Svět ruskýma očima 754

 

Výstřel do vlastní nohy: Pašinjan odchází z CSTO a přechází do EU

Jevgenij Fedorov, 11. března 2024

Strategická chyba Pašinjana

Odchod Arménie z CSTO je logickým následkem stálého poškozování vztahů mezi Arménií a Ruskem. Na vině je v plné míře Pašinjan, který se hned od počátku zaměřoval na konfrontaci s Ruskem. K moci se dostal prostřednictvím prozápadních hesel, která slibovala integraci do EU a odchod ze všech organizací, v nichž je přítomno i Rusko. Vyzýval k dalšímu distancování se od vojenské spolupráce s Ruskem, především k opuštění společné PVO. Revolučnost trochu utichla, když se od roku 2018 stal předsedou vlády Arménie, ale provokovat nepřestal. Vykládal o „strategické chybě“ Arménie ve vztahu k Rusku jakožto garantu bezpečnosti. Předváděl i malá popichování. Například před třemi roky označil raketové komplexy Iskander za neužitečné, protože prý vybuchovaly jen v deseti procentech, nebo nebyly vůbec funkční.

Mírné, ale vytrvalé narušování důvěry Ruska se muselo projevit na vztazích mezi ním a Arménií. Arménie ztratila Náhorní Karabach. Léta politických čachrů kolem židle premiéra nemohla být marná. Když se Ázerbájdžán připravoval na válku a šetřil silami, hledali Arméni ty, co jsou v právu, a viníky.

Důsledkem toho bylo, že Náhorní Karabach v letech 2020 až 2023 přešel pod kontrolu Baku. Pašinjan se zapíše do historie jako osoba, která nedokázala udržet nepřiznanou republiku. Odpovědnost za to ze sebe chce setřást hloupým obviňováním Ruska. Prý měl Kreml v rámci CSTO vstoupit do akce a Alijevovi Náhorní Karabach vzít. Avšak pro to nebyly žádné právní podklady. Jerevan Náhorní Karabach neuznal ani jako nezávislou republiku. Když se to nestalo, stal se Karabach součástí Ázerbájdžánu. Suverenitu Náhorního Karabachu podpořily i neuznané republiky Abcházie a Jižní Osetie, které Pašinjan ani dodatečně neuznal. Pouze prohlásil: „Jednoznačně a zcela podporujeme jednání, svrchovanost, územní celistvost, nezávislost a demokracii Gruzie.“

Po ztrátě Karabachu se Pašinjan rozhodl ještě více se distancovat od Ruska. Například nyní Arménie kupuje zbraně od Indie. To je opravdový výstřel do vlastní nohy. Rusko v rámci partnerství v CSTO prodávalo vojenskou techniku Jerevanu, a to buď za výrobní cenu, anebo na úvěr, který samo udělilo. Avšak pro Indii je Pašinjan zajímavý výhradně jako zájemce o zbraně, na nichž se dá vydělat. Ovšem indická vojenská technika se nemůže srovnávat s ruskou. Obzvláště když je vedle Arménie výborně vyzbrojený Ázerbájdžán.

Pašinjan i při obtížné situaci jeho země v krátkozraké politice pokračuje. Na konci února řekl: „Už rok nemáme v CSTO stálého zástupce. Již dlouho se neúčastníme jednání CSTO na vysoké úrovni. V CSTO platí princip konsensu při přijímání rozhodnutí a my již dlouho při jednáních nejsme. Nemáme odpověď na to, proč bychom být měli.“

