5 sci-fi remaků, které předlohám nesahaly ani po kolena

17.03.2024

V magickém světě Hollywoodu se často stane, že se oblíbené filmy dostanou do rukou tvůrců, kteří se je rozhodnou předělat. Týká se to každého žánru včetně sci-fi, o kterém si budeme povídat v dnešním článku.

Tahle snaha „přinést klasické filmy modernímu publiku“ se ale zřídkakdy vyplatí tak, jak by si filmaři přáli. Často končí jako trapné pokusy o zpeněžení fanouškovské nostalgie, které nikdy neměly spatřit světlo kinematografického plátna. Vítejte na Showbiz.cz, kde vám dnes představíme pětici sci-fi remaků, které svým předlohám nesahaly ani po kolena.

Robocop (2014)

Jeden z nejsvětlejších příkladů honby za remaky je Robocop z roku 2014, kde se sice diváci dočkali skvělého obsazení a vybroušených akčních scén, ale veškeré kouzlo původního filmu se v nové verzi vytratilo. Zmizel veškerý suchý humor, hloubka či originalita, které z původního Robocopa z roku 1987 dělaly kultovní klasiku.

Zdá se, že tento reboot je spíše osekanou verzí odvážného a nepoddajného originálu, které chybí ta správná vášeň a odhodlání, které pomohly původnímu filmu vyniknout. Je to opravdu škoda, protože snímek vypadá opravdu dobře, a Joel Kinnaman (44) v hlavní roli podává překvapivě zdařilý výkon.

Godzilla (1998)

Dalším záznamem na téměř nekonečném seznamu předělávkových neúspěchů je Godzilla Rolanda Emmericha (68) z roku 1998. Jeho film se na papíře tvářil jako projekt s velkým potenciálem, ale na plátně to byla spíše tragikomedie.

I jiné pokusy o adaptace příběhů o obrovské potvoře z hlubin získaly při nejlepším smíšené recenze, stále ale dokázaly být svým způsobem zábavné. Godzilla z roku 1998 nicméně působila spíše jako výsměch fanouškům než jako pocta tradičnímu japonskému příběhu. Dokonce ani akční scény, které jsou tradičním prvkem série a na které je Emmerich specialista, nebyly ve srovnání s ostatními verzemi příběhu přesvědčivé.

Invaze (2007)

A co teprve Invaze z roku 2007? Tento remake klasické černobílé sci-fi Invaze lupičů těl z roku 1956 se snažil dorovnat vysokou laťku, kterou stanovil jeho předchůdce v roce 1978. Bohužel, navzdory talentovanému obsazení a několika skvěle natočeným akčním scénám, se tento film nedokázal vyrovnat s původním příběhem a ni s jeho remakem z konce sedmdesátých let.

Rozhodnutí zobrazit mimozemskou invazi na globální úrovni místo zaměření na jednu komunitu zásadním způsobem ubralo na tísnivé intimní atmosféře původního hororového příběhu. Invaze mimozemšťanů, kteří tajně nahrazují lidi bez vědomí jejich okolí je zkrátka příběhem, kterému by filmaři měli nechat chvíli odpočnout.

Total Recall (2012)

Total Recall z roku 2012 je filmem, který byl odsouzený ke zkáze hned od prvního momentu. Vážně si někdo myslel, že by mohl Colin Farrell (47) nahradit Arnolda Schwarzeneggera (76). Nechápejte nás špatně, Farrell je vynikajícím hercem, ale pokus ztvárnit Douga Quaida po „Arniem“ v legendárním příběhu z roku 1990 je jako procházet se po Marsu bez helmy.

Tento remake se snažil zachytit šmrnc a mysteriózní atmosféru původního filmu, ale nakonec skončil jako rozpláclá, neinspirativní kopie. Nový Total Recall vizuálně vypadá opravdu dobře, ale to bohužel pro vytvoření kvalitního remaku tak slavného filmu nestačí.

Planeta opic (2001)

A nakonec, jedna z největších záhad sci-fi remakůPlaneta opic z roku 2001. Tady mělo všechno dopadnout skvěle. Stačí se podívat, jak se v kinech daří novodobým remakům a pokračováním klasického filmu z roku 1968. V roce 2001 se navíc režie ujal Tim Burton (65), který si s sebou vzal skutečně hvězdné obsazení. Přesto film skončil ve společnosti ostatních nepovedených sci-fi remaků.

Jednoduše se mu nepodařilo dorovnat ikonický status původního snímku a ve srovnání s ním působil jako relativně levná kopie. Příběh původního filmu z roku 1968 přilákal diváky do kin díky své neotřelosti, poutavému vyprávění a špičkovému technickému zpracování, ale Burtonova verze s Markem Wahlbergem (52) nebo Helenou Bonham Carter (57) ve srovnání s ním působil jako chudý příbuzný.

(tod)

Fandím
4 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Roland Emmerich, Colin Farrell, Mark Wahlberg, Tim Burton

Filmy:
Planeta opic, Godzilla, Invaze, Total Recall

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
slavné filmy, sci-fi filmy, sci fi, sci fi filmy, filmové remaky, kultovní sci-fi, remaky, Planeta Opic film, nejhorší rebooty
TOPlist