Stát rozhodl: Dobré časy důchodcům skončily. Nově budou muset zpátky do práce

Jaké další změny se na české důchodce chystají? A bude jejich finanční situace tak špatná, že si budou muset přivydělávat na brigádách?

i Zdroj fotografie: Milica Buha/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

O mnohých změnách, které v souvislosti s důchody nastaly či mají brzy nastat psaly Události247 již dříve. Jednalo se například o znevýhodnění odchodů do předčasné penze či plánované omezení vyplácení výchovného. Zdá se tak, že dobré časy důchodcům skončily a ti, kteří nebudou mít našetřeny vlastní peníze budou muset zpátky do práce.

Důchodcům nezbyde, než si začít opět vydělávat

O tom, že na enormní zdražování výše důchodů dostatečně nereagují se mluví již delší dobu. Jak ostatně na začátku letošního roku ve svém článku na webu Newstream napsal ekonom Lukáš Kovanda, čeští důchodci si v loňském roce finančně pohoršili nejvýrazněji  od roku 2012. Čím dál více seniorům tak bude muset hledat cesty, jak svou nepříznivou finanční situaci zvrátit. A mnohým nezbude nic jiného, než si znovu začít vydělávat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mnohým důchodcům nezbude, než si přivydělávat i ve stáří

O tom, že důchodci si kvůli zdražování hledají různé brigády psal již v roce 2022 server ČT24. A zdá se, že finanční nouze žene důchodce do práce i v dnešní době. „Nejspíše tak dojde k tomu, že pro mnoho budoucích důchodců bude brigáda či forma pracovního poměru nutnou podmínkou, aby si udrželi životní standard,“ uvedl pro server CNN Prima News komentátor Petr Fischer. Řekl to v souvislosti s očekávaným snižování náhradového poměru, což je „poměr prvního důchodu k poslední hrubé mzdě“, vysvětluje web Peníze.

Stát se snaží seniory motivovat k návratu do práce

Jak nedávno informovaly Události247, ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) by rád prosadil změny, jež by pracujícím důchodcům zvýšily jejich výdělky. Konkrétně má jít o to, že by nemuseli platit odvody důchodového pojištění. Těm, jež by podnikali by pak měla pomoci sleva na sociálním pojištění.

Všichni tito důchodci si už brzy přijdou na pohádkové peníze. Budete mít nárok i vy?

S tím, že motivovat seniory, aby alespoň částečně zůstávali v pracovním procesu je zásadní souhlasí i sociolog ze společnosti PAQ Research Daniel Prokop. Podle něho by finanční zvýhodnění od státu pro tyto lidi mohlo být i větší. „Myslím, že když přibude finanční motivace pracovat, tak může přibýt lidí, pro které je výhodné finančně pracovat a je to výhodné pro stát,“ uvedl pro web iRozhlas.

Máte i vy obavy z toho, že budete muset pracovat i v důchodovém věku? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články