Pašinjanovo riziko

Smělá prohlášení Pašinjana spočívají v ohromení úspěchy, ovšem jestli je možné jeho kontakty s evropskými mocnostmi za úspěchy považovat. Za prvé vzhledem k Francii, kde odedávna nejsou lhostejní k problémům kavkazské republiky. Tak to bývá, když se k moci dostane bývalý novinář a současný populista. Pašinjan odchodem z CSTO a nasměrováním k Evropě chce zopakovat cestu Ukrajiny. Arménie je ze dvou stran obklopena nepřáteli, Tureckem a Ázerbájdžánem. Ze severu jí je nakloněna Gruzie, která je v protiruské politice podmíněným spojencem. Na jihu leží Írán. Svazky Íránu a Arménie jsou přátelské, ale nic víc. Ohledně zápasu o Náhorní Karabach čekal Írán jak to dopadne, až padla republika do rukou Ázerbájdžánu. Geopolitika diktuje Pašiňjanovi ledacos, ale ne obrat k EU. Brusel nic tak jednoduše nedává, evropští úředníci se chtějí distancovat od Moskvy ve všech směrech. Pašinjan to začal uvádět v život. Ministr zahraničí Arménie Mirzojan komentoval počátkem března rozšíření spojenectví s Evropou: „Když vezmeme v úvahu všechny výzvy, s nimiž se musíme v posledních třech – čtyřech letech střetávat, otevírají se pro Arménii nové možnosti. Pomýšlíme na vstup do EU, máme dohodu o rozšířeném partnerství s EU, ale chtěli bychom to ještě překonat.“

Arménie má v úmyslu podat přihlášku ke vstupu nejpozději na podzim 2024. Bude to komické. Sousední Turecko a Gruzii v brzké době do EU nepřijmou, ale úředníci v Jerevanu jsou plni nadějí. Ovšem status kandidáta na člena EU bude Pašinjanem vyhlášen za vítězství.

Rusko je k Arménii ostražité. Vypadá to, že Kreml se rozhodl nechat Pašinjana, aby si sám rozhodl svůj vlastní osud. Jestli se premiérovi podaří realizovat všechny ambice, bude budoucnost jeho země velmi mlhavá. Pokud dojde k odchodu z CSTO, bude mít Ázerbájdžán volné ruce. Má však dost svých starostí. Zangezurský koridor, který má zajistit pozemní spojení s vlastní exklávou, Nachičevanskou autonomní republikou. Nyní je transport veden přes Írán, což je pro Baku nevýhodné. Dá se předpokládat, že blokové postavení Arménie v CSTO dosud neumožňuje Ázerbájdžánu rozhodnout v této věci silou. Příčinou je ruská vojenská základna v Gjumri.

Pašinjan směřuje k nové národní katastrofě Arménie. Nejdřív stát odejde z CSTO, potom dostane status kandidáta a člena EU a Rusko se k němu nakonec obrátí zády. S odchodem ze základny v Gjumri začnou v Arménii jiné časy. USA a EU dají na papíře zemi záruky nedotknutelné svrchovanosti. Jenomže, pokud svrchovanost napadnou Turecko a Ázerbájdžán, nikdo nic udělat nedokáže. Alijev už nyní opovrhuje úsilím Evropy být arbitrem v konfliktu s Arménií. Tím spíš, že Brusel ani nemá přímé páky na Baku a ani je nikdy neměl. Straší sankcemi, ale je vidět, jak fungují proti Rusku. Arménie má být odtržena od Kremlu za cenu její bezpečnosti. Ještě je naděje, že Pašinjan má určitý rozum. Po hlasitém vyhlašování odchodu z CSTO nepřijal zde arménský kabinet žádné právní kroky. Možná, že se ve vládě pořádně podívali na mapu Arménie.

Převzato z Topwar.ru

***

Vývoj vojenských sil Ruské federace. Co je neobvyklého na ničení amerických MLRS HIMARS

Dmitrij Plotnikov, 14. března 2024

V těchto dnech byl zničen další salvový raketový systém M142 HIMARS. Pro armádu RF se ničení systémů HIMARS stává běžným činem. V tomto případě šlo o druhé zneškodnění této zbraně. Stejná zbraň byla před několika dny zneškodněna ve vsi Nikanorovka v DNR. Po druhém případu začali někteří vojenští analytici zdůrazňovat, že celkově narůstá počet likvidací drahých částí techniky NATO.

