Oblíbený areál dětského hřiště a komunitní zahrady v uličce Za Haštalem získá novou tvář. Vzhled, mobiliář i povrchy vycházejí téměř výlučně z požadavků a návrhů, které byly shromážděny v průběhu veřejné participace. Rekonstrukce by měla být dokončena na přelomu května a června.

Byli to právě místní rodiče i další uživatelé, kteří do nového vzhledu dětského hřiště a celého areálu výrazně promluvili. A to včetně komunitní zahrady, při jejíž úpravách se pamatuje i na nejmenší pěstitele. Kromě rodin s dětmi ji totiž využívá i mateřské centrum YMCA.

„Rodičům i jejich dětem jsme vyšli maximálně vstříc. Na zdejším hřišti tak i nadále budou oblíbené herní prvky. Domeček i původní pítko, ke kterému navíc přibude mlžítko, zůstanou. Oblíbená dráha pro odrážedla, jakýsi symbol tohoto místa, nejen že zůstane, ale v rámci rekonstrukce bude dráha prodloužena a ideální povrch pro závodníky bude zachován. Areál nově doplní například nový strom, solitérní zeleň nebo truhlíky pro malé pěstitele, kteří se díky práci na nich budou už od útlého věku seznamovat se zázraky přírody. To vše v samotném historickém centru Prahy. Ostatní pěstební místa zdejší komunitní zahrady se samozřejmě nemění,“ popsala místostarostka Kateřina Klasnová, která má ve své gesci životní prostředí, kam mimo jiné patří správa a rozvoj dětských hřišť a komunitních zahrad Prahy 1.

Nová podoba areálu respektuje jedinečnost a intimitu tohoto místa. Na zachování historické lampy nebo již zmíněného původního pítka plynule navazuje volba materiálů herních prvků i povrchů hřiště. Zvolené řešení je v přirozené symbióze s okolní zástavbou a zároveň poskytuje možnost volnočasových aktivit dětí i pěstitelů mnoha věkových kategorií.