střecha tašky

Střechy pro rok 2024: Jaké jsou trendy u nás i ve světě?

Partneři sekce:
  • Prefa

Přestože se to zdá téměř nemožné, i střechy podléhají trendům. Rozhodně si to nelze představit ve stejném měřítku, jak běžně pojem chápeme například díky módnímu průmyslu, ale rozhodně nelze říct, že by střechy byly konzervativním a neměnným odvětvím stavebnictví. Trendy v zastřešení jsou pak velmi regionálně orientované (v závislosti na místní tradici a na počasí), přesto lze vysledovat několik “novinek”, které se zřejmě ukážou jako globální.

Tyto trendy jsou spíše logickým vývojem trhu, který odpovídá poptávce, tedy měnícím se potřebám a preferencím majitelů objektů. Trendem letošního roku, jak je určitě možné vytušit z celkového směřování stavebnictví, jsou ekologické střešní materiály.

Můžeme tak očekávat například:

  • výrobky syntetické, z recyklovaného plastu a gumy,
  • solární tašky,
  • obytné, zelené střechy,
  • střešní nátěry snižující absorpci tepla,
  • chladné, světlé barvy střešní krytiny.

Střecha jako umění

Architekti, jak je známo z minulosti, jsou neradi omezováni fyzikálními zákony, když chtějí naplnit svou vizi. A do takové vize samozřejmě spadají i střechy. Je samozřejmé že běžné objekty a rodinné domy zřejmě nebudou zastřešeny futuristickým blobem, přesto lze předpokládat že se vyskytnou návrhy či realizace střech jedinečných tvarů, zejména sudově zakřivených, klenutých či zalomených jako motýli křídla – užití více střešních rovin a sklonů či více střešních úrovní bylo populární již v minulých letech, není tedy důvod v tomto trendu nepokračovat.

Charakter a jistý pocit unikátnosti lze střeše dodat i prostřednictvím barevnosti střešních tašek či ozdobami, jako jsou vikýře, věžičky, kovové akcenty nebo dekorativní hřebenové linie. V barvách vedou světlejší, jasnější odstíny a minimalistický styl (ten se ostatně opakovaně objevuje i v interiérovém designu).

Cílem světlejších střech a střech v chladných barevných odstínech ( šedá, modrá, zelená) je snížení absorpce tepla střešní krytinou, což často vede k zvyšování teplot v půdních prostorách a podstřeší. Objevují se i požadavky na čistě bílou střechu, zejména v kombinaci se střechou plochou.

Jak je na tom Česká republika? Zlatá taška 2024 zná vítěze!

BESK: větrací taška
Nová větrací taška se vyznačuje absencí nalepeného kloboučku, odvětrání probíhá štěrbinou pod prostřední vlnou tašky. Tím se zamezí možné utržení kloboučku a možného zranění či poškození majetku.

nanosun: solární panel sunman SMF430F-12x12UW
SUNMAN přináší panel vytvořený technologií PERC s technologií uhlíkových vláken. Výsledkem je velmi tenký panel lehčí o 70 % než klasický modul.

Čestná uznání
AAA Solar: vakuový trubicový kolektor s regulací teploty AAA SOL-30TRT
Solární kolektor s vysokou účinností a integrovanou regulací teploty je určen k ohřevu teplé užitkové vody, bazénů i k přitápění. Lze jej namontovat v úhlu od 5° do 90°.

GWS Ground Waterproofing Systems: PAROC PREMO 90
Střešní deska na bázi kamenné vlny, která se používá jako vrchní vrstva izolace a je určena pro střechy a plochy vystavené zvláště vysokému mechanickému zatížení.

PRVNÍ CHODSKÁ TESARIO: TULITO
TULITO je moderní verzí léty prověřeného a důvěrně známého konceptu vycházejícího z klasické „áčkové“ chatky, která byla populární už v 70. letech 20. století nejen u nás, ale i v zahraničí.