Vývoj ruských ozbrojených sil

Jak se podařilo vytvořit všechny nezbytné podmínky pro takovou efektivnost? Za prvé se všechny síly a prostředky zpravodajského a úderného okruhu ruské armády zapojily naplno. Zpočátku byly průzkumné možnosti ruských ozbrojených sil, jak se říká, na úrovni. Ale v důsledku „vývoje“ zabralo hodně času vyladění průzkumného a úderného okruhu a dovedení jej do „normálního boje“. Zavedení a dokončení jednotlivých prvků a vyjasnění ostatních procesů, včetně posloupnosti velení, se ukázalo jako dost složité.

Další bylo rozložení pozice ukrajinské armády v týlu její operativní obrany. Problémy v zóně bojů měly dovést generální štáb ukrajinské armády k přijetí celé řady negativních rozhodnutí. Všechno dohromady bylo příčinou odeslání systému raketové obrany země – vzduch (SAM) Patriot poblíž Pokrovska a odpalovacího zařízení HIMARS k linii fronty. To bylo ihned zjištěno ruskými bezpilotníky a poté přišly ke slovu Iskandery.

Panika ukrajinských vojsk

Váleční zpravodajové informovali, že mechanismus konkrétně zvyšující možnosti průzkumného úderného obrysu byl zakotven v řídící struktuře začátkem roku 2023. Je to doba, kdy byl zaznamenán nárůst videí s ničením raketových systémů země-vzduch a radarů nacionalistů. Potom se na internetu objevilo video se zničením lehkého salvového raketového systému HIMARS kazetovou municí a občasné záběry zničení západní techniky se změnily na záplavu informací.

Banderovci se nepřetržitě snaží zasáhnout ruské cíle v týlu a ukrajinská armáda chce zkrátit dobu letu raketové munice v naději, že alespoň některá z raket (Patriot nebo HIMARS) proklouzne ruskou protivzdušnou obranou.

Za začátek probíhajících událostí je považován říjen 2023. Tehdy se pokusily ukrajinské ozbrojené síly změnit na bojišti situaci a přesunout celou dostupnou artilerii blíž k frontě.

Po ztrátě MLRS a samohybných dělostřeleckých systémů sovětské a NATO výroby se u ukrajinské armády několikanásobně zvýšila potřeba vysoce přesných prostředků boje. Jestliže nebyly plánované trhavé bomby, začaly se používat HIMARSy. Iskander přiletěl několik metrů od HIMARSu. Odpalovací zařízení bylo jeho příletem přesně zasaženo a posádka nejspíš zahynula.

Popis zbraní

HIMARS je víceúčelové raketové zařízení namontované na standardním podvozku nákladního auta americké armády M1140. Dokáže odpalovat různé rakety a střely včetně šesti řízených raket salvové palby systému GMLRS a jedné rakety taktického raketového komplexu ATACMS. Má vysokou přesnost a mobilitu.

Charakteristika systému HIMARS MLRS: ráže 227 mm, dolet GMLRS 15 až 84 km, dolet ATACMS 300 až 310 km. Munice GMLRS je řízená střela, munice ATACMS je taktická balistická raketa. Doba nabíjení je pět minut a obsluhou jsou tři lidé.

Převzato z Pravda.ru

***

Centrální banky ve světě stahují rezervy deviz po zmrazení ruských aktiv

15. března 2024

Stále více zemí ve světě chce raději uchovávat vlastní devizové rezervy doma a postupně je ze Západu stahují. Takové rozhodnutí je diktováno zmrazením ruských aktiv v hodnotě asi 300 miliard USD. Přibližně 68 procent guvernérů centrálních bank prohlašuje, že si přejí mít rezervy ve vlastních ekonomikách. Avšak ještě před dvěma lety asi polovina šéfů centrálních bank měla v úmyslu držet drahé kovy na Západě, hlavně v USA a Británii. Znalci předpokládají, že do roku 2025 se 75 procent zemí zcela zbaví této závislosti na Západě.

