eReport.sk
Ilustračná snímka. Foto: shutterstock

VIDEO Napadol bieloruskú turistku v Jasnej rovnaký medveď ako českú na Táloch? Taraba to nevylučuje


Tragická smrť 31-ročnej ženy z Bieloruska, ktorá zomrela v Demänovskej Doline po tom ako ju naháňal medveď opäť rozvírila na Slovensku polemiku o rozmnožení tohto zvieraťa u nás. Rezort životného prostredia bude znovu musieť vysvetľovať, prečo chce počet medveďov regulovať a čo chce urobiť pre to, by k niečomu podobnému dochádzalo čo najmenej. Prirodzene, nájdu sa oponenti, ktorí budú tvrdiť opak, a tak kým ich niekto presvedčí a nájde sa riešenie, podobné tragédie zrejme budú pribúdať.

Smrť po páde z výšky počas úteku pred medveďom

Predbežnou príčinou smrti u 31-ročnej Bielorusky, ktorú v piatok 15. marca v Nízkych Tatrách naháňal medveď, je zlyhanie centrálneho nervového systému. Skonštatoval to obhliadajúci súdny lekár. Žena mala pri úteku spadnúť z výšky a privodiť si tým devastačné poranenie hlavy. TASR o tom informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

Policajná hovorkyňa priblížila, že k tragickej udalosti došlo počas vychádzky po turistickej trase z obce Lazisko v okrese Liptovský Mikuláš smerom na vrch Sina v Nízkych Tatrách. Po strete s medveďom sa dvaja ľudia rozdelili, utekajúc od seba.

„Žena z Bieloruska bola nájdená bez známok života. Obhliadajúci súdny lekár konštatoval ako predbežnú príčinu smrti zlyhanie centrálneho nervového systému z dôvodu pádu z výšky, ktorý spôsobil devastačné poranenie hlavy,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa. Presnú príčinu smrti určí až súdna pitva. Podľa informácií od horských záchranárov našli telo ženy pod skalným prahom v strmom teréne. Medveď sa nachádzal v blízkosti. „Našťastie sa ho podarilo za pomoci služobného psa, kriku a varovného výstrelu príslušníka polície zahnať,“ doplnili záchranári. Druhého z dvojice, muža, našli vystrašeného, ale bez zranení.

Mohlo by vás zaujímať:

  1. R. Huliak
  2. medveď na svahu
  3. medveď na svahu

Telo ženy po nevyhnutných úkonoch pomocou spustov vyslobodili z exponovaného terénu, pozemne transportovali na Lúčky a odovzdali polícii. V súvislosti s udalosťou začala polícia trestné stíhanie za prečin usmrtenia. „Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ podotkla Šefčíková. Ministerstvo životného prostredia deklarovalo, že súčinný je Zásahový tím pre medveďa hnedého aj predstavitelia krízového štábu envirorezortu.

Podľa vyjadrení šéfa rezortu životného prostredia Tomáša Tarabu z videa na sociálnej sieti nie je vylúčené, že dvojicu napadol rovnaký medveď, ktorý stojí aj za útokom na českú turistku v auguste minulého roku na Táloch. Navyše, medveď, ktorý teraz naháňal nebohú bieloruskú turistku bol nájdený pri nej s krvavou papuľou. Racionálne mysliacemu človeku je jasné, že od krvavého bifteku to nemal…

Zdroj: FB / Tomáš Taraba, FB / Filip Kuffa a TASR

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

VIDEO Napadol bieloruskú turistku v Jasnej rovnaký medveď ako českú na Táloch? Taraba to nevylučuje

Odoberať
Upozorniť na
5 Komentáre
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

KOMENTOVALI STE: