čištění komínu

Čištění komínu po zimě – jen jednou to nemusí stačit

Partneři sekce:
  • Prefa

Komín spadá mezi ty části domu, které vyžadují pravidelnou kontrolu a čištění. A není lepší časové období, kdy komín vyčistit, než právě nyní – na konci zimy.

Způsoby jak komíny můžeme čistit svépomocí, jaké ne a k čemu potřebujeme odborníka reguluje zákon 320/2015 Sb., který vešel v platnost začátkem roku 2016. Lhůty a způsob jak komíny čistit se řídí dle vyhlášky č. 34/2016 Sb.

Co říkají vyhlášky?

Dle platné vyhlášky lze komín čistit svépomocí či si na tento úkon povolat odborníka. Je ovšem třeba vědět, jakým výkonem disponuje spotřebič na komín napojený – jak je patrné z výpisu zákona níže, svépomocí můžeme čistit pouze komíny, které odvádí spaliny od spotřebiče s výkonem do 50 kW.

Pokud potřebujeme provést kontrolu či revizi, pak už se bez odborníka neobejdeme, jelikož nám o provedených úkonech musí vystavit protokol.

Důležitá je i frekvence potřebného čištění. U spotřebičů na kapalná paliva, které provozujeme pouze sezónně, stačí komín čistit pouze jednou ročně. U spotřebičů na pevná paliva je už čištění, i u sezonního užívání, třeba provést dvakrát – a počet nutného čištění samozřejmě stoupá v závislosti na vytíženosti komínu a době užívání spotřebiče.

Trochu jiné to je u spotřebičů s výkonem nad 50 kW, komín v takovém případě vyžaduje pozornost odborníka, ale stačí ho vyčistit pouze jednou ročně. Jednotlivé termíny je možné najít v tab. 1.

Co o čištění komínů říká zákon?

Na čištění komínů se vztahuje zákon 320/2015 Sb. o Hasičském záchranném sboru České republiky, podstatné je pro naše potřeby znění paragrafů:

§ 44 Čištění a kontrola spalinové cesty
(1) Čištění nebo kontrolu spalinové cesty provádí osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví (dále jen „oprávněná osoba“).
(2) Čištění používané spalinové cesty sloužící pro odvod spalin od spotřebiče na pevná paliva o jmenovitém výkonu do 50 kW včetně nebo spalinové cesty sloužící pro odvod spalin od náhradních zdrojů elektrické energie (dieselagregáty) je možné provádět svépomocí. Čištění nebo kontrola spalinové cesty podle tohoto zákona u spalinové cesty pro spotřebiče na plynná paliva, kde odvod spalin je podle návodu nebo technických podmínek výrobce nedílnou součástí spotřebiče, se provádí podle návodu výrobce.
(3) Lhůty čištění a kontrol, způsob čištění spalinové cesty a způsob kontroly spalinové cesty stanoví prováděcí právní předpis.

§ 45 Revize spalinové cesty
(1) Revizi spalinové cesty provádí oprávněná osoba, která je současně revizním technikem spalinových cest ve smyslu zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (dále jen „revizní technik spalinových cest“).
(2) Důvody pro provádění revize spalinové cesty a způsob tohoto provádění stanoví prováděcí právní předpis.

Výkon připojeného spotřebiče paliv Činnost Druh paliva připojeného spotřebiče paliv
Pevné Kapalné Plynné
Celoroční provoz Sezónní provoz Celoroční provoz Sezónní provoz
do 50 kW včetně Čištění spalinové cesty 3 × za rok 2 × za rok 2 × za rok 1 × za rok 1 × za rok
Kontrola spalinové cesty 1 × za rok 1 × za rok 1 × za rok
nad 50 kW Čištění a kontrola spalinové cesty 2 × za rok 1 × za rok 1 × za rok

Tab. 1 Lhůty potřebných úkonů dle vyhlášky č. 34/2016 Sb. platné od roku 2016.

Kontrola nebo revize?

Přestože mnoho lidí termíny zaměňuje, mezi kontrolou a revizí je velký rozdíl.

Kontrolu je třeba provádět každý rok (viz tab. 1) a to nehledě na typ spotřebiče, který je na komín napojen (pouze u spotřebičů na pevná paliva s výkonem nad 50 kW je třeba kontrolovat 2x ročně). Kontrola spočívá v, logicky, kontrole spalinové cesty. Jejím cílem je odhalit případné drobné závady, zhodnotit jejich závažnost a upozornit na ty podstatnější. Závěrem by samozřejmě měl být i návrh řešení nalezených závad. Zprávu o takové kontrole může vydat pouze odborně způsobilá osoba či firma s živnostenským oprávněním v oboru kominictví (viz výpis ze zákona výše).

Revize je oproti kontrole jednorázová záležitost, kterou je třeba odbýt ve chvíli, kdy má spalinová cesta být uvedena poprvé do provozu – a doklad o provedení této revize je podmínkou kolaudace objektu. Revizi je třeba provést i v případě, že na spalinové cestě došlo k zásadní změně (mezi to se počítá např. i pouhá výměna spotřebiče). Zprávu o revizi může vystavit pouze revizní technik spalinových cest, případně revizní technik komínů, zkrátka – opět – pouze odborník.

Kdy je třeba pozvat kominíka?

