Používáte suchý šampon? Pak byste měli vědět, že může uškodit

Vlasy

Suchý šampon je metodou, jak můžete své vlasy zbavit nečistot a mastnoty i bez použití vody. Je to velmi pohodlné, i když pravdou je, že to může být i škodlivé. Tyto škody mohou být nejenom na vlasech, ale také na zdraví. Suchý šampon bychom tedy měli chápat jako takový případ nouze – když není čas nebo možnost použít vodu. Jeho princip je založený na tom, že neodstraňuje nahromaděný maz a špínu, ale pouze je maskuje.

Proč může být suchý šampon nebezpečný?

Suchý šampon může obsahovat různé látky a ne všechny budou bezpečné pro zdraví. Látky z něj se ukládají nejenom na vlasy, ale také do vlasové folikuly. To může způsobit dokonce zánět vlasové folikuly a řídnutí vlasů. Je vhodné jej po použití s určitým časovým odstupem (až budete mít čas nebo podmínky) umýt vodou. Jinak může způsobit též slepení vlasů. Při česání tak nevypadne jeden vlas, ale klidně dva až tři, které jsou s ním spojené. Pokud jej chcete používat co nejbezpečněji, volte raději přírodní produkty.

Suchý šampon
Foto: Pexels

Jak se suchý šampon podepíše na vzhledu vlasů?

Suchý šampon může snížit lesk vašich vlasů. Obsahuje totiž látky, jako je škrob nebo mastek, které mají za úkol skrýt přebytečný maz. Mohou ale způsobit to, že vlasy přijdou o svůj přirozený lesk. Vlasy tak mohou vypadat velmi unaveně. Navíc je takový obsah může vysušovat. To nejenom zhoršuje stav vlasů, ale též vlasové pokožky. Při opakovaném používání suchého šamponu se proto mohou objevit lupy nebo zhoršit jejich příznaky.

Je suchý šampon karcinogenní?

Některé ze suchých šamponů mohou obsahovat látky, které jsou považovány za karcinogenní. Tak například hliník nebo benzen. A zdaleka se nejedná jenom o nejlevnější produkty, ale i poměrně známé značky, jako je například Garnier Fructis, L’Oreal, Wella, Amica, Batiste, CHI, Hask, Kerastase, Klorane, Nioxin, OGX, Redken a jiné. Studie samozřejmě netestovala všechny značky, takže benzen mohou obsahovat i ty, které jsme zde neuvedli.

Zdroje info:

https://healthcare.utah.edu/huntsmancancerinstitute/news/2023/03/dry-shampoo-and-cancer-risk-what-you-need-know

https://www.jdsupra.com/legalnews/recent-study-confirms-many-popular-dry-6333727/

https://www.valisure.com/valisure-newsroom/valisure-detects-benzene-in-dry-shampoo

Foto: Pexels