Antikoncepce po porodu: způsoby, jakými se dá bránit otěhotnění

Druhy antikoncepce

I když se doporučuje nezačínat se sexem dříve, než 6 týdnů po porodu, někdy je to možné už dříve. Záleží na tom, jak rychle se žena hojí a na co se cítí. V řadě případů už může dojít k intimní chvilce mezi dvěma manželi už po 4 týdnech. Je ale nutné upozornit, že i když je pravděpodobnost znovu otěhotnět malá, stále existuje! Proto byste se už v těchto dnech měli začít vhodným způsobem chránit. Po ukončení obvykle následuje kontrolo u gynekologa, kde můžete zkonzultovat případné užívání antikoncepce.

Kojení jako antikoncepce

Spousta žen spoléhá na to, že když kojí, nemůže otěhotnět. To je běžný mýtus. Pravdou je, že během kojení se uvolňuje hormon prolaktin, který brzdí ovulaci. Pravděpodobnost otěhotní je sice nízká, ale EXISTUJE. Je spousta faktorů, které mohou narušit antikoncepční účinek prolaktinu. Stačí, když pauzy mezi kojením jsou delší než 3-4 hodiny a může dojít ke snížení tvorby prolaktinu a tedy i ke snížení jeho antikoncepčního účinku.

  • Po porodu je hladina prolaktinu 200 ng/ml.
  • 10 dní po porodu je 90 ng/ml.
  • 3 měsíce po porodu je už 50-60 ng/ml.
  • Normální rozmezí, při kterém je možné otěhotnět je 8-10 ng/ml.
Miminko
Foto: Pexels

Antikoncepce po porodu

Lékař bude rozhodovat o předepsání správné antikoncepce na základě toho, zda už se ženě vrátil pravidelný měsíční cyklus nebo ne. V takovém případě je volba antikoncepce jednodušší, nicméně jen malé procento žen dostane menstruace 6 týdnů po porodu. Asi 29 % žen dostane první menstruaci po porodu mezi 6. týdnem a 6. měsícem, 35 % žen pak až po 6 měsících. Jedním z nejjednodušších způsobů jsou prezervativy, které se doporučují též proto, že fungují jako ochrana před možnými infekcemi, na které jsou ženy po porodu citlivější.

Hormonální antikoncepce je možná i při kojení

Častým mýtem, který je běžně rozšířený, je to, že ženy, které kojí, nesmí používat hormonální antikoncepci. Není tak docela pravda. Takové ženy se mají vyhýbat antikoncepci, která obsahuje estrogen, protože blokuje laktaci. Existuje ale ještě jiný hormon, gestagen, který je obsažen v antikoncepci vhodné i pro kojící ženy. Jako hormonální antikoncepci můžete používat pilulky, které užíváte každý den, nebo injekce, které se aplikují jednou za několik měsíců.

Nitroděložní tělísko po porodu

Zatímco v minulosti byla tělíska méně spolehlivá a byly s nimi problémy, v dnešní době už jsou považovány ze jednu z nejlepších forem antikoncepce. Existují hormonální i nehormonální tělíska. Fungují podobně jako antikoncepční pilulka a po zavedení je možné je nosit až 5 let. Když si spočítáme, že hormonální tělísko stojí 4 až 6 000 Kč (plus 1 000 Kč se platí lékaři za zavedení), jedná se též o finančně nejvýhodnější antikoncepci (za jedno balení antikoncepčních pilulek se platí cca 800 Kč a vydrží na 3 měsíce – za šest let je to tedy přes 19 000 Kč).

Zdroje info:

https://gemini.pl/poradnik/ciaza-i-porod/antykoncepcja-po-porodzie-co-wybrac/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31001809/

Foto: Pexels