Samozřejmě kromě povinné, pravidelné kontroly je třeba pozvat na prohlídku komínu odborníka v těchto případech:

  • před uvedením komínu do provozu,
  • po stavební úpravě komína,
  • při změně paliva spotřebiče,
  • při změně spotřebiče,
  • po požáru,
  • při odhalení trhlin nebo při podezření na existenci trhlin,
  • pokud při čištění narazíme na dehet.

V čem spočívá kontrola?

V první řadě je třeba v dostatečném předstihu odstavit všechny spotřebiče, aby spalinová cesta opravdu vychladla. Pokud plánujeme i kontrolu, je lepší čištění neprovádět a komín jen nechat vystydnout, aby kominík viděl komín tak, jak se skončilo s vytápěním. Když kominík komín i vyčistí, je vyšší šance, že odhalí případné nedostatky nebo závady.

Při kontrole je třeba se zaměřit i na nadstřešní a půdní část, které jsou namáhány nejen spalinami, ale i teplotními rozdíly či povětrnostními podmínkami (případně řáděním živočichů, kteří se na půdu dostali). Více samozřejmě trpí starší komíny, zejména ty z jednovrstvého zdiva, což je nejlépe vidět na degradaci spojovací malty. U těchto komínů je při vybírání sazí potřeba důkladně prohlédnout, zda saze neobsahují písek z omítky, malty či cihelnou suť.

Pokud se problém s konstrukcí komínu zachytí včas, je velmi dobře řešitelný. Pokud se ovšem závada opakuje, je třeba pokročit k celkové, systémové rekonstrukcí celé spalinové cesty, tedy například k převložkování stávajícího komínového průduchu.

Na palivu záleží

Jednou z největších chybu je používání nevhodného paliva, což vede k zadehtování komínových průduchů. Pokud se dehet vznítí, vznikají v komíně teploty až k 1000 °C, což už ohrožuje celý objekt. Požár v komínu rovněž vede k popraskání zdiva komínu, což si následně vyžádá nákladnou opravu.

Problém sazí je neméně problematický – saze, pokud nejsou pravidelně vybírány, mohou sopouch ucpat. Následně pak dochází k uvolňování nebezpečného oxidu uhelnatého do prostoru objektu.

Pokud vznikne kvůli zanedbané údržbě komínu požár a majitel se neprokáže platným potvrzením o kontrole a údržbě, hrozí mu pokuta ve výši několika desetitisíců korun – a samozřejmě i dohady s pojišťovnou, která velmi pravděpodobně odmítne záležitost pokrýt z pojištění.

Co budeme potřebovat?

Kromě pomůcek pro samotné čistění komína dle zvoleného způsobu čištění – s tím nejlépe poradí odborníci v prodejně – je třeba pořídit i pracovní rukavice, brýle a prachovou masku. Pokud je potřeba, je vhodné využít i ochranné plachty či folie, aby při čištění vzniklo co nejméně nepořádku. Pokud budeme čistit komín komínovými dvířky, je vhodné si pořídit i nehořlavou podložku a obložit okolní podlahu.

Jak na čištění komínu?

V první řadě je třeba zmínit, že na správné čištění komínu je potřeba mít správné vybavení – takže například kominický strojek s lanem a sluníčkem nebo kominický set se štosákovým kartáčem. U komínů s délkou do šesti metrů je možné čištění provést zdola, ve všech případech je ovšem lepší čištění provést shora, ze střechy či skrz vymetací otvor v půdním prostoru (nejčastěji u komínů, u kterých nelze čistit přes ústí komína).

Při pohybu po střeše samozřejmě platí všechna pravidla pro práci ve výškách a je vhodné se pohybovat s maximální opatrností. Před samotným čištěním je vhodné rovněž použít chemický čistič, který spálíme ve spotřebiči a necháme působit. Čistíme s odstupem několika hodin, klidně až druhý den.

V prvním kroku odmontujeme komínovou stříšku a ucpeme všechna dvířka. V případě otevřeného krbu je třeba ho zakrýt folií (a folii přilepit či zatížit) včetně okolní podlahy. Následně můžeme začít opatrně, pomalu spouštět kartáč do komínu (při čištění shora).

Při čištění zespodu použijeme tyč s kartáčem a nejdříve vyčistíme horní, pak spodní část komínu. Při čištění je vhodné kombinovat více pomůcek – například komínový strojek, závaží a štětku do komína. Pro komíny s vložkami a pro nerezové komíny volíme nářadí spíše kulaté, pro hranaté vnitřní průduchy komína použijeme, samozřejmě, hranaté štětky a hranaté kartáče. Čistíme jemně, opatrně, nikoliv „přes sílu“.

Pokud čistíme správně, mělo by dojít ke spadání všech uvolněných nečistot do spodní části komína – k těm se dostaneme přes spodní komínová dvířka, která nejčastěji najdeme pod připojovacím místem pro kamna nebo kotel. Tyto nečistoty řádně vymeteme. Před opětovným uvedením do provozu nezapomeneme odstranit všechny ucpávky a fólie.

Závěrem je nutné zdůraznit, že pokud při čištění, v jakékoli fázi, narazíme na mazlavý dehet, pak už nejde o čištění, které zvládneme svépomocí. Dehet v komíně musí řešit odborník!