Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Továrna v Mníšku pod Brdy už není psaná na Abramovičův koncern. Stopy k novému vlastníkovi končí v Abú Dhabí

Největší podíl v koncernu Evraz má sankcionovaný podnikatel Roman Abramovič. Foto: Profimedia
Největší podíl v koncernu Evraz má sankcionovaný podnikatel Roman Abramovič. Foto: Profimedia

Společnost Czech Vanadium patřila mezi nejvýraznější firmy s ruskými majiteli, které v Česku zůstaly po útoku na Ukrajinu před dvěma lety. Nyní podnik, zabývající se výrobou slitiny ferovanad, změnil majitele. Doposud měl přímou vazbu na ruského podnikatele Romana Abramoviče. Ten čelí sankcím západních států.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Společnost ze středočeského Mníšku pod Brdy vznikla v devadesátých letech pod názvem Nikom, a to transformací z podniku Kovohutě Mníšek. V roce 2007 ji ovládl ruský koncern Evraz, který mimo jiné provozuje železnorudné doly.

Právě kvůli jejímu majiteli se ale o společnost z Mníšku pod Brdy začaly zajímat české úřady. Největším akcionářem ruského koncernu Evraz je totiž ruský podnikatel Roman Abramovič, který byl v Evropě známý především jako majitel fotbalového klubu Chelsea. Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu se kvůli svým vazbám na Kreml dostal na sankční seznamy Velké Británie, Evropské unie nebo Kanady.

Abramovič je na základě podílu v mateřské korporaci Evraz v české evidenci skutečných majitelů doposud vedený jako koncový vlastník továrny v Mníšku. Jde ale o více než rok starý, neaktualizovaný údaj.

Továrna má podle českého obchodního rejstříku od začátku března nového majitele. Jediným akcionářem je nově

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sankce proti Rusku

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější