Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Americké akcie lámou rekordy, a to nejen díky velkým technologickým firmám

Akciový trh těží z pozitivních vyhlídek americké ekonomiky a z očekávaného poklesu úrokových sazeb. Optimismus se šíří do všech sektorů, index S&P 500 už netahají jen velké technologické firmy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Americký akciový trh v březnu láme jeden rekord za druhým. Jeho růst už ale není živen výlučně malou skupinou velkých firem, které by měly nejvíc profitovat z umělé inteligence.

Nejpopulárnější americký akciový index S&P 500 zkreslují úspěchy velkých technologických firem jako Meta či Alphabet. Akcie, které jsou v něm zahrnuty, totiž mají na jeho celkové výsledky vliv podle toho, o jak velkou firmu jde. Proto se může stát, že zisk, který vykazuje celý index, vytváří několik firem, zatímco drtivá většina jeho členů ztrácí.

Graf porovnává vývoj indexu S&P 500 a jeho modifikované verze, ve které má každá akcie v indexu stejnou váhu, a proto lépe vyjadřuje, jak se chová širší trh. Minulý týden se po více než dvou letech podařilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Trhy

USA

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější