Marco de Rossi: Vidět Lucu porazit Novaka Djokoviče byl silný zážitek

Zdroj fotky: ATP Tour

Marco de Rossi je bývalým profesionálním tenistou ze San Marina. Svou kariéru hráče ale již ukončil a stal se z něj trenér Lucy Nardiho. Pod jeho vedením se mladý Ital postaral mimo jiné o skalp Novaka Djokoviče. O tom, jak tento moment prožíval právě jeho trenér, se dozvíte v novém rozhovoru.

Zdravím Marco a děkuji, že jste přijal pozvání do rozhovoru. Nejdříve bych se rád zeptal, jak jste se dostal k práci tenisového trenéra? Vím, že jste donedávna byl sám profesionálním hráčem. Ovlivnilo právě toto Vaše rozhodnutí stát se koučem?

Ano, byl jsem profesionálním tenistou ještě před několika málo měsíci. Často se stávalo, že jsem trénoval s Lucou v Pesaru, když jsme se oba vrátili domů z turnajů. Vždycky jsem si říkal, že až někdy skončím s tenisem, chci zůstat součástí tohoto sportu jako trenér. Luca mi tuto příležitost poskytl hned po skončení mé kariéry tenisty.

Bylo zvláštní, když se z Vás najednou stal trenér. Jaké pro Vás bylo zvyknout si na tuto rychlou životní změnu?

Abych byl upřímný, ten přechod z hráče na trenéra se mi docela zalíbil. Nebylo to nijak zvlášť těžké. S Lucou jsme měli skvělý kamarádský vztah ještě předtím než jsme spolu začali pracovat. Rozhodně jsem přehodnotil spoustu priorit ve svém životě a přikládám větší důležitost hráči.

Jak jste už zmínil, nyní trénujete Lucu Nardiho. Kdy jste se poprvé poznali a jak vaše spolupráce vznikla?

Poprvé jsem Lucu potkal na turnaji v egyptském Sharm El Sheikhu. Věděl jsem, že má reputaci vycházející hvězdy, ale nikdy předtím jsme se kvůli věkovému rozdílu na turnajích nepotkali. Po prvním setkání v Egyptě začalo naše přátelství. Když to bylo možné, hodně jsme spolu trénovali. Někdy to bylo složitější kvůli našim pracovním povinnostem. V říjnu mě po jednom tréninku požádal, zda bych nechtěl být jeho trenérem pro rok 2024. S radostí jsem tuto nabídku přijal a v prosinci jsme začali pracovat.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Marco De Rossi (@marco_derossi97)

Na turnaji v Indian Wells se Lucovi velmi dařilo. Nejdříve prohrál ve finále kvalifikace a do hlavní soutěže se dostal jako "šťastný poražený". Jaké to je dostat na turnaji druhou šanci?

Měli jsme velké štěstí, protože šance dostat se zpátky do turnaje byla velmi malá. Když jsme se dozvěděli, že se Luca dostal do turnaje jako "lucky loser", chtěli jsme tuto šanci naplno využít. Tím, že hrál kvalifikaci, měl výhodu. Zvykl si na místní podmínky, což určitě pomohlo.

Nejdříve porazil favorita Zhizhena Zhanga ve třech setech. Následně jej čekalo utkání s 24násobným grandslamovým šampionem Novakem Djokovičem. Jaká byla vaše strategie před zápasem? Probíhalo vše stejně nebo jste rutinu nějak změnili?

Naší strategií byla agresivita od základní čáry. Díky tomu si může vytvářet šance na to, aby hrál a zakončoval body na síti. Důležitá byla také vysoká úspěšnost prvního servisu. V souvislosti s tím mohl využívat právě hru od základní čáry, která je velkou zbraní Lucy.

Nakonec zaznamenal největší vítězství své dosavadní kariéry. Jaký byl tento moment pro Vás jako trenéra? Jaké emoce se Vám honily hlavou, když Luca vyhrál?

Po proměněném matchballu jsme byli všichni v jeho boxu v šoku. Nikdo z nás nemohl uvěřit tomu, co se právě stalo. Pamatuju si, že Luca přišel za námi a objal nás. Všichni jsme z toho měli obrovskou radost. Bylo nesmírně emotivní vidět jej vyhrát takový zápas. Moc si to zaslouží.

Bohužel prohrál následně ve 4. kole s Tommy Paulem. I přesto se po Indian Wells poprvé v kariéře posunul na žebříčku do TOP 100. Jak moc tento úspěch pomůže v další práci? 

Dostat se do první stovky žebříčku bylo našim prvním cílem, který jsme si pro tento rok stanovili. Víme ale, že Lucův potenciál je mnohem výš než jeho současná pozice. Díky jeho aktuálnímu postavení ale budeme moci v nadcházejících týdnech lépe plánovat turnaje a vybírat mezi okruhem ATP a challengery.

Italský tenis je letos na vzestupu. Jannik Sinner vyhrál Australian Open, Jasmine Paolini v Dubaji a nyní Luca zaznamenal velký úspěch v Indian Wells. Myslíte si, že to bude pro Itálii úspěšný tenisový rok? 

Itálie zatím prožívá neskutečných pár měsíců. Řekl bych, že se Itálii naskytne v letošní sezóně mnoho skvělých příležitostí.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full