tentokrát nekonalo.

Letošní ročník byl, co se nominovaných týče, opravdu silný, a kromě Barbie a Oppenheimera, kolem kterých se točilo celé léto, jsme se dočkali i řady dalších vynikajících filmů. Možná vás to překvapí, ale o těch to v tomto článku nebude. Dnes se totiž zaměříme na samotný ceremoniál a ty nejzajímavější momenty, které nám jeho tvůrci připravili.

Nahý John Cena

Jak nejlépe představit kategorii filmových kostýmů? Říkáte si, že by se předávající měl co nejvíce okázale vyfiknout? Možná by si měl vzít nějaký slavný kostým filmové historie. Anebo k tomu může předávající přistoupit úplně opačně. Asi už tušíte, jaký způsob si vybral John Cena (46).

Ten se ve svém sehraném skeči s moderátorem večera Jimmym Kimmelem (56) objevil na zářivě zlatém podiu téměř úplně nahý. V „Adamově rouše“ pak tento osvalený bývalý wrestler předal cenu Holly Waddington za její práci na kostýmech pro film Chudáčci. Ten si odnesl ještě další tři sošky a jedna z nich putovala domů k Emmě Stone (35) za její výkon v hlavní roli filmu.

Druhý Oscar pro Billie Eilish

U oceněných žen zůstaneme i v dalším bodě dnešního seznamu, jen se od slavných hereček přesuneme ke slavným zpěvačkám. Oscarový večer byl plný úchvatných hudebních vystoupení, a to snad nejsilnější předvedla mladičká Billie Eilish (22). Ačkoliv je téhle rodačce z Los Angeles teprve 22 let, je ve filmovém světě rekordmankou.

Díky letošním Oscarům je totiž už dvojnásobnou držitelkou zlaté sošky za titulní píseň k filmu. Letos za to vděčí kultovní Barbie a o dva roky dříve získala tu samou cenu za ústřední motiv prozatím poslední bondovky s názvem Není čas zemřít. Když zpěvačka na ceremoniálu píseň zazpívala, dočkala se potlesku ve stoje a bouřlivých ovací celého sálu.

Kenovo vystoupení

Jak už jsme naznačili, Billie Eilish nestála za jediným hudebním vystoupením letošního oscarového večera. Dočkali jsme se totiž mimo jiné ještě jedné písně z úspěšné Barbie, kterého se chopil sám Ryan Gosling (43). Pro toho Barbie nebyla ani zdaleka prvním muzikálem, ale diváky přesto často překvapí, jak talentovaným hudebníkem Gosling skutečně je.

Tentokrát už přesvědčil asi všechny, jelikož vystoupil živě s chytlavým hitem I’m Just Ken z výše zmíněné Barbie. Gosling byl ve svém vystoupení naprosto přesný a ani na chvilku ho nezradil hlas. Ještě větším překvapením možná bylo, když se na podiu během Goslingovy písničky objevil Slash (58), legendární kytarista kapely Guns N‘ Roses.

Slash nahrál kytarovou stopu i pro verzi písně, která zazněla ve filmu, ale málokdo očekával, že se objeví i na Oscarech. Bylo to takové překvapení v překvapení.

Batmanovi protivníci

Srdce účastníků slavnostního večera pookřála i v momentě, kdy se na podiu objevily hvězdy prapodivného snímku z roku 1994. Arnold Schwarzenegger (76) a Danny DeVito (79) si ale nedělali legraci z Juniora, ale společně (a trochu v roli) zmínili další věc, která je spojuje.

Tou je „nenávist“ k Batmanovi. Ačkoliv DeVito čelil jako Tučňák Michaelu Keatonovi (72) a Schwarzenegger se jako Mr. Freeze postavil Clooneymu (62), v sále se objevil jen jeden z jejich představitelů Batmana. Keaton tak schytal veškerý „hněv“ obou svých filmových protivníků k pobavení celého sálu. I Schwarzenegger s DeVitem si svou scénkou vysloužili standing ovation.

Vítězství Oppenheimera

I když jsme na začátku článku zmínili, že se dnes nebudeme bavit o výhercích jednotlivých kategorií, ten nejúspěšnější snímek zkrátka zmínit musíme. Oppenheimer Christophera Nolana (53) si ze slavnostního ceremoniálu odnesl 7 zlatých sošek, které uděluje Americká filmová akademie.

Mezi výherními kategoriemi filmu bylo ocenění za: nejlepší film roku, nejlepší režii, nejlepšího herce v hlavní roli, nejlepšího herce ve vedlejší roli, nejlepší kameru, nejlepší střih i nejlepší původní hudbu. Gratulujeme všem výhercům a všem poraženým přejeme hodně štěstí do dalších filmů.

(tod)

Fandím
14 fanoušků
Nesnáším
1 antifanoušek
Celebrity:
Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, John Cena, Ryan Gosling

Filmy:
Batman a Robin, Casino Royale

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
americké filmové ceny, americký Oscar, ceny Oscar, Barbie, nejlepší filmy, Christopher Nolan fiilmy, filmy 2023
TOPlist