Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maso chybělo. Jídelníček lovců sběračů z And s paleo dietou nesouzněl

Maso a maso, hodně masa. A k tomu oříšky, bobule. Tak vykresluje stravu pravěkých lidí paleodieta. Její obraz byl zpochybněný už několikrát, nepřispívá jí ani aktuální studie jídelníčku někdejších lovců a sběračů z And.
Brambory jsou s Andami spojené. Studie nyní dokázala, že jídelníček jejich...

Brambory jsou s Andami spojené. Studie nyní dokázala, že jídelníček jejich dávných obyvatel tvořila právě tato plodina. | foto: Getty Images

Urostlý divoch s kopím, jak číhá na zvíře. Skupiny pravěkých lidí kolem ohně, na němž se peče velký kus masa. Takovými výjevy si vykreslujeme menu pralidí, tak ho podtrhuje paleo dieta zdůrazňující příjem živin z masa.

Gastronomické obyčeje našich předků však byly pestřejší, jak dokládá studie lidí z lovecko-sběračských kmenů, které žily před devíti a šesti a půl tisíci lety vysoko v Andách. Z osmdesáti procent se živili rostlinnou stravou, jen zbytek bylo maso.

Bramborová banka světa

Zaujatá archeologie

Vedoucí práce Randy Haas přitom poznamenává, že věda se směrem k vysoké konzumaci masa nedívala neprávem. Poukazují na ni totiž mnohé archeologické nálezy. „Díváme-li se archeologické stopy raných lidských ekonomik, vidíme spoustu vrhacích zbraní s hrotem, kamenné hroty oštěpů typu atlatl, kamenné hroty šípů, které jsou jasně spojeny s lovectví. Nacházíme rovněž spoustu zvířecích kostí, a platí to i pro oblast, kde pracuji já, vysoké Andy,“ líčí Haas.

Paleo, středomořská, SlimFast? Výzkum vybral nej diety pro rok 2024

Jenže ona spousta loveckých nálezů může vnucovat mylný dojem. „Archeologické nálezy jsou zaujaté, straní tomu, co se uchovalo, tedy loveckým artefaktům. Kamenné nástroje tu s námi zůstaly, kosti se uchovávají velmi dobře. Jenže rostlinné pokrmy a nástroje ke sklízení podléhají zkáze, nezůstanou tu, aby je archeologové zkoumali,“ poukazuje Haas. A ona zaujatost vědu provází dlouhou dobu.

Brambory. Hodně brambor

Aby se se svým týmem dostal k přesnějšímu obrazu stravy našich předků, uchýlil se ke kostem starodávných obyvatel And a izotopové analýze. Zajímala je přítomnost stabilních izotopů uhlíku a dusíku. Hladiny prvního vypovídají o konzumaci rostlinné stravy, množství druhého jsou záznamem příjmu masa.

Haas měl přitom k dispozici kosti ze dvou starodávných pohřebišť, Soro Mik’aya Patjxa obsahovalo ostatky šestnácti lidí, Wilamaya Patjxa dvanácti. Tým očekával, že v kostech budou vyšší hladiny stabilních izotopů dusíku, protože se domníval, že staré andské komunity konzumovaly převážně maso, popisuje portál Inverse. Zjištění je proto zaskočilo, rostliny ve stravě naprosto dominovaly, tvořila sedmdesát až pětadevadesát procent menu. Průměr byl osmdesát procent.

Studie, vyšla v magazínu PLOS ONE, přitom odhalila i konkrétní rostlinnou položku, která se na jídelníčku objevovala nejčastěji. Stopy v kostech poukazovaly na divoké brambory. Podle Haase to souzní s dalšími důkazy, podle nichž byly právě v této oblasti brambory domestikovány, naznačuje to však, že vztah někdejších komunit s divokými bramborami začal mnohem dříve, než se soudilo.

Obecný pravěký model?

Je možné andská zjištění zobecnit? Haas je opatrný. „Neřekl bych, že protože jsme zjistili, že strava ve vysokých Andách byla před devíti tisícovkami let složena z osmdesáti procent z rostlin, znamená to nezbytně, že jiné populace raných lidí dělali totéž,“ říká. Jeho zjištění však zcela definitivně znamená, že jídelníček raných lidí byl pestřejší, než se myslelo.

Naleziště Wilamaya Patjxa obsahovalo ostatky dvanácti dávných obyvatel And.

Portál Ancient Origins však cituje Haasovu poznámku, že zmíněná zaujatost archeologie směrem ke konzumaci masa byla všeobecná, její závěry též, je tedy možné, že podobně „průstřelná“ bude i v jiných zeměpisných oblastech. „Je pravděpodobné, že budoucí izotopický výzkum jiných částí světa přinese obdobná zjištění, že se doloží, že se archeologové mýlili i jinde,“ poznamenává Haas.

Jeho andská analýza však nezpochybnila jen masožraveckou hypotézu o pravěku. Dotýká se též otázky přechodu k zemědělství. Převažující teorie totiž vysvětlovala, že k zemědělským formacím někdejší lovecké a sběračské komunity postoupily proto, že potřebovaly jistější, stabilnější, dostupnější zdroj potravy. Jenže podle studie staré andské komunity čerpaly z rostlinné stravy drtivou většinu svých živin. Evidentně pro ně tedy byly rostliny spolehlivým, zaručeným zdrojem výživy ještě před přechodem k zemědělství. Proč se tedy trápit prací na polích, když jim k výživě stačily divoké brambory?

Haas míní, že přechod k zemědělství může souviset i s jinými faktory, než s pouhým zajištěním obživy. Součástí transformace mohou být i společenská, kulturní hlediska. Možná že pěstování rostlin na polích dovolovalo větší a početnější osídlení a vznik složitějších společností.

Autor:
  • Nejčtenější

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chlapy ničí poměřování pindíků. Pak jdou za mnou, říká trenér a mentor

21. dubna 2024

Jeho klienti netouží po obřích svalech, mají spíše už dost neustálého „poměřování pindíků“. Tlaku...

OBRAZEM: Porno a sedmdesátky. Projděte si plakáty z pikantní Ameriky

24. dubna 2024

Vstoupilo do kin, dostávalo se mu pochvalných recenzí seriózního tisku. A především uhranulo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ztroskotali, ale nechovali se tak. Kurážní Angličané zamotali Španělům hlavy

23. dubna 2024

Premium Přišel o loď, skončil se svou posádkou na ostrově. Jenže se nechoval jako muž v potížích. Kapitán...

Československo v roce 1924: zlatá éra i zrod zla. V čem se podobá dnešku

27. dubna 2024

Premium Rok 1924. Svět už se vzpamatoval z šílené války a nastávala zlatá léta umění, zábavy a zdánlivé...

OBRAZEM: Za obscénnost vězení. Mae Westová šla za mříže kvůli Sexu

27. dubna 2024

Na místo se dostavila v černé limuzíně, s kyticí bílých růží. Zapózovala fotografům, prohodila...

Strečinkem ke zdraví: seznamte se s jeho benefity

26. dubna 2024

Pro mnohé je nutným zlem, jiní ho vynechávají docela. Poslední studie však říkají, že strečink se...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...