reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Allegro pokračuje v tažení střední Evropou, oficiálně vstupuje na Slovensko

10:13, 20. 3. 2024
E-commerce Aleš Borovan

Polské e-commerce tržiště Allegro, které je kotováno na varšavské burze, s odstupem cca tři čtvrtě roku po České republice oficiálně vstupuje i na slovenský trh. Marketplace v Česku vlastní i e-shop Mall, logistického operátora We/Do nebo další online obchod Czc.cz.

Na doméně Allegro.sk si zákazníci budou moci vybrat z více než 100 milionu dostupných nabídek. Nabídka zahrnuje i zboží od tisíců českých obchodníků, kteří tak získávají přístup na nový trh s dosahem na několik milionů potenciálních zákazníků. Podle vlastních údajů v Česku tržiště získalo za necelý rok působení více než 1,6 milionu aktivních nakupujících.

"Po vstupu na český trh pro nás byla expanze na Slovensko dalším přirozeným krokem. Průzkumy nám totiž ukazují, že řada slovenských zákazníků již Allegro zná. Téměř 80 procent z nich má zájem na Allegro.sk nakoupit," uvedl Matthias Frechen, obchodní ředitel společnosti Allegro. Vstup na Slovensko je pro Allegro dalším krokem v zahraniční expanzi. Allegro nyní podle vlastních slov obsluhuje téměř 20 milionů aktivních kupujících ve střední Evropě. Polsko v současné době generuje 94 procent obchodů Allegro.

Podle posledních čísel za rok 2023, tržby z polských operací Allegra vzrostly o 19,7 procenta na téměř 8 miliard polských zlotých (přibližně 47 miliard korun), k čemuž přispěly "monetizační iniciativy zlepšující provize z prodejů i růst prodeje reklamy". Celoroční hrubá hodnota zboží (GMV) z polských operací vzrostla o 11 procent na 54,8 miliardy polských zlotých (více než 323 miliard korun).

Rostoucí tržby v kombinaci s pokračujícím řízením nákladů zvýšily upravený zisk EBITDA z polských operací v roce 2023 meziročně o 28 procenta na téměř 3 miliardy zlotých (17,7 miliard korun), přičemž téměř třetina z této částky byla generována ve 4. čtvrtletí. Upravená ztráta EBITDA segmentu Mall činila v loňském roce 205 milionů zlotých, "rychlost transformace nesplnila očekávání společnosti Allegro".