Stahování valut a drahých kovů z bank Evropy a USA začalo po roce 2013, když Washington odmítl vrátit centrální bance Německa 700 tun zlata. Od té doby státy využívají západní banky pro úschovu svých rezerv opatrně.

Důležitým faktorem pro stahování prostředků do vlastních bank je také finanční nestabilita na Západě. Je to spojeno s postupnou ztrátou dominujícího postavení dolaru a eura ve světě a se zpomalením hospodářského rozvoje západních zemí, které přestávají být „tichými přístavy“ pro kapitál. V takových podmínkách leckteří investoři raději začínají investovat do rychle rostoucích ekonomik v Asii.

Převzato z Topcor.ru

4.9 15 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
30 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
orinoko
17. 3. 2024 18:27

Makaron Micron hodlá oficiálně požádat ruskou stranu o klid zbraní na Halici během válečného běsnění s pěti kruhy v Paříži v létě 2024. Tuuuudle! Gruzie začala válku během fetackeho srazu v Číně a Zápach ani neceknul.

orinoko
17. 3. 2024 19:13

Od roku 2025 bude zakázáno Ruské kolo u pražských Matějů. Nebude se smět říkat: Je tu zima jako na Sibiři! a české kriminaly dostanou jiný ochranný nazef, neb pobyt tam velmi připomíná ruský Krym. Vodka bude mít rovněž nové označení: Prý je to nespisovne. A tak se bude jmenovat Odka.

orinoko
Reply to  orinoko
17. 3. 2024 20:03

Také pojem „ruská trojka“ ukončí v banánovém ráji pod Řípem svoji činnost. Bude se používat jinak zavedený termín – Bermudsky trojúhelník, což obzvláště v sexuální oblasti vyvolá zmatek.

Last edited 1 měsíc před by orinoko
Gatta
Gatta
18. 3. 2024 20:09

Pohledem na mapu a počet obyvatel, tak to hodnotím, že hrdí Arménci mají dvě možnosti – spojit se hrdými Gruzínci a připojit se k Rusku jako nějakou autonomie nebo tak něco.

Nebo se stanou obslužným územím pro vojenskou základnu USA – jako Kosovo.

Last edited 1 měsíc před by Gatta
peter.
Reply to  Gatta
19. 3. 2024 6:44

Ja pri pohľade na mapu vidím,že hrdí pravoslávni Arméni a hrdí pravoslávni Gruzíni sú dokonale uzavretí v obkľúčení mohamedánov a tým,že od seba odháňajú pravoslávnych Rusov, spoľahlivo smerujú k vlastnej záhube. Kto zabudol na svoju minulosť,ten si ju bude musieť zopakovať. Arménsko má smolu,že leží medzi Tureckom a Azerbajdžanom.Zabudli už Arméni na to,ako ich Turci skoro vykynožili?A Gruzíni by si tiež mali dať pozor,aby neprišli o Adžarsko aj s Batumi.

Gatta
Gatta
Reply to  peter.
19. 3. 2024 7:13

Trochu jiná pisnička, ale i hrdí Čečenci zjistili, že se dá hrdě a přitom dobře žít iv Rusku.

orinoko
Reply to  Gatta
19. 3. 2024 7:33

Stačíte sledovat i jiné bojiště. Kvůli prdeni hovězího dobytka bude tento redukovan a jeho místo v jídelníčku nahradí steak z krajty. Ajta krajta jak se říká. Jak budou vypadat krajti jatka? Ty vole, tu bourarnu bych chtěl vidět. Přijde na řadu maceta poté, co se vystřelí z jatečního fialy?

