Interiér

Bojujete s malým prostorem? Tímto geniálním trikem získáte více místa

Trápí vás v domácnosti nedostatek prostoru? Ideálním řešením pro vás může být zvýšené patro, díky kterému získáte spoustu dalšího místa a zároveň tak oživíte váš interiér. Zvýšená patra v domácnostech se mezi lidmi navíc těší čím dál tím větší oblibě.

Zvýšené patro
Zdroj: shutterstock

Bydlíte v malém bytě nebo prostě jen potřebujete co nejvíce zužitkovat místo v domácnosti? Zvýšená patra jsou čím dál tím populárnější. A není divu. Díky zvýšenému patru poměrně snadno vyřešíte nedostatek místa a navíc může svému interiéru dodat zcela nový šmrnc.

postel ve zvýšeném patře
Zdroj: shutterstock

Místo pro klidný spánek

Zvýšené patro se hodí hlavně do místností, kde jsou vysoké stropy. Mezipatro asi nejčastěji slouží lidem jako atraktivní místo pro relax. Mnoho lidí má tak ve zvýšeném patře postel, na níž tráví nejen odpolední odpočinek, ale prospí tu i celé noci. Pokud se vám navíc nechce do mezipatra pracně stěhovat celá postel nebo se vám do zvýšeného patra prostě jen nevejde, můžete zde umístit pouze matrace, ovšem ty by měly být co nejkvalitnější, aby se vám spalo pohodlně. Vzniklou ložnici pak můžete ještě vyzdobit nejrůznějšími polštářky, což vašemu novému koutku dodá ještě větší nádech útulnosti.

Náš tip: Mezipatra jsou většinou ohraničena nějakým zábradlím, aby byl člověk ve výšce v bezpečí a například po probuzení se nezřítil dolů. Obzvlášť kouzelnou atmosféru si v ložnici ve zvýšeném patře vykouzlíte, když zábradlí omotáte led světýlky. Uvidíte, že vás tento malý trik zahřeje u srdce a vykouzlí vám úsměv na tváři.

Koutek jen pro vás

Nicméně mezipatro nemusí sloužit pouze jako místo pro spánek, jak tento šikovný prostor využijete, záleží pouze na vás. Pokud vám například v domácnosti schází místo, které by bylo jen vaše a kde byste si po dlouhém dni v práci mohli odpočinout, může být zvýšené patro ideálním řešením. Můžete zde umístit třeba pohodlné křesílko, lampičku, stoleček a knihovničku a po náročném dni si zde odpočinout u horké kávy a oblíbené knihy.

kočka spí na posteli
Zdroj: shutterstock

Dejte prostor fantazii

Skutečně záleží jen na vás, jak prostor ve zvýšeném patře zúročíte. Může se stát například pouhým úložným prostorem, kam budete odkládat věci, které by vám jinak v domácnosti zabíraly místo. Mnoho lidí také mezipatro používá jako šatnu. Fantazii se opravdu meze nekladou. Vzhledem k tomu, že je tento prostor ve výšce, nejspíš to není vhodné místo pro dětský pokoj, ovšem záleží na uvážení každého rodiče.

Útulná zákoutí

Další velkou výhodou mezipatra je, že pod ním vznikne další útulné zákoutí, které skýtá dalších mnoho možností využití. Nutno navíc podotknout, že i tento prostor působí velmi příjemným dojmem. Můžete si zde například udělat pracovnu či zde umístit pohodlnou pohovku a vytvořit tak další prostor pro relax.

Náš tip: Na okraje mezipatra můžete pověsit kolem dokola závěs, díky kterému bude místo pod zvýšeným patrem odděleno od okolního prostoru a vy tak určitým způsobem získáte soukromí.

Na co je dobré myslet?

Jak už bylo výše zmíněno, zvýšené patro se hodí spíše do domácností s vysokými stropy. Nejideálnějším způsobem je, když si necháte zvýšené patro vyrobit na míru přímo od truhláře či tesaře. Dobré je myslet i na schůdky, které do vestavěného patra povedou. Zvolit byste měli takové, aby vám chůze po nich byla pohodlná a zároveň, aby byly bezpečné a nedošlo kvůli nim k úrazu. Pokud jste se také rozhodli udělat si ve zvýšeném patře ložnici, měli byste myslet na to, že pod stropem bývá vyšší teplota. Obzvlášť pak v letních měsících se z toho může stát nepříjemný problém, ovšem dobrá klimatizace nebo časté větrání mohou tuto komplikaci dost dobře vyřešit.

Posezení s přáteli

Vestavění zvýšeného patra v poslední době využívá čím dál tím více lidí. Mezi mladými lidmi je pak trendem v mezipatře udělat jakýsi minibar, kde poté mohou trávit společné chvíle s přáteli. V takovém případě je vhodné, když přímo pod zvýšeným patrem máte kuchyň, kam kdykoli budete moct zaskočit pro potřebné ingredience.

Zdroj: www.magazinplus.cz
Text: Michaela Míčová
Foto: Shutterstock