Fluorid: je pro vás nebezpečný? A jak je to se zubní pastou

Fluorid nebo také fluor v zubní pastě byl něčím, co jsme vyhledávali. Slyšeli jste totiž tvrzení, že právě on je důležitý pro zachování zdraví našich zubů a ústní dutiny. V průběhu minulých let ale bylo publikováno několik studií, které pojednávali o jeho neurotoxicitě. Neurotoxicita je poškození mozku nebo nervového systému způsobené expozicí toxickým látkám. Fluorid může pomoci s posílením zubů a zubní skloviny, existují ale obavy, že nevýhody převažují nad výhodami.

Fluorid má mnohé nevýhody

V první řadě se ukázalo, že fluorid může způsobit mnohé zdravotní potíže. Vede například k žaludečním obtížím, ale také má dopad na vývoj mozku. A to zejména u dětí. Problém nastává tehdy, když je do těla doplněno nadbytečné množství fluoridu. Vede k odbarvování zubů a jeho náhlé přebytečné množství může dokonce způsobit smrt. Je problematické takové množství určit, protože se liší u každého člověka. Rozhodně je ale důvodem, proč bychom s ním měli šetřit.

Zubní pasta

Foto: Pixabay

Fluorid dokáže posílit zuby a zubní sklovinu

Posílení zubní skloviny a zubů je v podstatě jediným přínosem, který fluorid nabízí. Tento minerál se ale přidává také do pitné vody, což může být problém. Obsažen může být též v některých potravinách. Kvůli všem pochybným a potenciálním škodlivým účinkům fluoridu je dobré vyhledávat produkty, které jej neobsahují. A to se týká i zubní pasty. Hledejte produkty, které jsou označeny asociací ADA, FDA nebo normy ISO pro prostředky na čištění zubů za bezpečné ke každodennímu použití.

Zubní pasta bez fluoridu

Může tedy zubní pasta bez fluoridu pomoci vyčistit vaše zuby? Záležet bude na jeho složení. Místo fluoridu se používá organický xylitol, což je přírodní cukerný alkohol, který se nachází v rostlinách. Eliminuje cukr a špatné bakterie v ústech. Škodlivé bakterie, které se nachází v ústní dutině, totiž ke svému přežití potřebují cukry.

Ale xylitol nedokážou strávit. Ztrácí tak svou energii ve snaze spotřebovat molekulu tohoto „cukru“ až nakonec dojde k jejich vymření. Jakmile jsou všechny špatné bakterie pryč a ven z vašich úst a vaše ústa jsou na dokonalé rovnováze pH 7,0, dochází k demineralizaci. To znamená, že zuby jsou schopné posilovat se i bez fluoridu.

Zdroje info:

https://orlcares.com/blogs/orl-cares-blog/should-you-be-concerned-about-fluoride-toothpaste

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7261729/

Foto: Pixabay