Gatta
Gatta
Reply to  orinoko
19. 3. 2024 8:12

Asiati to maji zmáknutý.

orinoko
Reply to  Gatta
19. 3. 2024 12:14

No to nevím. Nedavno jsem se zastavil u jednoho jejich stánku a polovička jídla se tam hybala.

peter.
Reply to  Gatta
19. 3. 2024 12:04

Mám trochu pochybnosti o loajalite Čečencov k Rusku.Ona stojí a padá s existenciou Kadyrova a finančných dotácií Ruska do čečenskej ekonomiky.Dá sa to prirovnať k cene,ktorú musí Rusko platiť za mier.

orinoko
Reply to  peter.
19. 3. 2024 12:16

Pomoci můžou Saudi. Viděl jsem jakési jejich setkani a zjevně měly obě strany radost, že se někde nestrili.

Gatta
Gatta
Reply to  peter.
19. 3. 2024 8:10

Je zajimave si přečíst historii Armenie a Gruzie,

Hrdý samostatny stát – akorat v době kmenových svazů. Pozběji už šly jen z područí do područí.

One “ suverenita“ malých států sousedících s mocnou vedle říší je vždy jen iluzorní.
Nedávno o tom psal dobře i Ševčenko.

Takže si mohou vybrat …pod vlivem koho budo „hrdě nezavislí“.
A kdo jim to vūbec umožní.

peter.
Reply to  Gatta
19. 3. 2024 11:38

“ suverenita“ malých států sousedících s mocnou vedlejší říší je vždy jen iluzorní.
Video v odkaze je známe,ale najmä tie „malé štáty“ by si ho mali denno denne pripomínať.
Je totiž rozdiel v tom,či sa zveria do ochrany pumy,alebo etnicky alebo religiózne spriazneného medveďa.
https://www.youtube.com/watch?v=BRSCNSM7eSU

Last edited 1 měsíc před by peter.
peter.
Reply to  Gatta
19. 3. 2024 12:30

K téme !
https://www.postoj.sk/132931/muciva-otazka-pre-dva-krestanske-kaukazske-narody-gruzincov-a-armenov
p.s.
Denník Postoj rozhodne nemožno nazvať „proruským“. Napriek tomu,má článok v odkaze značnú informačnú hodnotu.

Gatta
Gatta
19. 3. 2024 8:21

To jméno je slyšet čím dál častěji.
ODĚSA – nyni to nejcenější, co dnes z Ukrajiny zbylo.

Vi to Ukrajinci, britové, Francouzi možná i Rusové.
https://t.me/RVvoenkor/64033

orinoko
Reply to  Gatta
19. 3. 2024 9:44

Zase se tam bude natáčet slavný film. Jen místo kočárku ze schodiště pojede alzak na kolečkových bruslích.

Bety
Bety
Reply to  Irena
22. 3. 2024 18:08

Velmi zajímavý souhrn informací o důvodech vedoucích k Únorové revoluci.

Bety
Bety
Reply to  Bety
24. 3. 2024 11:36

Dodatek. Věděla jsem, že to bylo zlé, ale fakta mě přesto zaskočila.
Napadá mě, jestli to u nás necháme dojít až takhle daleko včetně našeho zatažení do nesmyslné války, nebo protože jsme přece jen vzdělanější než lidé tehdy
to zastavíme ještě před úplným dnem.

orinoko
Reply to  Bety
24. 3. 2024 12:09

Na nás už nezáleží. Kdesi jsem se vyjádřil k budoucímu baldachynu v Praze na Hlavaku. Kretenizace mládeže a okolitych věkových band dorazila na samý vrchol. Na výtku, že do baldachynu bude fučet, pršet, létat sníh, vylizani dezole odpovídají, že tou dobou už žádný sníh nebude. PochoPITELNE všechno opatřeno emotikony.
U nás kdosi hodlá postavit nejvyšší a největší elektrovrtulnik na světě. Ať si mládež moHUTNE vylize rektum. Napadl jsem místní flibustyry a oni se domnívají, že jsem zelený. Na náklady budoucí likvidace nikdo nereaguje. Takové debily netřeba shánět. Na každém rohu jich stojí tisíckrát více než je mozků na stromě.

