reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Režisérka Špátová natočila celovečerní dokument o Petrovi Jandovi

08:24, 19. 3. 2024
Film Aleš Borovan

Ve čtvrtek 2. května dorazí do kin celovečerní dokument Django, věnovaný legendárnímu rockerovi a zakladateli skupiny Olympic Petrovi Jandovi. Režisérka Olga Malířová Špátová (na fotce vlevo; Karel, Jiří Suchy - Lehce s životem se prát) na něm pracovala cca rok a půl.

Film, ve kterém vystupují Janda a jeho žena Alice, jeho přátelé, bývalí i současní muzikanti kapely, vznikal v roce Jandových osmdesátin a zároveň šedesátin Olympicu. Nakonec se na plátnech objeví v den Jandových 82. narozenin. Malířová Špátová s muzikantem trávila čas společně se svým manželem, kameramanem Janem Malířem. Zároveň hojně čerpala z archívů.

"Archivy České televize nebo Krátkého filmu ukázaly i období, kdy kvalita repertoáru upadala, ale pak zase nabrala na síle. Příběh filmu vyprávím prostřednictvím Petrových písní. On sám říká, že často skládal písně, když mu v životě o něco důležitého šlo. Ve filmu se jeho písněmi vyjadřuju k dramatickým událostem a zvratům v jeho životě," uvedl Malířová Špátová.

Celkem vzniklo na 40 hodin materiálu. Ty Malířová Špátová stříhala se střihačkou Šárkou Sklenářovou s pauzami tři čtvrtě roku. "A to nepočítám tři velké letní koncerty, které jsme natočili se čtyřmi kameramany," doplnila režisérka. Producenty Djanga jsou Petr Kratochvíl a Jakub Červenka (Bedna Films). Koproducentem je samotný Petr Janda, hlavním partnerem Voyo.cz/TV Nova. Distributorem dokumentu je Bioscop/AQS.