Japonská centrální banka opustila politiku záporných úroků

390
japonska
Historická budova BOJ / Foto: Japan Exchange Group

Japonská centrální banka [BOJ] dnes [19.3.] jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní úrokovou sazbu zvýšila poprvé po 17 letech. To z minus 0,1 procenta do pásma nula až 0,1 procenta.

Banka výsledek zasedání k měnové politice oznámila ve svém prohlášení. Podle analytiků v Japonsku tak dnes skončila éra, kdy se měnoví tvůrci po celém světě snažili podpořit hospodářský růst pomocí levných peněz a nekonvenčních měnových nástrojů. Záporné úrokové sazby měly v posledních osmi letech stimulovat stagnující japonskou ekonomiku.

„Velice vítám, že skončila éra bezcenných peněz. Já si prostě myslím, že po mnoha letech experimentů celý svět zjistil to, na co už přišel Jára Cimrman. Totiž, že vyfukováním tabákového dýmu do vody, zlato nevzniká. A my jsme celosvětově přišli na to, že nulovými úroky a tištěním peněz prosperita nevzniká,“ popsal tuto politiku v nedávném podcastu FinTag ředitel investic společnosti Amundi ČR Petr Šimčák s tím, že se opět stává důležitá cena peněz, produktivita práce, zodpovědnost a rozumné projekty.

BOJ také upustila od politiky známé jako kontrola výnosové křivky [YCC]. Ta spočívala v nákupu japonských státních dluhopisů za účelem kontroly úrokových sazeb. Centrální banka uvedla, že bude nadále nakupovat “zhruba stejné množství” státních dluhopisů jako dosud a v případě rychlého růstu jejich výnosů nákupy zvýší. BOJ se dále rozhodla ukončit nákupy rizikových aktiv, jako jsou burzovně obchodované fondy [ETF] a japonské nemovitostní investiční trusty.

„Usoudili jsme, že udržitelné a stabilní dosažení našeho cenového cíle je na dohled,” uvedla centrální banka.

Další zvýšení sazeb bude následovat

Očekávání, že BOJ zvýší sazby, rostla od nástupu guvernéra Kazua Uedy do funkce v dubnu loňského roku. Vzhledem k tomu, že inflace již více než rok překračuje dvouprocentní cíl BOJ, mnozí hráči na trhu předpokládali ukončení záporných úrokových sazeb buď v březnu, nebo v dubnu. Poslední oficiální údaje ukázaly, že i když tempo růstu cen zpomaluje, jádrová spotřebitelská inflace v Japonsku se v lednu udržela na dvouprocentním cíli banky.

„Rozhodnutí, zda sazby půjdou nahoru, záviselo také na tom, zda velké společnosti v zemi zvýší zaměstnancům mzdy, aby jim pomohly vyrovnat se s rostoucími životními náklady,“ uvedla analytička Nobuko Kobajašiová z poradenské společnosti EY-Parthenon.

Japonské akcie letí vzhůru. Nabízí se ETF, CFD i měnové páry

Odbory minulý týden oznámily, že zaměstnanci velkých firem dostanou přidáno 5,28 procenta, což je nejvíce za posledních 33 let. Mzdy v zemi od konce 90. let stagnovaly. Spotřebitelské ceny rostly velmi pomalu, nebo dokonce klesaly.

Analytici připomínají, že japonská ekonomika postupně ztrácí konkurenceschopnost a produktivitu. Což se děje v situaci, kdy se počet obyvatel snižuje. Japonci stárnou a mají méně dětí. Japonsko v roce 2010 opustilo pozici druhé největší ekonomiky světa a na jeho místo se dostala Čína. Loni pak Japonsko přišlo i o třetí příčku, z níž ho sesadilo Německo.

Japonská ekonomika se vymanila z deflace

Japonský jen v reakci na rozhodnutí centrální banky prudce oslabil. Krátce před 8:00 středoevropského času ztrácel k americkému dolaru 0,8 procenta. A už dříve se dostal i pod hranici 150 JPY za dolar.

„BOJ dnes učinila první nejistý krok směrem k normalizaci měnové politiky,” uvedl analytik Frederic Neumann z banky HSBC v Hongkongu.

ČNB srovnala vývoj v Japonsku a eurozóně a varuje před riziky

„Zejména odstranění záporných úrokových sazeb signalizuje přesvědčení BOJ, že se Japonsko vymanilo ze sevření deflace,” dodal.

Velké japonské banky již oznámily, že plánují zvednout úrokové sazby u běžných vkladů v jenech. Podle agentury Reuters to uvedla společnost Mizuho a Sumitomo Mitsui Financial Group. V obou případech by šlo o první takové zvýšení od února 2007.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here