WELDPLAST ČR: VARIMAT 700
Svařovací automat pro svařování střešních hydroizolací.

Teplota především

Celá řada trendů směřuje právě k omezení absorpce tepla do střešního pláště. Absorbované teplo lze snížit jak barvou samotných střešních tašek, tak i reflexními nátěry, chladivými střešními membránami a silnějšími izolacemi. Napomáhá i vhodně provedené větrání střechy v rámci větracích tašek a hřebenových průduchů.

Je důležité zdůraznit, že zmíněné membrány a izolace nepomáhají přímo s absorpcí tepla střešními taškami, ale minimalizují přenos tepla skrz střešní skladbu až do podkroví.

Řešením může být také osazení fotovoltaických panelů či fotovoltaických střešních tašek.

Chystá se pokrok v solární energii?

Malé domácí elektrárny jsou stále oblíbeným zdrojem energie pro domácnosti a, od roku 2023, i pro bytové domy. Již v minulosti jsme měli možnost pozorovat vývoj, který fotovoltaické panely odkláněl od dobře známých velkých ploch na ty menší, o rozměru jedné střešní tašky. V současnosti se tak dá předpokládat, že vývoj bude pokračovat právě tímto směrem a střešní systémy s integrovanou fotovoltaikou budou dostupnější a účinnější – a dostupnější i z hlediska tvarové variability tašky.

Lze předpokládat i možnost napojení takových tašek na integrovanou IoT (Internet of things), což by pomáhalo elektrárnu monitorovat a ovládat vzdáleně, například pomocí mobilu. V praxi by tak střechy byly osazeny senzory a monitory, které by nás v reálném čase informovaly o celé řadě proměnných a o stavu střechy. Výsledkem by měly být, opět, energeticky efektivnější střechy, u kterých bude možné vyřešit potenciální problémy (přehřívání, zatékání ad.) již velmi krátce po jejich vzniku.

Zdroj: Schlieger

 

Údržba ano nebo ne?

Fotovoltaika, jak jistě mnoho z nás tuší, vyžaduje pravidelnou údržbu, aby si zachovala svou výkonnost. Jako opačný, ale neméně žádaný trend se ukazují střechy nenáročné na údržbu, které si dobře vedou i z dlouhodobého hlediska. Mezi těmito typy krytin kralují ty kovové. Za nimi následují klasické taškové střechy, které čas od času vyžadují výměnu poškozených tašek (apod.), celkově se však opět jedná o velmi nenáročné řešení.

Je libo mrkev?

Stále častěji se prosazují i vegetační, zelené střechy, které mají často ve městech snahu nahradit nedostatek zeleně v ulicích. Výhodou takové střechy je nejen boj s vysokými teplotami na ulicích, ale i zlepšení kvality vzduchu, nižší spotřeba energie objektu či efektivní nakládání s dešťovou vodou.

Velkým plusem zelených střech je možnost obytného, využitelného prostoru mezi zelení – tedy vytvoření pochozí, zelené střechy, která umožňuje například posezení, či – pokud dotáhneme skladbu střechy do extrému – i pěstování vlastní zeleniny přímo na střeše našeho domu.

Co už trendy rozhodně není?

Prvním velkým „ne“ mezi střešními krytinami jsou dřevěné střešní krytiny a to zejména z požárního hlediska. A přestože dřevo má své kouzlo a v České republice i tradici, jsou tyto střechy poměrně náročné i na údržbu a vyžadují pravidelné kontroly a péči.

Druhým velkým „ne“ jsou vestavěné střešní krytiny, složené z vrstvy asfaltu/dehtu a štěrku. Tyto střechy, často používané na komerčních budovách, jsou pracné, závislé na ropných materiálech a náchylné k netěsnostem.

Třetím, velmi pochopitelným, „ne“ jsou azbestové krytiny a to zejména kvůli zdravotním rizikům. Přestože některé starší domy stále mají azbestovou krytinu, v současné době je azbest jako takový samozřejmě zakázán, v České republice už téměř 20 let.