Co mít, a naopak nemít u postele, aby se vám lépe spalo

Spánek

Co mít, a naopak nemít u postele, aby se vám lépe spalo? Spousty různého vybavení a věcí. Začít můžeme třeba nočním stolkem. Že je noční stolek zbytečným kouskem nábytku? To rozhodně neplatí, protože při správném vybavení dokáže posloužit pro zlepšení spánku a rychlejší usínání. Stačí jenom vědět, co si na noční stolek umístit a jak správně využít jeho potenciál.

Zásuvka poblíž

Jedním ze základních požadavků na vhodné umístění nočního stolku je přítomnost zásuvky někde poblíž. Má to svůj praktický důvod hned s několika možnostmi využití. V první řadě poslouží zásuvka pro zapojení stolní lampy, díky které si budete v posteli pohodlně číst oblíbenou knížku. Dále se bude hodit pro nabíjení mobilního telefonu. A v létě můžete dovnitř zapojit odpuzovač komárů, aby se ani nepřiblížili k vaší posteli.

Na budík u postele rozhodně nezapomínejte

Usínání bude hned o něco klidnější, když budete vědět, že máte všechno zařízené a ráno nezaspíte. Nařízený budík tak představuje skoro nezbytnost. Kromě klasických variant, které začnou pípat si dnes můžete pořídit moderní přístroje s šetrným způsobem probouzení například postupným rozsvěcováním či jinými vhodnými metodami.

Sklenice vody

Ať se nemusíte večer zvedat, když během usínání dostanete žízeň, nebo pro vyřešení prvního ranního doušku vody, který vás příjemně osvěží. Jen si dávejte pozor, ať sklenici nemáte příliš na kraji a máte pod ní tácek. Na stolku také můžete mít kapesníky, protože není nic horšího než muset vstávat kvůli kýchnutí či potřebě vysmrkat se.

Spánek

Foto: Pixabay

Prostor pro knihy

Minimálně jednu hodinu před usínáním se doporučuje nekoukat do žádné obrazovky. Zkuste tak chodit do postele o něco dřív a začtěte se do knihy. Uvidíte, že následně usnete opravdu rychle a projeví se to navíc na celkové kvalitě spánku. Ideální je, když má noční stolek přihrádku či zásuvku pro pohodlné ukládání aktuálně rozečtených knih, ať je máte přehledně po ruce kdykoliv se vám jen zachce.

Tipy pro lepší spánek

  • Relaxační techniky: Před spaním zkuste relaxační techniky, jako je meditace, hluboké dýchání, jóga nebo poslech relaxační hudby. Tělesné cvičení nebo strečink může také pomoci uvolnit napětí a usnadnit usínání.
  • Vytvoření relaxačního prostředí: Udělejte ze svého prostředí místo vhodné k odpočinku. Upravte své ložní prádlo a ztlumte světla. Pokud je to možné, regulujte teplotu a ztlumte hluk.
  • Omezte stimulaci: Zabývejte se činnostmi, které před spaním podporují klid a relaxaci. Vyhněte se stimulujícím aktivitám jako je sledování televize, používání elektroniky (smartphony, počítače) a čtení agresivních či vzrušujících materiálů.
  • Teplá koupel nebo sprcha: Teplá koupel nebo sprcha může pomoci uvolnit svaly a připravit tělo na spánek.

Zdroj: https://www.siberica.cz/blog/tipy-pro-lepsi-spanek/, https://www.notino.cz/beautyblog/tipy-a-rady/8-tipu-pro-lepsi-spanek-ktere-opravdu-funguji/

Náhledové foto: Pixabay

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.