Dílna a hobby

Jak mít originální výzdobu na Velikonoce? Zkuste tyto 4 nápady z toho, co už máte doma!

Velikonoční svátky se nezadržitelně blíží a vy už možná nyní přemýšlíte, jak letos vyšperkujete svůj interiér či jak ozdobíte vajíčka. Přinášíme vám hned několik originálních technik, jak můžete nazdobit vyfouklá vajíčka a oslnit tak každého, kdo k vám domů přijde na návštěvu.

barevná velikonoční vejce v košíku
Zdroj: Shutterstock

Velikonoce bezesporu patří mezi nejoblíbenější svátky u nás. A jen málokdo si dokáže tyto populární svátky představit bez veselých velikonočních vajíček. Jejich zdobení si tak každoročně ve spoustě domácností užívají snad všichni členové rodiny.

Představujeme vám hned několik skvělých tipů, jak můžete nabarvit vyfouklá velikonoční vajíčka, jimiž pak můžete vyzdobit svůj domov nebo je použít jako součást nějaké velikonoční dekorace. Navíc se při barvení zabavíte nejen vy, ale touto zábavnou aktivitou nadchnete například i své děti.

Upozornění: Níže doporučené způsoby barvení vajíček jsou určené jen pro barvení vyfouklých vajíček! V těchto technikách totiž figurují nepotravinářská barviva, proto nejsou vhodné na barvení vajec, které budete později konzumovat!

Lak na nehty v hlavní roli


Tento způsob zdobení vyfouklých velikonočních vajíček je obzvlášť oblíbený a věřte, že si při něm opravdu vyhrajete. A výsledek je skutečně kouzelný. S lakem na nehty se dá totiž vskutku čarovat. Tato technika je navíc nenáročná na čas a budete k ní potřebovat jen pár věcí.

barevné lahvičky laku na nehty
S lakem na nehty se dá totiž vskutku čarovat. | Zdroj: Shutterstock

Náš tip: Bez laku na nehty se v tomto případě neobejdete. Letošním hitem Velikonoc jsou však pastelové a pudrové barvy. Pokud se tedy chcete držet trendů, měli byste si na barvení vajíček pořídit laky na nehty právě v těchto tónech. Určitě zabodujete, když sáhnete například po meruňkové, limetkově zelené, světle růžové, levandulové či mentolové.

Co budete potřebovat?

  • – Vyfouknutá vajíčka
  • – Několik laků na nehty ve vámi vybraných barvách
  • – Kelímek s vodou pokojové teploty (Kelímek by měl být tak velký, aby se do něj vajíčko vešlo.)
  • – Špejle
  • – Špendlíky, které napícháte například do polystyrenu, aby zde mohla vajíčka uschnout.
  • – Plastelínu

Jak vyrobit?

  1. Připravte si kelímek s vodou. Jen si dejte pozor, aby voda nebyla příliš studená. Nesmí být ani moc horká, nebo by se vám barvení lakem nepodařilo.
  2. Poté do vody nakapejte několik laků na nehty. Barvy můžete různě kombinovat. Je však důležité, aby laky na nehty pokryly celou hladinu vody. Pak pomocí špejle barvy promíchejte, aby vznikly zajímavé vzory.
  3. Poté vyfouklé vajíčka nasaďte na čistou špejli a upevněte ho pomocí plastelíny. Pak špejli s vajíčkem položte na hladinu vody a jemně špejlí otáčejte, dokud se celé vajíčko nenabarví. Posléze obarvené vajíčko opatrně položte na špendlíky, které jste napíchali do polystyrenu a nechte ho zde zcela uschnout.

Pohrajte si s temperami

Malování na vejce temperami se těší velké oblibě už dlouhé roky. Díky temperám můžete vytvořit opravdu veselé a pestré malby. Tato technika je také velmi vhodná pro malé děti, které se chtějí do velikonočních příprav zapojit. Při malování na vyfouklá vajíčka temperami můžete dát průchod své fantazii a vejce vyzdobit jakkoli, jak vás jen napadne.

paleta barev
Díky temperám můžete vytvořit opravdu veselé a pestré malby. | Zdroj: Shutterstock

Náš tip: Letošní Velikonoce ovládnou kromě pastelových a pudrových barev také puntíky. Velkou parádu tedy uděláte, když vyfouknete vajíčka s čistě bílou skořápkou a štětcem na ni uděláte puntíky právě v pastelových tónech.

Obalte vajíčka v rýži

Tento způsob zdobení vajíček je poněkud netradiční, nicméně o to více je originální. Vyfouknuté vajíčko potřete pomocí štětce celé lepidlem a obalte ho například v rýži. Vznikne tak vskutku zajímavé zdobení. Místo rýže můžete také použít třeba pohanku či různě zbarvené koření.

velikonoční vajíčka ve zlatých třpitkách
Zdobení vajíček pomocí třpytek není nikterak náročné. | Zdroj: Shutterstock

Třpytivé Velikonoce

Zdobení vajíček pomocí třpytek není nikterak náročné a takto ozdobená vyfouklá vajíčka působí skutečně luxusním dojmem. A jak takovou dekoraci vyrobit? Na vajíčko naneste štětcem tekuté lepidlo a poté ho úplně celé posypte třpytkami tak, aby nikde skořápka neprosvítala. Snad jedinou nevýhodou je, že třpytky budete mít všude, nicméně za výsledek to určitě stojí.

GALERIE

Zdroj: www.jenzeny.cz
Text: Michaela Míčová
Foto: Shutterstock