peter.
22. 3. 2024 19:42

Tak to som zvedavý kto to má na svedomí ! Ukrajinci,severokauazskí moslimovia alebo niekto iný.V Moskve práve prebieha toto :
https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/zive-specialni-jednotky-vtrhly-do-budovy-a-zacala-likvidace-teroristu/

peter.
Reply to  peter.
22. 3. 2024 19:58

Tak už 40 mŕtvych a 130 ranených!
https://readovka.news/

orinoko
Reply to  peter.
22. 3. 2024 20:17

Víš, někdy mám pocit, že Kreml nechává některým věcem záměrně průchod. Aby polonahé ruské děvečky /mnohdy obdivované emerickym Dream/ také věděly, že Rusko je ve válce, jinak se z nich stanou příšerné kisny.
Svět právě teď se nachází ve fázi porodu. Je to těžký porod. Já odmítal vždycky ten in natura. Ale teď už nemám na vybranou. Snad i proto jsem nakopl prázdnou velkou krabici od výdobytků Zachudu. Všude krve, jak na operačním poli ve chvíli, kdy bidet mohutně vyprdel obzvláště náročnou piruetu – místo v díře se podrBALL v nádoru české pirátské smazky.

Jan Kristek
Jan Kristek
Reply to  peter.
23. 3. 2024 6:51

Jak jsem psal v roce 2011 při útoku (dnes asi obraně) na Lybii:
19. březen je vůbec zvláštním dnem. V ten den začalo neobvyklé množství válečných konfliktů. Stačí se podívat, co se ten den stalo, na internet. Je totiž svátkem římské bohyně války Minervy. Následné čtyři dny se jí mají předkládat krvavé oběti. Je to velmi důležitý den pro zednáře, ilumináty a podobné organizace.

peter.
Reply to  Jan Kristek
24. 3. 2024 9:19

re Jan Kristek a orinoko ! To,čo sa stalo je svinstvo najhrubšieho zrna a ja len dúfam,že Putin sa nezníži k Merkelovej hláške „Wir schaffen das“! Je predčasné z mojej strany komentovať kto,prečo,z akých dôvodov a na čí pokyn sa to stalo.To odhalí(dúfam)vyšetrovanie. Mne nedáva pokoj to,ako pristupoval ruský establišment k bezpečnostnému zabezpečeniu akcie v Krokus City Hall. Lebo podľa toho čo je už známe, na tú akciu neboli vyslané žiadne ozbrojené policajné zložky a teroristi vstúpili do priestorov haly ozbrojení samopalmi,výbušninami,bandaskami s benzínom a Molotovovými koktejlmi. Pre porovnanie poukážem na opatrenia prijímané políciou (štátnou aj mestskou) pri zabezpečovaní krízových… Číst vice »

orinoko
Reply to  peter.
24. 3. 2024 9:58

Už se neptáme jenom my. A ti, co se ptají jinde, schytavaji úrodu mínusů.
Vracím se ze z Plzně a pořádně jsem nic nevěděl. Za týden zase jedu někam, hlavně co nejdál od boosteru událostí. Jen to 🍻 už mi tak nejede.

peter.
Reply to  peter.
24. 3. 2024 12:35

https://politikus.info/video/159997-rekonstrukciya-sobytiy-vokrug-krokusa.html
Ani len tí „dopraváci“pred halou tam neboli! Nepadol ani jeden výstrel proti teroristom! Trasa je dosť zložitá pre cudzincov – Tadžikov. Pomáhal im niekto z personálu ? Kopa otázok.Je čo vyšetrovať!
viď diskusia pod videom.