Proč zařadit cibuli do jídelníčku a jak často to dělat

Cibule

Proč zařadit cibuli do jídelníčku a jak často to dělat. Možná máte svůj více či méně dobrý důvod, proč se vyhýbáte konzumaci cibule. Možná je to obava, že váš dech potom nebude právě příjemný, nebo možná váš žaludek cibuli špatně tráví. Ukážeme vám, proč je dobré se pravidelné konzumaci cibule nevyhýbat, protože nepřináší zdaleka jen více chutě do pokrmů, ale má také blahodárné účinky na lidské zdraví, a to díky svému složení.

Co obsahuje cibule?

Bez ohledu na druh a velikost cibule lze říct, že k základním složkám této zeleniny patří:

  • vitamin B
  • vitamin C
  • draslík
  • hořčík
  • mangan
  • vláknina
  • sacharidy, a
  • tuky.

A v čem tedy spočívá pozitivní působení cibule na lidské zdraví?

Posílí vaše srdce a cévní systém

Tyto účinky cibule byly prokázány několika odbornými studiemi. Cibule přispívá ke snižování krevního tlaku, snižování hladiny špatného cholesterolu a také brání vzniku různých zánětů a zmírňuje ty, které již probíhají. Nejvíce účinné látky má červená cibule.

Cibulové kroužky

Foto: Pixabay

Pomůže snížit hladinu soli a usnadní redukci hmotnosti

Sůl je sice pro organismus potřebná, ale jen v malém množství. K nahrazení soli pomůže při dochucování nejen jiné koření, ale také například česnek nebo právě cibule. Pokrm tak bude nejen chutný, ale mnohem zdravější. Navíc, cibule k jídlu nepřidá téměř žádné kalorie, ale naopak ho obohatí o vitaminy, důležité minerály a také vlákninu.

Optimalizuje trávení

Vláknina, kterou cibule obsahuje, podporuje tvorbu probiotik a přispívá tak ke zlepšení stavu a fungování střev. Cibule se však nehodí pro každého, opatrní by měli být jedinci, kteří trpí onemocněním zvaným syndrom dráždivého střeva (nebo tračníku).

Zlepší váš imunitní systém

Cibule obsahuje kromě vitaminů také velice důležité antioxidanty, které jsou nezbytné pro posílení imunitního systému. Šťáva z cibule, lehce doplněná například trochou medu, je účinným prostředkem například při nachlazení.

Blanšírovaná cibule – postup

Nemá vaše trávení cibuli právě v lásce? Pak vsaďte na tu blanšírovanou.

  • Oloupejte cibule a nakrájejte je podle požadovaného tvaru. Můžete je nakrájet na plátky, kráje, čtvrtky nebo podle vaší preference.
  • Přiveďte hrnec vody k varu. Jakmile voda začne vařit, ponořte nakrájenou cibuli do vroucí vody.
  • Nechte cibuli vařit ve vroucí vodě po dobu přibližně 1-2 minut, v závislosti na velikosti kousků cibule. Tato doba vaření je dostatečná k zastavení enzymatických procesů.
  • Po uplynutí doby vaření rychle vyjměte cibuli z vroucí vody a vložte ji do ledové vody nebo pod tekoucí studenou vodou. Tímto krokem zastavíte proces vaření a zachováte barvu, texturu a chuť cibule.

 

Zdroj: https://jakzdrave.cz/vyziva/cibule-na-krevni-cukr/, https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/zdravi-cibule-nachlazeni-imunita.A200107_115346_zdravi_abr

Náhledové foto: Pixabay

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.